Roger Ailes bence de kesinlikle tacizci korkunç bir canavar ve söylenenlerin hepsi de doğrudur ancak filmin Fox News kanalının kadınlarını kahraman olarak gösterme çabasını güvenilir bulmuyorum. Cinsel taciz suçlamalarında artık ikinci dalganın içindeyiz, cinsel tacizin sadece #MeToo etiketi altında değerlendirilmediğine ve bazı insanların bunu politik avantaj olsun diye kullanıldığına dikkat çekmek istiyorum

Skandal: Fox News’un kadınları kahraman mı?

Hakkında çok konuşulan Bombshell (Skandal) filmine konu olan, Fox News kanalının CEO’su Roger Ailes’ın taciz hikâyesini artık çoğumuz biliyoruz. Haziran ve ağustos ayları arasında yayımlanan Showtime’ın dizisi The Loudest Voice da aynı konuyu işlemişti. Roger Ailes’ı öncesinde hâlâ duymamış bile olsanız eminim 2016’da hakkında açılmış olan cinsel taciz davasından haberiniz vardır. Çünkü bu davadan sonra Harvey Weinstein tacizleri gündeme geldi ve mesele #MeToo hareketine dönüştü.

MEGYN KELLY Mİ KAHRAMAN?

Roger Ailes’ın hayat hikâyesinin skandalla bitmesini sağlayan Fox News’un eski sunucularından Gretchen Carlson’ın, Ailes’ı cinsel taciz davasına götüren hikâyesi dizinin ana damarını oluştururken Bombshell filmi Fox News yıldızı olan Megyn Kelly’yi kahramanlaştırmakla uğraşmış. Kelly, soruşturmanın sonlarına doğru, kariyerinin başlarında Roger’ın kendisini de taciz etmek istediğini ve onu reddettiğini kamuoyuyla paylaştı ve soruşturmanın nihayetlenmesinde önemli bir rol oynadı. Ancak şöyle bir terslikler var: 1- Ailes’a zamanında hayır demesine rağmen Fox’un en ünlü yüzü olabilmiş olması hikâyenin amacına ters. Yani Kelly, reddedince de başarılı olabiliyorsun örneği, oluştururken tacize maruz kalan kadınları mağdur göstermek tuhaf kaçmış. 2- Megyn Kelly’yi tanıyoruz. 2004-2017 yıllarında Fox’ta Amerika’nın cumhuriyetçi muhafazakârlarının yüzü olan Kelly antipatikliği ve düşünce yapısı ile bana hep Nagehan Alçı’yı hatırlatmıştır. Neyse. Kendisi ayrıca ırkçı birisi; mesela ‘İsa ve Noel Baba beyazdır’ diyebilen. Bu antipatik Fox News ünlüsü kendini #MeToo hareketinin rüzgârı ile NBC kanalına sokmayı başarma hikâyesi bence film konusu olmalı. Elbette NBC’de de ırkçı söylemde bulununca 1 sene sonra kanaldan ayrıldı. Fox News ve politikalarını sevmiyor oluşumuzu bir kenara itsek ve kadın tacizlerine odaklanarak filmi izlesek dahi, filmin Megyn Kelly’yi kahraman kişi olarak göstermesini olacak iş değil.

CARLSON VE MURDOCHLAR

The Loudest Voice en azından bunu fark etmiş ve Megyn Kelly yerine, taciz davasını açan Gretchen Carlson’ı merkezinde konumlandırmıştı. Ama ne olursa olsun tüm bu hikâyede dizisinde de filminde de kaçılamaz rahatsız edici bir final var; taciz davasının geri çekilmesi için Fox’un yani Murdoch oğullarının sunucu Gretchen Carlson’a 20 milyon dolar ödemiş olması. Ayrıca filmin, Murdoch oğulları ayağı da fazlasıyla geçiştirilmiş. Murdochların hâlihazırda Roger Ailes’dan kurtulmak isterken cinsel taciz davasının açılmasını ben hala tuhaf buluyorum. Roger Ailes bence de kesinlikle tacizci korkunç bir canavar ve söylenenlerin hepsi de doğrudur ancak filmin Fox News kanalının kadınlarını kahraman olarak gösterme çabasını güvenilir bulmuyorum. Filmin yapısal ve nüans sorunları da var. Son derece yüzeysel bir film olmuş. Daha beteri ele aldığı konunun ciddiyetini (istemeyerek) karikatürleştirmiş ve kendini patlamış mısırla tüketilebilecek bir eğlence filmine benzetmiş. Benim için filmin tüm adaylıkları, gittikçe rahatsızlık veren, siyaseten doğruculuktan.

METOO VE THE MORNİNG SHOW

#MeToo hareketinin hala ünlüler ve meşhur isimler üzerinden konuşulması bence tarihsel bir hata hem de tüm baskılara rağmen sessizliği kıran esas kadınlara da köstek. Şu çok önemli, bu hareket her nasıl sınırları aştıysa, zaman kavramını aştıysa, Hollywood’u da çoktan aştı. Cinsel taciz araştırma çalışmalarına kapsamlı bir genel bakış sunan, yaklaşık 86 bin katılımcıya dayanan 2003 çalışmasına gönderme yapan yeni kapsamlı bir kitapta*, farklı sektörlerdeki kadınların yüzde 58’inin cinsel taciz yaşadığını gösteren sonuçlar bulunmakta. Cinsel taciz suçlamalarında artık ikinci dalganın içindeyiz, cinsel tacizin sadece #MeToo etiketi altında değerlendirilmediğine ve bazı insanların bunu politik avantaj olsun diye kullanıldığına dikkat çekmek istiyorum. Apple Tv’nin The Morning Show dizisini, bu son derece ciddi konuyu boyutlu ele alışı ve öneriler sunması açısından, tüm bu yapımlardan daha değerli buluyorum.

*Sexual Harassment of Women: Climate, Culture, and Consequences in Academic Sciences, Engineering, and Medicine. Washington (DC): National Academies Press (US); 2018 Jun.