Türkiye, yüzyılın en önemli seçimlerinde yeni Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekillerini belirlemek üzere sandık başına gitti. Saat 17.00 itibarıyla oy verme işlemi sona ererken kapanan sandıklarda sayım işlemleri başladı. Sırada bekleyen yurttaşların da oylarını kullanmasının ardından tüm sandıklarda oy sayımı başladı. Saat 18.30 itibarıyla ise yayın yasağı kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bloke ettiğiniz Türkiye'nin iradesidir. Her bir oy sayılana kadar buradayız" dedi.

Yüzyılın seçiminde ilk sonuçlar ikinci tura işaret ediyor
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 17.00 itibarıyla tamamlandı.

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu. Oy verme işlemleri, Türkiye genelinde saat 17.00'de sona erdi.

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için, 73 ülke ve 156 yerdeki yurt dışı temsilciliğinde sandık kurulları oluşturuldu. Yurtdışı temsilciliklerindeki oy verme işlemi 9 Mayıs'ta tamamlandı.

Bulunduğu ülkede belirlenen sürede oy kullanamayanların gümrük kapılarında oy verme işlemleri de saat 17.00 itibarıyla bitti.

Yurtdışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye'ye getirildi. Ankara'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'nda saklanan oylar, diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.

CANLI BLOG 

02.28 | KILIÇDAROĞLU: MUTLAKA KAZANACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı liderleriyle birlikte yaptığı açıklamada, "Hiç kimse oldubittiye heveslenmesin. Seçim balkonda kazanılmaz!" dedi. Kılıçdaroğlu, "Milletimiz ikinci tur diyorsa başımızın üstüne, bu seçimi ikinci turda mutlaka ama mutlaka kazanacağız" ifadelerini kullandı.

02.42 | SANDIKLARIN YÜZDE 91,93'Ü AÇILDI 

YSK Başkanı Ahmet Yener, 02.25 itibarıyla sandıkların yüzde 91,93'ünün açıldığını bildirdi. Yener, bu sonuçlara göre, Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49.49, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44.79, Sinan Oğan'ın yüzde 5.29, Muharrem İnce'nin ise 0,43 oy oranında sahip olduğunu bildirdi. 

Yener, şöyle konuştu:

"Saat 02.25 itibariyla toplam sandıklarda açılma oranı yüzde 91.93 olup, yurt içi sandıklarda açılma oranı yüzde 94.68, yurtdışı sandıklarda açılma oranı ise yüzde 36.85'tir. Bu verilere göre Sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.49, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.79, Sayın Sinan Oğan yüzde 5.29, Sayın Muharrem İnce yüzde 0.43 oy oranına sahiptir" 

Ayrıca milletvekili seçimlerinde ise şu an itibarıyla yüzde 7'lik ülke barajını geçen siyasi partilerimiz Cumhur İttifakı'nda Adalet ve Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Büyük Birlik Partisi; Millet İttifakı'nda Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti; Emek ve Özgürlük İttifakı'nda Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Türkiye İşçi Partisi'dir."

02.06 | ERDOĞAN: OYLARIN SAYIMININ BİRAZ DAHA VAKİT ALACAĞI ANLAŞILIYOR

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi'nden 'balkon' konuşması yaptı.

Erdoğan, "Birileri mutfakta, biz de balkonda. Kesin sonuçlar belli olmamakla beraber açık ara önde bulunuyoruz" iddiasında bulundu.

Erdoğan, "Hem yurt içi oylarının gayriresmi sonuçlarının belli olmasının hem yurtdışı oylarının sayımının biraz daha vakit alacağı anlaşılıyor" diye konuştu. Erdoğan, "Şayet milletimiz tercihini seçimin ikinci turda kalmasından yana yaptıysa onun da başımızın üzerinde yeri var" dedi. 

01.40 | CHP'Lİ ERKEK: HİÇBİR SORUN YOK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Genel Merkezi önünde bekleyen yurttaşlara seslendi.

