Ücretsiz izni kabul etmeyeceğim  ne yapmalıyım?

Soru: 2003 ilk sigorta girişim, 12 yıldır ise aynı şirkette çalışıyorum. 15 Ekim 2020 den bu yana işe hiç gitmedim kısa çalışma ödeneği alıyorum. 1 Temmuz 2021 tarihinde işyeri bana ücretsiz izin talep edecek ben kabul etmeyeceğim ne yapmalıyım?

Cevap: İşten çıkarma yasağı devam ettiği sürece bu konuda yapabileceğiniz bir şey yok. Yani İşveren sizi ücretsiz izne sevk ettiğinde sizin bu durumu kabul etmemek gibi bir şansınız yok maalesef. Pandemi sonrası her şey normale döner de işveren sizi ücretsiz izne sevk etmeye kalkarsa bunu kabul etmeyip işten haklı nedenle tazminatınızı alarak ayrılma hakkınız var. Ancak pandemi dönemindeki geçici yasal düzenlemeler bunu yapmanıza engel teşkil ediyor.

Soru: 4 Mayıs 2021 ve 11 Mayıs 2021 tarihleri arasında raporluydum 12 Mayıs 2021 ve 13 Mayıs 2021 tarihleri bayram tatili olduğu için işverenim resmi tatilimi kesti ve söylediğimde ay içinde 13 gün toplam çalıştığım için kesebileceğini söylüyor. Böyle bir hakkı var mı?

Cevap: İşvereninizin yapmış olduğu uygulama yasal değildir. Yapmanız gereken kendilerine bu uygulamayı hangi yasal gerekçeye dayandırdıklarını sormak olmalıdır. İş kanununun konuyla ilgili 47. maddesi aynen aşağıdaki gibidir.

MADDE 47. - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.”

Kanun metninin de açıkça anlaşılabileceği gibi genel tatil günlerinde (bayramlar vb.) çalışmayan işçiye bu günlerin ücretinin tam olarak ödenmesi gerekir. İlgili madde kapsamında bu günlerin öncesinde istirahatli (raporlu) olan işçinin genel tatil ücretinin kesileceğine ilişkin bir düzenleme yasada yer almamaktadır. Dolayısı ile bu duruma itiraz etmelisiniz.

ÖDENEK ÇIKMADI

Soru: Okulumuzda ücretli öğretmen 04 Ocak 2021 ve 04 Nisan 2021 tarihler arasında doğum öncesi rapor aldı ve ödenek çıktı, 04 Nisan 2021 ve 06 Haziran 2021 arası doğum sonrası için de rapor aldı ancak bu defa ödenek çıkmadı neden çıkmadığını öğrenmek istedim kolaylıklar diliyorum.

Cevap: SGK doğum sonrası raporu sisteme girip işveren de bu raporu elektronik ortamda onaylamış ise ödeneğin çıkması gerekir. Kurumdan ve/veya işyerinden kaynaklanan bir aksama olabilir. Bu konuyu kurumdan sorgulamalısınız. Ayrıca bu konularda hizmet veren çağrı merkezi Alo 170 hattını da arayabilirsiniz.