SORU: Bir belediyenin bilgi evinde çalışıyorum. Rotasyon yapıldığı için başka bir bilgi evine gitmem söylendi; fakat ben bu yer değişikliğini talep etmedim ve istemiyorum. Gönderdikleri yer ulaşım açısından benim için uygun bir yer değil, kendi çalıştığım yerden de memnunum. Ben istemediğim halde bu yer değişikliğine beni zorlamak gibi bir hakları var mı ve ben bu süreçte nasıl davranmalıyım? İş Kanunu’na uygun çalışıyoruz ve en son çıkan KHK ile taşerondan belediyenin şirketine geçiş yapanların içindeyiz.

YANIT: Şayet 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olarak çalışıyor iseniz işvereniniz olan belediye ile aranızdaki iş sözleşmesinin rotasyona ilişkin maddesine bakmak gerekiyor. Belediye tayin konusunda sözleşme ile sizden peşin onay almış ise bu tayin kararına uymanız gerekir. Ancak işçi-işveren ilişkisinde işçiden peşin onay alınmış olsa dahi işçinin her koşulda bu karara uyması beklenemez. Özellikle kötü niyetli diyebileceğimiz işveren tayinleri (örneğin işçiyi istifaya zorlamaya yönelik tayinler) işverenin kötü niyetinin kanıtlanması ile yargı önünde işçi lehine sonuçlanabiliyor.

ÇALIŞAMIYORUM EMEKLİ OLABİLİR MİYİM?

SORU: Ben 35 yaşındayım; 1 defa midemden, 3 defa bel fıtığından ameliyat oldum ve platin takıldı belime ama hâlâ iyileşmedi. İşe giriyorum ama çalışamıyorum, işten çıkartıyorlar. 3 bin günüm var, emekli olabilir miyim?

YANIT: Prim ödeme gün sayınız malulen emeklilik için yeterli olmakla birlikte bu konudaki kararı SGK sağlık kurulu veriyor. Kurula başvurup hastaneye sevk almanız gerekiyor. Ardından gelen rapora göre durumunuzu SGK sağlık kurulu değerlendirip karar verecektir.

ASKERLİK İÇİN 1 AY ÖNCE İŞTEN AYRILABİLİR MİYİM?

SORU: Ben 30 Ekim’de askere gideceğim. Eylülün 30’una kadar çalışıp ayrılmak istiyorum, 1 ay önceden işten ayrılabilir miyim? Ayrıldığımda kıdem tazminatımı alabilir miyim?

YANIT: Askerlik sebebiyle işten ayrılan bir işçi askere sevk belgesini işverene ibraz etmek zorundadır. Bu belgeyi 1 ay önce işvereninize sunabiliyor olsanız zaten sorun olmayacak, kıdeminizi alır ayrılırsınız. Ancak askerlik şubeleri bu belgeyi önceden vermiyor. Bu durumda işvereniniz iyi niyet kuralları çerçevesinde 1 ay önceden ayrılma isteğinize olumlu yanıt verip kıdeminizi ödeyebilir. Buna mukabil işveren ille de “Askere sevk belgeni getir, yoksa kıdemini ödemem” derse yapılacak bir şey yok. Belgeyi alana ve işverene sunana kadar çalışmanız gerekir.