Yaklaşık 45 yıl önce ODTÜ’de tanıdığım, 45 yıldan bu yana hayatın her alanında omuz omuza mücadele verdiğimiz Ümit Nevzat Uğurel’i birkaç gün önce toprağa verdik.

Çok sevdiği ve emek verdiği ODTÜ Mezunlar Derneği’nin çim amfisinde yapılan törende son sözlerimizi söyledik ardından. Adı anıldığında aklımıza düşüveren gür bıyıklarının, arkadan bağlanmış uzun beyaz saçlarının ve daima gülümseyen yüzünün yer aldığı fotoğraflarına son kez bakabildik…

Sonrası toprak, sonrası gözyaşı, sonrası özlem…

ODTÜ’DEN BUGÜNE

Şimdilerde gündemde olan Boğaziçi Direnişi, 70’li yılların ikinci yarısını ODTÜ’de geçiren bizim kuşağın kendi üniversite yıllarıyla, özellikle de Hasan Tan’a karşı yürütülen mücadele günleriyle ilgili anılarını tazeledi.

Nevzat o yıllarda tanıdığım, önce ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğrenci Derneği yönetiminde görev almış, ardında da ÖTK temsilciliği üstlenmiş arkadaşlarımızdan biriydi.

Daha o dönemden itibaren, Dev-Gençlilere has girişkenliğin, atılganlığın ve yaratıcılığın kimlik bulmuş haliydi. Aynı zamanda hayatımda gördüğüm en kibar, en ince, en düşünceli insanlardan biriydi. Onu gören, onunla zaman harcayan, onunla konuşan birisinin onun zarafetinden etkilenmemesi neredeyse imkansız gibiydi.

Nevzat’la ODTÜ’de başlayan mücadele arkadaşlığımız, mezuniyetimizden sonra TMMOB kurullarında, ÖDP ve Sol Parti çalışmalarında, BirGün Gazetesi içinde ve TAKSAV yönetiminde devam etti.

TMMOB MÜCADELESİ

Mesleğe başladıktan sonra mühendis-mimar-şehir plancıları mücadelesinin örgütlenmesinde büyük sorumluluklar aldı. Şehir Plancıları Odası’nın kurumsallaşmasında ve büyümesinde büyük emek verdi. Daha 20’li yaşlarında TMMOB Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren TMMOB’nin ve ŞPO’nun ilerici, devrimci, kamucu değerler etrafından yeniden yükselmesinde sorumluluk aldı.

O TMMOB mücadelesinin öncü ve mücadeleci kadrolarından birisi oldu daima. TMMOB’yi hedef alan her türlü saldırıya karşı en ön saflarda mücadele etti. Nevzat’ın mücadelesi ve duruşu tüm TMMOB camiası için örnek teşkil etti. 12 yıl boyunca kesintisiz biçimde TMMOB Yüksek Onur Kurulu üyeliği yapması, onun TMMOB camiasındaki yerini ve saygınlığını gösteren en büyük göstergelerden biridir.

SAKLI YARALAR

Bizim kuşağımız direngen bir kuşak oldu ama aynı zamanda çok acılar da çekti. Çoğu zaman yaşadığımız acıları, karşılaştığımız zorlukları kimselere belli etmeden içimizde sakladık. Belki de sakladığımız yaralarımızın zayıflattığı bedenlerle yaşıyor pek çoğumuz.

Nevzat arkadaşımızın bedeni de ne yazık ki Kasım ayında yakalandığı Covid-19 hastalığının yarattığı tahribatı yenmeyi başaramadı.

Onu çok özleyeceğim. Onun güle yüzünü özleyeceğim. Onun telafi edici, onarıcı, düzeltici sözlerini özleyeceğim. Onun keyifli sohbetini özleyeceğim. Kürsüye çıktığımda onun divan kurulunda olmasının yarattığı güven duygusunu özleyeceğim.

Onun mücadelesinin ve örnek karakterini bizden sonraki kuşaklara anlatacağız. Onu asla unutmayacağız.

nevzat-in-ardindan-851446-1.