Muharrem Erkek, "İyi ki varsınız, sakince bekliyoruz, hiçbir sorun yok" ifadelerini kullandı.

01.34 | YSK BAŞKANI: GENEL AÇILAN SANDIK SAYISI YÜZDE 87.13

YSK Başkanı Ahmet Yener, toplam açılan sandık sayısının yüzde 87.13 olduğunu bildirdi.

Yener, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Yurtiçinde açılan sandık oranımız yüzde 89,97, yurt dışında açılan sandık oranımız yüzde 30,8'dir. Genel açılan sandık oranımız yüzde 87,13'tür."

"Yurtdışı oylarının geç sayıldığına ilişkin hususa da değinmek istiyorum" diyen Yener, "2018 verilerine göre 2023 yılında yurt dışında oy kullanan seçmen sayımızın artışı, 2018 yılında seçime katılan siyasi parti sayısının 8; 2023'te 24 olması göz önüne alındığında bu gecikme normaldir" ifadelerini kullandı.

01.10 |SİNAN OĞAN: BU İŞ İKİNCİ TURA KALMIŞTI

Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan, seçimlere ilişkin paylaşım yaptı.

Oğan, "Yurtdışı oy sayım işlemlerinde birtakım manipülasyonların yapıldığı duyumunu alıyoruz. Oy sayım işlemleri sağlıklı bir ortamda yapılmıyor" dedi.

"YSK’yı uyarıyorum" diyen Oğan, "Derhal gerekli tedbirleri alın ve oy sayım işlemlerinin hızlı bir biçimde yapılmasını sağlayın. Ayrıca yurt dışı oylarda yapılacak bir manipülasyon ile bir oldu bittiye müsaade etmeyiz. Ortamı germeyin. Bu iş ikinci tura kalmıştır" ifadelerini kullandı.

00.40 | KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA 

Tarihi seçimlerde oy sayma süreci devam ederken kameralar karşısına geçen Kemal Kılıçdaroğlu, oylarının yüksek olduğu yerlerde sonuçlara ısrarlaitiraz edildiğini kaydederek "Bloke ettiğiniz Türkiye'nin iradesidir. Her bir oy sayılana kadar buradayız" dedi.

Kılıçdaroğlu, sonuçların oldubittiye getirilmesine müsaade etmeyeceklerini söyledi. 

23.55 | BABACAN: SON ANA KADAR SANDIKLARI TERK ETMEYİN

Sosyal medya hesabından açıklama yapan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Millet iradesinin net şekilde sonuçlara yansıması için tüm kadrolarımızla beraber sahadayız. İlgili kurumlara da sesleniyorum: Vatandaşlarımızın doğru haber alma hakkını geciktirmeyin" dedi.

23.51 | AKŞENER, CHP GENEL MERKEZİ'NDE

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Merkezi'ne geldi.

23.35 | İMAMOĞLU VE YAVAŞ 4. KEZ AÇIKLAMA YAPTI

Cumhurbaşkanı yardımcısı adayları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş 4. kez kameraların karşısına geçti. İmamoğlu şunları söyledi:

"İktidar sözcüsü Kılıçdaroğlu'nu cumhrubaşkanı dememe alınganlık gösterdi. Bu terif benim inancımla ilgili bir tariftir. Saygıya sıra gelince siz bir seçim bitmeden afişlerle İstanbul'u kazandık dediğiniz için sizin sisteminize güvenmiyoruz. Ama kurumlara güveniyoruz. Bir kuruma güvenmiyoruz o da Anadolu Ajansı. 50.01'de neredeyse yarım saat düştü. Onu da talimat alarak 49'a indirdi diye düşünmeden edemiyorum. Anadolu Ajansı'nın canını bitirdiniz ama onu bile ayağa kaldıracağız."

"60 bin sandığın verisi gelmedi" diyen Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Seçimi'nde son durumu açıkladı. Yavaş'ın açıklamasına göre son durum şöyle:

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 47.7

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 45.8 

Yavaş ayrıca, "Seçimin ikinci tura kalma ihtimali yüksek" dedi.

