Maliye öğrencisiyim, hangi alana yönelmeliyim?

SORU: Ben maliye bölümü 4.sınıf öğrencisiyim. İnsan kaynakları departmanında çalışmak ve kariyer yapmak istiyorum. Bunun için önerileriniz nelerdir? Şansım ne kadar? Bu soruları soruyorum; çünkü insan kaynaklarına eleman ararken İİBF işletme, iktisat, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri diye ayrıca belirtiyorlar; fakat maliyeden hiç söz etmiyorlar.

YANIT: Öncelikle belirtmeliyiz ki (tıp, mühendislik benzeri çok spesifik ve teknik meslek grupları dışında) belirli bir mesleği edinebilmek bakımından mutlaka o mesleğe ilişkin lisans eğitimi almak gerekmiyor. Akademik eğitim almak elbette insanın ufkunu açar, ancak bundan sonra olması gereken ise kişinin gerçekten ilgi duyacağı ve severek yapabileceği bir mesleğe yönelmesidir.


Diğer taraftan konuya daha geniş açıdan bakacak olursak ülkemizdeki eğitim ve sınav sisteminin de dayatmasıyla pek çok gencimiz ne yazık ki aslında hiç de arzu etmedikleri bölümlerde öğrenim görmektedir. Bu aynı zamanda ilerisi için çalışma hayatının önemli problemlerinden biri olan iş tatminsizliği sonucuna sebep olmaktadır. İş tatminsizliğinin, kişinin yapmakta olduğu işte verimsizliğine ve hatta özel yaşamına da yansıyarak ciddi olumsuzluklara sebep olduğunu biliyoruz.

Gerçekten de ülkemizde yapılan araştırmalar net bir biçimde göstermektedir ki çalışanlar arasında önemli bir kesim yaptığı işten memnun değildir ve bir taraftan mutsuz oldukları işte çalışmakta iken diğer taraftan yeni bir iş arayışı içerisindedirler. Mevcut işlerinde ise sadece işsiz kalmamak adına, diğer bir deyişle ekmek parası için çalışmaktadırlar. Elbette ki ülkemizde uzun yıllardır yaşanmakta olan ve içinde bulunduğumuz ekonomik kriz döneminde maksimum düzeye çıkmış olan işsizlik olgusu da gençlerimizi gerçekten yapmayı istedikleri işte değil, sadece bulabildikleri işte çalışmaya zorlamaktadır.
Şimdi bu açıklamalardan sonra sizin sorunuza dönecek olursak;

İnsan kaynaklarında kariyer yapmak açısından bölümünüz bir engel teşkil etmiyor. Kaldı ki bu alanda çalışanlar da genellikle çok farklı disiplinlerden gelmektedir. Ayrıca maliye ve muhasebe alanındaki eğitimleriniz size bu bölümde çalışırken fayda da sağlayabilir. Önerimiz şu: Öncelikle bu alanda çalışmak istiyorsanız ilgili birimlerde staj yapmaya çalışın. Böylece bu alanda çalışmayı ne kadar isteyeceğinizi de ölçmüş olursunuz. Daha sonra kalıcı işler için iş başvurusunda bulunursunuz. Eğer imkânınız varsa bu alanda açılan kurs ve seminerlere katılmanızı da salık veririz.

cukurda-defineci-avi-540867-1.