Karantina günlerinde güzel vakit geçirmeniz için önerilerime kitap seçkimle devam ettim. Kendimce adil bir paylaşım yaptım. Üç yerli (bir de parantez içinde var), üç yabancı, dört de polisiye. Eh, ne olsa yirmi iki yıldır polisiye program yapıyoruz.

SİNEK VALESİ NİZAMETTİN/ NAZLI ERAY

sayfayi-cevirerek-evinde-yeni-maceralara-kos-705639-1.

Fantastik edebiyatın Mavi Anka ödüllü ecesi Nazlı Eray, hem onu mıknatıs gibi çeken yerlerden ayrılamıyor, hem de gerçek kahramanlardan yola çıkıyor. Sultanahmet’de vale olan Nizamettin gibi. Jüri üyelerinin Cristiano Ronaldo ve Neymar Jr. olduğu bir “Yaşım Kaç?”, Mehmet Hüdai Efendi Türbesi’nin huzur dolu avlusu ve Ziraat’e para yatırınca yaşı fiksleyen Medyum Meziyet. Büyülü Beyoğlu: İki Kafalı Topaç Villy ve Karga Feramuz'un Aşkı’nı da okuyun isterseniz.

DENİZE YAZILDI/ AYŞE SARISAYIN (CAN YAYINLARI)

sayfayi-cevirerek-evinde-yeni-maceralara-kos-705643-1.

Onun hem biyografi yazmadaki yetkinliğine, hem edebi üslubuna, hem de duyarlılığına hayran kalmıştım. Denize Yazıldı’da da, bunların ikisini, öznel olanla nesnel olanı başarıyla bir araya getiriyor. Ayşe Sarısayın, erkenden dünyayı terk eden annesi Elif’i unutmasın diye babası Serhat’ın ricasıyla oğulları Deniz için bir kitap yazmış. Kahramanımız 42 yaşında hayata veda eden bilim insanı, başarılı akademisyen, çeviribilime önemli katkılarda bulunmuş Elif Daldeniz Baysan.

Bir başka jüri arkadaşımız, Fransızcacı Yiğit Bener yukarıdaki olayı yaşayan

Heybeli evinin sakinlerinden. Öteki Düşler ile Yunus Nadi Ödülü’nü almıştı. Babası Erhan Bener ile amcası Vüs’at O. Bener gibi. Cinsel bir saldırıya hangi çevrede olduğuna göre davranıp davranmadığımızı sorgulayan kitabı ‘Acı Portakal’ da Can Yayınları’ndan.

KIYIDA TEK BAŞINA/SELÇUK DEMİREL (YAPI KREDİ YAYINLARI)

sayfayi-cevirerek-evinde-yeni-maceralara-kos-705644-1.

Demirel hem yazmış, hem çizmiş. “Daha önceden sözleştiğimiz gibi sabah çok erkenden gelmiştim” diye başlıyor ve çakıl taşlarına çizdiği dolambaçlar ona zamanın içinde dönüp dolandığını hissettirirken bitiriyor. “Tekrar başa dönersek, deniz kabuklarından yaptığım kelebeklerin kıyıda uçtuğunu görebiliriz.”

HOŞBEŞ/JOHN BERGER (METİS)

sayfayi-cevirerek-evinde-yeni-maceralara-kos-705648-1.

Aslı Biçen-Beril Eyüboğlu-Oğuz Tecimen’in çevirileriyle bir küçük kitap: Hoşbeş. Ama John Berger’ın küçük kitapları da öldürür insanı. Oğlu Yves Berger ile sevgili varlıkları Beverly’yi anmak için yazdıkları Uçuşan Etekler Bir Ağıt / Flying Skirts An Elegy de öyleydi. Bu incecik kitap, aklımı başımdan almıştı.

OKUMA GÜNLÜĞÜ/ALBERTO MANGUEL

sayfayi-cevirerek-evinde-yeni-maceralara-kos-705652-1.