23.27 | DEMİRTAŞ: OYLARIN ÇALINMASINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından seçimlere ilişkin açıklama yaptı.

Demirtaş, "Değerli arkadaşlarım, Elinizde ıslak imzalı tutanak olduğu sürece, er geç gerçek sonuçlara ulaşacağız. O oylar büyük çabalarla sandığa girdi. Gerekirse günlerce uyumadan hukuk mücadelesi yürüteceğiz, oyların çalınmasına asla izin vermeyeceğiz. Ha gayret gençler" ifadelerini kullandı.

23.24 | AA VERİLERİNE GÖRE ANKARA'DA KILIÇDAROĞLU ÖNE GEÇTİ

Anadolu Ajansı'nın açıkladığı verilere göre Ankara'da Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne geçti.

23.20 | AA VERİLERİNE GÖRE AKP'NİN OYLARI YÜZDE 36'NIN ALTINDA

Anadolu Ajansı verilerine göre milletvekili seçimlerinde AKP'nin oyu yüzde 36'nın altına indi.

23.08 | AA VERİLERİNE GÖRE ERDOĞAN YÜZDE 50'NİN ALTINDA

Türkiye tarihinin en kritik seçimlerinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oy oranı, Anadolu Ajansı verilerinde de yüzde 50’nin altına indi. Kılıçdaroğlu’nun yükselişi ise sürüyor.

Anadolu Ajansı’nın 23.04 itibariyle paylaştığı verilere göre Erdoğan yüzde 49.64 oranında oy almış görünüyor. Kılıçdaroğlu ise yüzde 44.30 oranında. AA verilerine göre Sinan Oğan yüzde 5.30, Muharrem İnce ise yüzde 0,46 oy almış görünüyor.

23.07 | AKŞENER: KAZANIYORUZ

İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Meral Akşener, sosyal medya hesabından seçimlere ilişkin ilk mesajını yayımladı. 

Akşener, "Yemezler, biz bu filmi daha önce çok izledik. Merak etmeyin, kazanıyoruz" dedi.

23.05 | KARAMOLLAOĞLU: DEĞİŞİM YAKINDIR

Saadet Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı Temel Karamollaoğlu, seçimlere ilişkin paylaşım yaptı.

Karamollaoğlu, açıklamasında, "Her seçim izlediğimiz bayat senaryoları bir kez daha sergilemeye çalışıyorlar" dedi.

"Milletimiz müsterih olsun!" diyen Karamollaoğlu, "Algı oyunlarına, manipülasyonlara takılmadan bu zorlu süreci de tamamlayacağız" ifadelerini kullandı.

Yurttaşlara çağrı yapan Karamollaoğlu, "Yeter ki sandıklara sahip çıkalım, inanın değişim yakındır!" dedi.

22.50 | SİNAN OĞAN: SEÇİMLER 2. TURA KALMIŞ GÖZÜKÜYOR

Ata İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan, seçimlere ilişkin açıklama yaptı.

"Anketlerde ve televizyonlarda yok sayıldık" iddiasında bulunan Oğan, "Seçimlerin 2. tura kalacağı en başından beri öngördüğümüz bir şeydi. Biz Atatürkçüleri merkeze koymak için yola çıkmıştık. Seçimler 2. tura kalmış gözüküyor" dedi.

"Bizim öne koyacağımız şartlar vardır" diyen Oğan, şöyle devam etti: "Bu şartlar olmadan 2. tura geçilmez. Son 3 gündür Muharrem İnce'ye yapılan linç girişiminin benzeri bize yapıldı. Bizi koltuk derdinde olan bir yapı gibi göstermek istediler. Sinan Oğan'ın bu seçimlerdeki rolünün onların hayal ettiğinden de ötede olduğunu gördük. Bizim tutunacağımız tavır milletimizden ve istişareden yana olacaktır."

