Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ”Prigojin, Wagner’ın Rusya’da ilerleyişini durdurmayı kabul etti” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
Wagner ile Kremlin anlaştı, isyan bitti!
Fotoğraflar: DepoPhotos

Rusya’nın Ukrayna savaşında rol üstlenen paralı asker grubu Wagner, Rus devletinin ordusuna karşı ayaklanma başlattı. 

Wagner’in kurucusu Yevgeni Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un, Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediğini iddia etti.

Prigojin, "Hepimiz ölmeye hazırız. 25 bin kişinin tümü ve daha sonra 25 bin daha" dedi ve "Rus halkı için" harekete geçtiklerini savundu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Wagner’in kalkışmasını “silahlı isyan” olarak nitelendirdi. Putin, "Böyle kalkışmalar ülkemizi sırtından bıçaklamaktır. Bunun adı ihanettir" diye konuştu.

Putin, "Hukukun karşısında hesap verecekler. Net adımlar atarak durumu stabilize edeceğiz. Elimden gelen her şeyi yaparak ülkemizi koruyacağım. Silahlı ayaklanmayı organize eden kişi Rusya'ya ihanet etmiş demektir ve hesap verecektir" açıklaması yaptı.

Moskova, Rostov ve Voronej bölgelerinde Wagner'in ayaklanması nedeniyle "terörle mücadele operasyonu" rejimi ilan edildi.

Putin ayrıca, sıkıyönetim ilan etti ve sıkıyönetim kurallarını ihlal edenlerin 30 gün gözaltında tutulmasına izin veren yasayı imzaladı.

Wagner, ele geçirdiğini söylediği Rostov'da sokaklara mayın döşeme faaliyetine girişti.

Rus ordusu ise Moskova çevresinde Wagner'e karşı hendek kazmaya başladı.

CANLI BLOG | DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

20.40: Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in onayıyla Wagner lideri Prigojin ile bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi.

Belarus Devlet Başkanlığı basın servisine göre Prigojin, Lukaşenko’nun ‘Wagner’in Rusya topraklarında ilerlemeyi durdurması’ yönündeki teklifini kabul etti.

Wagner lideri Prigojin ise "Kan dökülmesini engellemek için üslerimize dönüyoruz." açıklamasında bulundu.

19.59: Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Antoni Geraşenko, Wagner'in Rusya'da başlattığı isyana ilişkin olarak açıklamada bulundu. 

Twitter'dan açıklama yapan Geraşenko, Wagner paralı askerlerinin suçlular ve kanunları çiğneyenler olduğunu söyleyerek, "Prigozhin bir hırsız, katil, uluslararası suçlu ve teröristtir. (Hapishaneden çıkmasına yardım ettikleri) kendi insanlarını öldürdüler, parçalara ayırdılar, işkence ettiler, balyozlarla öldürdüler. Ukraynalıları öldürdüler - askerler, siviller, çocuklar. Putin rejimini devirirlerse Rusya'ya ne olacak? Tüm ülkenin kriminalize edilmesi ve bir iç savaş. Prigozhin'in elleri kan içinde ve hedeflerine ulaşmak için hiçbir şeyi ve kimseyi esirgemiyor. Gücü ele geçirir ve Rus nükleer silahlarının kontrolünü ele geçirirse, bu tüm dünya için bir felaket olabilir." dedi. 


19.35:
Rus parlamentosunun alt kanadı Duma ve bakanlık binalarının bulunduğu caddede Kremlin’e bağlı Rus kuvvetlerinin zırhlı araçlarının hareket ettiği görüldü. Araçlar hızla stratejik noktalara sevk edilirken Rus güvenlik güçleri de Kremlin ve bakanlık binalarının bulunduğu noktalarda yoğun güvenlik önlemleri aldı. Ayrıca Moskova’nın girişlerine hafriyat araçları ve kamyonlar yerleştirilerek Wagner ilerleyişini engellemek amacıyla tedbirler alındı.

18.40: İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Rusya’da Wagner grubunun başlattığı isyana yönelik “Rusya’da hukukun üstünlüğünü destekliyoruz” dedi.

17.30: Wagner militanlarının Moskova’ya yaklaşık 450 kilometre uzaklıktaki Lipetsk bölgesinde ilerlediği görüldü. Lipetsk Valisi Igor Artamonov, gelişmeyi doğruladı ve halkı evlerinden çıkamamalarını konusunda uyardı. Öte yandan Rus Hava Kuvvetleri'ne bağlı helikopterler, Moskova yolunda ilerleyen Wagner konvoylarını vurdu.

