‘Kanatların zaten var tek yapman gereken uçmak’

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü, 1960 yılında Mirabal kardeşlerin yaktığı direniş meşalesi bugün dünya sokaklarında kadınların elinde.

Mirabal kardeşlerin diktatör Trujillo’ya karşı verdikleri mücadelenin 59’uncu yılında sizlere şiddete maruz bırakılan kadınların yaşamlarından hikâyeler derledik.

Yaşam hakkı mücadelesini, boşandığı erkek tarafından bıçaklanan Asiye’den dinleyeceksiniz.

Kadın dayanışmasını ‘Yoğurt Sevenler Derneği’ üyesi 2 kız kardeş ile annelerinin hayatlarına tanık olarak okuyacaksınız. AKP’nin kadın politikalarını “Kadınların sönen hayatlarına karşı olan sorumluluklarınızın farkında mısınız?” diyen Av. Selin Nakıpoğlu anlatacak.

Psikolog Banu Bülbül, eşitsizlikten beslenen erkek şiddetinden bahsedecek.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllüsü Hazal Günel, sizlerle şiddetle mücadele için başvuru mekanizmalarını paylaşacak. Dayanışmaları ve mücadeleleriyle herkese ilham kaynağı olan kadınlar, dünyanın dört bir yanında bugün sokaklarda da olacak. Üstelik on yıllardır aynı çağrıyla: ‘Kanatların zaten var tek yapman gereken uçmak’

Evli oldukları erkeklerden şiddet gördükleri için boşanan 2 neslin buluşma noktası: Yoğurt Sevenler Derneği

Evli oldukları erkeklerden şiddet gördükleri için boşanan iki kız kardeşin hikâyesi, dayanışmanın önemini gözler önüne seriyor. Gönül ve Remziye Solmaz, şimdilerde ‘Yoğurt Sevenler Derneği’ ile hayatlarının şiddetle geçen onca yılından sonra çok huzurlular...

Haberin tamamı için tıklayın

Devletin koruyamadığı Asiye: Korkmuyorum korkmayacağım

Boşandığı erkek tarafından şiddete maruz bırakılan Asiye Akçiçek’in 30 yıllık hikâyesi, şiddeti yaşayan diğer kadınlardan farklı değil. Çığın altından kalkma mücadelesini anlatan Asiye’nin tüm kadınlara mesajı ise şöyle: “Sakın korkmayın, asla geri adım atmayın.”

Haberin devamı için tıklayın

AKP politikaları kadınları öldürüyor

"Bakanlığın adında bile ‘kadın’ kelimesine tahammül edemeyenler nedeniyle kadınlar öldürülüyor. Cinsiyetçi, muhafazakâr, dinci propagandaları yapanlar; sönen hayatlardan sorumludur."

Avukat Selin Nakıpoğlu'nun yazısının devamı için tıklayın

Şiddete maruz bırakılan kadın veya tanık olanlar ne yapmalı?

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllüsü Hazal Günel, şiddete maruz kalındığında en yakın karakola, jandarma komutanlığına, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne, Cumhuriyet başsavcılığına, kaymakamlığa/valiliğe, aile mahkemesine, belediyelere ve kadın örgütlerine başvurulabileceğini söyledi.

Haberin devamı için tıklayın

25 Kasım ve duygusal şiddet...

İyice bakın iç dünyanıza, kararlar defterinize bir göz atın. Eminim çoktan aldığınız bir mesafelenme kararı orada uygulanmayı bekliyor, muhtemel ki “Sahi onunla niye görüşmüyorum” dediğiniz, özlediğiniz dostlarınızı aramak da var o sayfalarda... Velhasıl hayatımıza dair bir kararı uygulamaya koymak dahi kadına yönelen nefretle mücadeleye ve kadın dayanışmasını yükseltmeye katkı sunacak sonunda...

Psikolog Banu Bülbül'ün yazısının tamamı için tıklayın