22.44 | YSK BAŞKANI: YURT İÇİNDE YÜZDE 47.08 OY GİRİŞİ YAPILDI

YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlere ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Yener açıklamasında, "YSK'nın veri girişinde şu anda herhangi bir aksama ya da gecikme söz konusu değildir. Verilerimiz, anlık olarak siyasi partilerle de paylaşılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Ahmet Yener, "Şu anda yurtiçinde yüzde 47.08, yurtdışında ise yüzde 12.60 oy girişi gerçekleşmiştir" bilgisini paylaştı.

22.39 | İMAMOĞLU VE YAVAŞ'TAN YENİ AÇIKLAMA

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, seçimlere ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

İmamoğlu açıklamasında, "Elimizdeki veriler Erdoğan'ın oylarının azalacağını, açılmayan sandıklarda Kılıçdaroğlu'nun oylarının yükseleceğini net gösteriyor" dedi.

Ekrem İmamoğlu, "Elimizdeki kaynaklara göre genel başkanımızın oyu yüzde 49, sayın Erdoğan'ın oyu yüzde 45" dedi.

İmamoğlu ayrıca yurttaşlara 'sandıkları terk etmemeleri' konusunda çağrı yaptı.

22.13 | KILIÇDAROĞLU'NDAN YSK'YE UYARI

Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlere ilişkin açıklama yaptı.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yüzde 60'lar ile başlayan kurgu şu anda 50'nin altına düştü" dedi.

Sandık görevlilerine çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, "Sandık müşahitleri ve seçim kurullarındaki görevlilerimiz bulundukları yerden asla ayrılmasın. Bu gece uyumayacağız Halkım" ifadelerini kullandı.

Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) da çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, "YSK'yı uyarıyorum, illerdeki veri girişini sağlamak zorundasınız" dedi.

22.07 | ERDOĞAN'DAN 'SANDIKLARI TERK ETMEYİN' ÇAĞRISI

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada Erdoğan, "14 Mayıs seçimlerinin uhulet ve suhulet ile büyük bir demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşmesi, Türkiye’mizin sahip olduğu demokratik olgunluğun ifadesidir" dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Seçim böylesine olumlu ve demokratik atmosferde geçmişken, oy sayımı da halen sürerken, alelacele sonuçlar açıklamaya kalkmak, milli iradenin gaspı anlamını taşır."

"Milletimizin teveccühünün devam eden oy sayımına yansıyor olmasından memnuniyet duyuyoruz" diyen Erdoğan, şunları söyledi: "Tüm dava ve yol arkadaşlarımdan, sonuçlar resmi olarak neticelenene kadar, her ne olursa olsun sandıkların başından ayrılmamalarını rica ediyorum. Demokrasi adına oy veren ve seçim çalışmalarında yer alan tüm vatandaşlarımı tebrik ediyor, her birine ayrı ayrı şükranlarımı ifade ediyorum."

21.46 | Cumhurbaşkanı yardımcısı adayları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, saat 22.30'da açıklama yapacaklar.

21.45 | AKP'li YAVUZ: KURUMLARI SUÇLAMANIN ANLAMI YOK

Ali İhsan Yavuz, "Seçim güvenliği anlamında Türkiye'de bir sorun olmadığını hepimiz görüyoruz" dedi.

Yavuz, "Şu anda açıkçası bir panik havası içerisinde, gelişigüzel bir şekilde kurumları suçlamanın bir anlamı yok. Bizim de sandıktan aldığımız bilgiler var, bir öngörümüz var" dedi.

Ali İhsan Yavuz, hem Cumhurbaşkanı Seçimi'nde hem de Milletvekili Seçimi'nde "açık ara önde" olduklarını iddia etti.

22.00 | SİNAN OĞAN'DAN İKİNCİ TUR AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan, seçimlerin ikinci tura kalmasını beklediklerini söyledi. Oğan, "Son iki gün bize saldırıp bizi haksız yere itham ederek linç girişiminde bulunanların bu siyasal tablodan çıkaracağı çok ders olmalı" diye konuştu.