Manguel'in, bir yıl boyunca her ay başka bir kitabın rehberliğinde yaşayarak ortaya çıkardığı Okuma Günlüğü, edebi düşüncelerin, metin incelemelerinin ve gezi yazılarının iç içe geçtiği bir anlatı. Manguel'in seçtiği, Rudyard Kipling'den Margaret Atwood'a uzanan on iki kitaplık liste. En yeni kitabı Efsanevî Yaratıklar”ı da okursunuz belki.

POLİSİYELER

Yaprak Öz’ün yeni Yıldız Alaton macerası Villa Şakayık ile Suphi Varım’ın yeni kitabı Sokratis ve Kılıç Ustası’nı yazık ki henüz okuyamadım. Malum, kendimiz sokağa çıkamıyoruz. Yayınevlerindeki gönderme adresim de NTV Radyo. Ama Yaprak’ın ilk polisiyesi Berlinli Apartmanı listede.

YAĞMURDAN ÖNCE/ERCAN AKBAY (OĞLAK YAYINEVİ MACERAPEREST KİTAPLAR)

sayfayi-cevirerek-evinde-yeni-maceralara-kos-705653-1.

Dünya Kitap tarafından verilen Yılın En İyi Telif Polisiye Kitabı Ödülü’nü alan ‘Yağmurdan Önce’, aslında bir üçlemenin parçası. Akbay, ‘Başlamadan Önce’ bölümünde anlatıyor. “’Yağmurdan Önce’ 2006’da yayımlanan ‘Tilki Tilki Saat Kaç?’ın yeni versiyonu. Üçlemenin diğer iki romanı ‘Fotoğrafçılar Kulübü: Nadia Groza Dosyası’ ve ‘Akılçelen: Dr. Sinan Us Dosyası’.

BERLİNLİ APARTMANI/YAPRAK ÖZ (OĞLAK YAYINEVİ MACERAPEREST KİTAPLAR)

sayfayi-cevirerek-evinde-yeni-maceralara-kos-705654-1.

Polisiyeye şiirden gelen Yaprak Öz, aynı zamanda çevirmen. Korku türünü da çok seviyor. Ama yıllar sonra yeniden basılan Berlinli Apartmanı sıra dışı karakterleriyle okurun ilgisini hep ayakta tutan bir polisiye. Agatha Christie ve George Simenon çeviren Oya ile satın aldığı evin diğer sakinleri üzerine.

YANIĞI BULMAK/GÜLCE BAŞER (MİLOS KİTAP)

Hemen kitabın adını açığa kavuşturalım: Yanık, bu lakapla tanınan, sevilen, bir zamanların yıldız futbolcusu Yanık Ertan. Güzelliğiyle mağrur karısı Sema Uğur dedektif Hakan’a başvurduğunda on gündür kayıp. Başer’in önceki kitabı Bir Ceset Bir Söz, 2015’te Dünya Polisiye Ödülü’nü almıştı. Oradan tanıdığımız Nihal, Cihan, Nafiz, Mehtap yeni kitapta da var. Ahmet ise anılarda ama gene başrollerden birinde. Unutmadan söyleyelim: Gülce Başar da Yaprak Öz gibi polisiyeye şiirden geldi.

FİRİŞTEGÂN/GÖKÇE İSPİ TURAN (THE ROMAN)

sayfayi-cevirerek-evinde-yeni-maceralara-kos-705655-1.

Firiştegân ne demek? Bir karakter bir ara bu kelimenin, melekler anlamına geldiğini söylüyor. Melekler ise, 8-9 haftalık hamileyken annelerinin rahminden sökülüp alınan ceninler. Melek katili, yirmi beş yıl önce onları hem bebeklerinden, hem bir daha çocuk sahibi olma şansından etmiş. Katil yeniden ortaya çıkınca emekli polis Alim Güntekin çok izlenen bir televizyon programında onun ardına düşüyor.