16.16: İsyanın merkezi Rostov’daki bazı noktalarda kontrol sağlayan Wagner unsurları, başkent Moskova'ya giden Voronej ve Lipetsk yönünde ilerlemeye çalışıyor. Başkente ulaşma hedefiyle yola çıkan Wagner mensupları, Rostov-Moskova bağlantı yolu olan M-4 karayolunda ilerlerken Rusya Hava Kuvvetleri’nin hedefi oldu. Rus medyasında ve sosyal medyada yayınlanan görüntülerde M-4 karayolunda ilerleyen Wagner’e ait bir zırhlı araç konvoyunun hava saldırısına uğradığı görüldü. Yayınlanan güvenlik kamerası görüntülerinden sonra Wagner ve Rusya Savunma Bakanlığı taraflarından herhangi bir açıklama yapılmadı.

16.05: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'da devam eden durumu değerlendirmek için üzere G7 Dışişleri Bakanları ile görüştüğünü söyledi.

15.40: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüşerek desteğini dile getirdi. Kremlinden yapılan açıklamada, Erdoğan'ın Rus hükümetine tam destek verildiği belirtildi.

“ROSTOV’DAKİ KOMUTA MERKEZİNİ TEK MERMİ ATMADAN ELE GEÇİRDİK”

15.05: NTV'nin haberine göre, Prigojin, "Bize toplar ve helikopterlerle ateş ediyorlar, Rostov'daki komuta merkezini tek mermi atmadan ele geçirdik. Ülke bizi destekliyor" açıklamasında bulundu.

Rusya İstihbarat Servisi Başkanı Narişkin, isyanın başarısız olduğunu söyleyerek, "Toplumu bölme ve iç savaş çıkarma girişimi başarısız oldu" dedi.

14.20: Rus askerlerinin Voronezh bölgesindeki Boguchar'da Wagner Grubu askerlerini taşıdığını düşündükleri bir araca ateş açtığı iddia edildi. Araçta Rostov'dan bir aile olduğu ortaya çıkarken babanın öldüğü eşi ve kızı ağır yaralandığı belirtildi.

ZELENSKİ, RUSYA’YI ELEŞTİRDİ

14.09: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski "Rusya Ukrayna'da askerlerini tuttuğu sürece kaosu bitmeyecek" dedi.

13.40:  Rusya Savunma Bakanlığı, Rostov'dan çıkışları engelledi. Sakinlerden evlerini terk etmemeleri istendi. Rusya Savunma Bakanlığı, Wagner savaşçılarından teslim olmalarını istiyor.

13.35: Çeçen lider Ramazan Kadirov Progojin'in silahlı isyanını "sırttan bıçaklama" diye tanımladı ve Rusya lideri Vladimir Putin'in her bir sözüne desteklediğini bildirdi.

13.20: Rus ordusu Voronej kentini kapattı. Kent, Wagner kontrolünde bulunan Rostov'dan başkent Moskova'ya giden yol üzerinde bulunuyor.

13.00: Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rusya'daki durumu yakından takip ettiği bilgisine yer verildi. Açıklamada, "Ukrayna'ya verilen desteğe odaklanmaya devam ediyoruz" denildi.

PUTİN İLE PRİGOJİN’DEN KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

12.40: Putin’in açıklamalarının ardından Wagner lideri Prigojin'den sert cevap geldi. Prigojin, "Hiç kimse Putin'in emriyle teslim olmayı planlamıyor" ifadelerini kullandı. "Artık yolsuzluk, yalanlar ve bürokrasinin olduğu bir ülkede yaşamak istemiyoruz" diyen Prigojin, "Wagner, Rus vatanseverlerdir" açıklamasında bulundu.

10.16 Rusya Devlet Başkanı Putin konuya ilişkin ilk açıklamasında çok sert konuştu. "Bugün hainlerle karşı karşıyayız." diyen Putin, "Wagner içindeki hainler silahlı isyan başlattı. Bu isyanın ülkemize bir faydası olmayacaktır. Hainler en ağır şekilde cezalandırılacaktır. Suçlu olan bu kişiler yanıtımızın sert olacağını bilsinler. Böyle kalkışmalar ülkemizi sırtından bıçaklamaktır. Silahlı ayaklanma ve herhangi bir iç ayaklanma Rusya'ya, halkımıza bir darbedir. Cezası ağır olacaktır" ifadelerini kullandı.