21.42 | CHP VERİLERİNE GÖRE SON DURUM: KILIÇDAROĞLU ÖNDE

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Genel Başkan Başdanışmanı Deniz Demir, CHP verilerini paylaştı.

Saat 21.42 itibariyle Cumhurbaşkanı Seçimi'nde son durum şöyle:

Kemal Kılıçdaroğlu: 49.2

Recep Tayyip Erdoğan: 44.8

21.36 | TÜRKİYE GÖNÜLLÜLERİ: SANDIKLARI BOŞ BIRAKMAYIN

Türkiye Gönüllüleri, yurttaşlara "sandıkları asla boş bırakmayın" çağrısı yaptı.

Türkiye Gönüllüleri'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Binlerce gönüllümüz gerçekten müthiş bir çabayla ıslak imzalı sonuç tutanaklarını ülkenin her köşesinden gönderiyor. Ankara'da ve İstanbul'da toplam 500 gönüllüden oluşan ekiplerimiz veri kontrolü yapıyor. Veri girişlerimiz devam ediyor. Sandıkları asla boş bırakmayın!" ifadelerine yer verildi.

21.29 | AA VERİLERİNDE ERDOĞAN YÜZDE 51’İN ALTINA DÜŞTÜ

Seçimlerde yansıttığı oy oranları nedeniyle manipülasyon eleştirilerinin hedefinde olan Anadolu Ajansı’nın verilerinde, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 51’in altına düştü. Saat 21.29 itibariyle AA’ya göre açılan sandık oranı 74.91, Erdoğan’ın oyu yüzde 50.97, Kemal Kılıçdaroğlu’nun oyu ise yüzde 43.22.

20.54 | İMAMOĞLU VE YAVAŞ'TAN AÇIKLAMA: SÜREKLİ ÇIKIŞ TRENDİNDEYİZ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bir kez daha açıklama yaptı.

İmamoğlu, "İster istemez anılarımızı tazelerken yaşadıklarımız üzerinden yorum yapmak zorunda kalıyoruz. Bu bakımda şerbetliyiz bu sürece ama vatandaşımız bazen negatif bir elektriği alıyor ve ona kapılıyor. 13. Cumhurbaşkanımız burada, bizler buradayız" ifadelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu, şöyle devam etti: "Önümüzdeki veriler ciddi bir düşüşü gösteren iktidar tablosu sunuyor. Bu, bir net. Bu saatten sonra bütün kurulları da sağlıklı verileri açıklamaya davet ediyoruz. Kimsenin milletimizi aldatmaya hakkı yoktur."

İmamoğlu, "İstatistiki verilere göre biz sürekli bir çıkış trendi yakalıyoruz, rakibimizin de sürekli bir iniş trendi yakalandığını görüyoruz" vurgusunu yaptı.

İmamoğlu'ndan sonra konuşan Mansur Yavaş, büyük kentlerden gelen verilerle birlikte Cumhurbaşkanı Seçimi'nin birinci turda bitebileceğini düşündüklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Seçimi ile ilgili verileri paylaşan Yavaş, 91 bin 913 sandığın açıldığını belirtti ve adayların oy oranlarını paylaştı:

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 47.42 

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 46.80

Sinan Oğan: Yüzde 5.33

20.53 AKP İLK TURDAN ÜMİDİNİ KESTİ

AA’nın manipülasyonuna rağmen ortaya çıkan yeni sonuçlar Erdoğan’ın, Kılıçdaroğlu’nun gerisine düştüğünü gösteriyor. Gazeteci Barış Terkoğlu, AKP Genel Merkezi’ndeki son durumu aktardı. Terkoğlu, AKP'lilerin kendisine, “Seçimlerin ikinci tura kalmasını bekliyoruz” dediğini belirtti.

20.51 | DEMİRTAŞ'TA 'SANDIKLARI TERK ETMEYELİM' ÇAĞRISI

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından paylaşım yaptı.

