Seçim atmosferi ülkeyi sardı. Partiler meydana inmeye başladı. Hafta sonu Erdoğan Kayseri’de; Kılıçdaroğlu Balıkesir’de miting yaparken SOL Parti de Ordu Fatsa’da üreticilerle Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Zamanında yapılacak seçime yaklaşık 10 aylık bir süre kaldı. Artık her başlık seçime tahvil edilecek. Biz de BirGün gazetesi olarak ağustos ayı itibarıyla sahaya ineceğiz. Halkın talebini, beklentisini ve eğilimini, yapacağımız il ziyaretleriyle okurumuzla buluşturacağız. Büyük kentlerde iyiden iyiye hissedilen değişimin talebenin taşraya ulaşıp ulaşmadığına bakacağız.

YOLSUZLUK YAZMAK

Geçen hafta boyunca manşetlerimizde ve birinci sayfamızda yine yolsuzluk haberleri ilk sırayı aldı. Hepsi belgeli, çoğunlukla da resmi raporlara dayalı haberlerdi. AKP kadroları kıyılardan, kent merkezlerine kadar tam anlamıyla yağma seferine çıkmış durumda. O kadar çok yolsuzluk, yağma ve talan haberi yaptık ki bazen “Aynı haberleri mi tekrarlıyoruz” endişe yaşadık. Okuyucunun da benzer bir ruh halinde olduğunu tahmin etmek zor değil. AKP’nin yolsuzlukla özdeşleşen bir parti olduğu, kadrolarda aşağıdan yukarıya yolsuzluğa bulaşmayan isim kalmadığı artık kabullenmiş durumda. Bu kesinleşmiş yargıya rağmen bunları yazmak zorundayız. İki şeyden dolayı:

Yolsuzlukların belgelenmesi, kamuoyu ile paylaşılmasının caydırıcı etkisi devam ediyor. Hem teşhire devam etmiş hem de kurtarabildiğimizi kurtarmış oluyoruz.

İkincisi ise bu haberlerle tarihe belge bırakıyoruz. Yıllar sonra BirGün arşivine bakanlar AKP ile ilgili, bu dönemle ilgili bilinmesi gereken her şeye ulaşabilecek.

Sağlık, eğitim, ekoloji, ekonomi editörlerimiz neredeyse hiçbir gelişmeyi atlamadan okurlarımızla buluşturdu. Buluşturmaya devam ediyor, edecek. Bu vesileyle tüm çalışma arkadaşlarımın bir kez daha emeğine ve kalemine sağlık.

Kuşkusuz bu görevden kaçmayacağız. Ama artık BirGün olarak diğer görevimize “Şimdi ne olacak, nasıl olmalı” kısmını da ağırlık vermemiz gerektiğinin farkındayız.

‘NASIL’A YANIT BULMAK

Önümüzdeki günler itibarıyla hem ülke içinde hem de dünyanın farklı noktalarında yaşanan yıkıma karşı başlayan arayışlar daha çok sayfalarımızda olacak. Başarılı-başarısız deneyimler, analizler, öneriler sayfalarımızda yer bulacak.

AKP karşısında önemli bir toplumsal irade oluştu. Ülkenin ezici çoğunluğunu ‘değişim isteyenler’ parantezi içine almak mümkün. Ama bu değişim nasıl olacak, hangi araçlar ve talepler buna eşlik edecek gazete, BirGün Pazar ve diğer tüm araçlarımızla bu sorulara yanıt vermek için çaba harcayacağız. Daha çok dizi, araştırma ve yuvarlak masa toplantıları olacak. İlginç söyleşiler de sizi bekliyor olacak.