Soru: Ben 2013 yılında şu an çalışmakta olduğum firmaya girdim ve çalışmaya devam etmekteyim. Pandemi döneminde firma bizi kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyor gibi gösterdi fakat biz her gün işe geldik. Ben bugün itibariyle dava açsam kıdem ve ihbar hakkımı alabilir miyim?

Cevap: Bu konuda öncelikle Türkiye İş Kurumu’na şikâyette bulunmalısınız. Yani bu durumun (işverenin sizi kısa çalışma yaptırmadan bu ödeneği haksız olarak aldığı) kanıtlanmış olması gerekir. Ardından önce dava değil arabulucu süreci başlatılmalı burada bir uzlaşma olmazsa iş mahkemesinde dava süreci başlatılmalıdır. İşçinin haklı nedenle feshinde ihbar tazminatı değil sadece kıdem tazminatı hakkı olur. Tabi ki bütün bunları bir hukukçu desteği ile yaparsanız daha sağlıklı sonuç alabilirsiniz.

Ücretsiz izindeyken işe iade davası açabilir miyim

Soru: Ekim 2020 yılından bu yana ücretsiz izindeyim. Şirket bana kıdem ve ihbarı ödeyip “Sen de istifa et işi bitirelim” dedi. Ben de 8 maaş fazladan istiyorum deyince o zaman beni ücretsiz izne çıkardılar. Şirkette herhangi bir küçülme ya da sermayede erime yok. Ayrıca beni izne çıkardıktan sonra 3 kişi daha aldılar, Bu durumda ne yapabilirim? Ücretsiz iznin bu ay sonu bitip, işe iade davası açmak istiyorum.

Cevap: Öncelikle işe iade davası açmak için işverence geçersiz bir nedenle işten çıkarılmış olmak gerekiyor. Siz henüz işten çıkarılmamışsınız işveren sizi ücretsiz izine sevk etmiş. Sizin açacağınız dava işe iade davası değil işçinin haklı nedenle iş sözleşmesini feshi davası olmalıdır. Ancak dava öncesinde arabulucu süreci var ardından dava açılabiliyor. Bunun için de bir avukatla görüşerek birlikte hareket ediniz.

Eşim iş yerinde düşük yaptı ama izin alamıyor

Soru: Eşim 1aylık hamile. İşi hep ayakta ve yoğun. Bundan 3-4 ay önce düşük yaptı iş yerinde ve iş yeri baskı yapıyor yardımcı olmuyor. Yasal hakkı olan izinleri vermemekte inatlaşıyor. Eşim yasal olan 32’nci haftaya kadar olan sürede doktordan ayda kaç kez rapor alabilir. Ya da 32’nci haftaya kadar toplam kaç kez rapor alabilir. Bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

Cevap: Öncelikle geçmiş olsun. Sorunuzun yanıtına gelecek olursak; kadın işçinin hamilelik sürecinde periyodik muayene hakkı var. Bu konuda bir sınırlama söz konusu değildir. Rapor doktor tarafından uygun görülmesi halinde düzenlenir. Bir işçi işyeri hekimi ve aile hekimi dışındaki doktorlara muayene olması halinde ise yine aile hekiminde olduğu gibi tek hekim, tek seferde en fazla 10 gün rapor verebiliyor. Ek olarak tek hekim yılda en fazla 40 gün rapor yazabiliyor. Tek bir hekimin, bir işçiye yıl içerisinde verdiği iş göremezlik raporu 40 günü aşmışsa, SGK 40 günü aşan rapor için işçiye iş göremezlik ödeneği ödenmesi için heyet raporu isteyebiliyor.