Demirtaş, "Sonuçların kesinleşmesi günlerce sürse bile sandıkları ve seçim kurullarını asla terk etmeyin. Muhalefet kesinlikle önde ve ilk turda bitti, bitecek. Oylarınıza sahip çıkın, bütün Türkiye kazansın" ifadelerini kullandı.

20.48 | HDP'DEN ANADOLU AJANSI'NA TEPKİ

HDP Eş Genel Başkanıları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Twitter hesaplarından seçimlere ilişkin paylaşım yaptı.

Sancar açıklamasında, "AA aleni şekilde toplumu manipüle ederek suç işliyor. AA’nın iktidarın sesi olduğunu bir an için bile akıldan çıkarmayalım. Ortamı bulandırmaya ve moral bozmaya dönük bu manevraların bir hükmü yoktur. Gözünüz ve kulağınız bizde olsun!" dedi.

Buldan ise mesajında, "Anadolu Ajansı yurttaşların motivasyonunu bozmak için açık şekilde manipülasyon yapmaktadır. Daha önce de yaptığı gibi algı ve hile oyunlarıyla moral bozmaya, motivasyon düşürmeye çalışmaktadır. Hile ve yalandan ibaret politikalarınız artık iflas etmiştir!" dedi.

20:31 | ERDOĞAN AA VERİLERİNDE YÜZDE 51’NİN ALTINA İNDİ

Anadolu Ajansı verilerinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aldığı oy oranı yüzde 52’nin altına indi. AA verilerine göre Erdoğan’ın oy oranı an itibariyle yüzde 51.96, Kılıçdaroğlu’nun oy oranı ise yüzde 42.19. AA’ya göre Türkiye geneli açılan sandık oranı yüzde 54.83.

20.29 | KAFTANCIOĞLU: KILIÇDAROĞLU, TÜRKİYE GENELİNDE YÜZDE 50'Yİ ZORLUYOR

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda açıklama yapıyor.

İstanbul'da sandıkların yüzde 40'ının açıldığını ifade eden CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, bu sonuçlara göre Kılıçdaroğlu'nun yüzde 51,42, Erdoğan'ın yüzde 43,91, Sinan Oğan'ın yüzde 4,37 ve Muharrem İnce'nin yüzde 0,29 oy oranına sahip olduğunu söyledi.

Kaftancıoğlu, "Cumhurbaşkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye genelinde yüzde 50'yi zorluyor" ifadelerini kullandı.

20.18 | AKP'Lİ ÇELİK, İMAMOĞLU VE YAVAŞ'I HEDEF ALDI

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ömer Çelik açıklamasında, "Vatandaşlarımızdan son ana kadar sandıkların başında beklemeleri için çağrı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

AKP'li Çelik, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın açıklamalarını hedef alarak, "Utanç verici bir açıklamadır. Ekrem İmamoğlu "13. Cumhurbaşkanı Kılıçdaroğlu'dur" diye bir açıklama yaptı. Anadolu Ajansı'na saldırıyorlar, sonra da seçim sonucunu açıklıyorlar. Bu diktatörce bir yaklaşımdır" iddiasında bulundu.

"Cumhurbaşkanımız açık ara önde gidiyor" iddiasında bulunan Çelik, "Biz buna rağmen seçim sonucunu ilan etmiyoruz. Bunu açıklayacak olan YSK'nın yetkisine saygı gösteriyoruz" dedi.

20.02 | DAVUTOĞLU PARTİSİNİN GENEL MERKEZİNE GİDECEK

Gelecek Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ahmet Davutoğlu, 20.30'da partisinin genel merkezine gidecek. 

19.53 | KILIÇDAROĞLU: ÖNDEYİZ

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından "Öndeyiz" paylaşımı yaptı.

 19.56 | ERDOĞAN AA VERİLERİNDE YÜZDE 53’ÜN ALTINA İNDİ

Seçim sonuçlarını manipülatif biçimde yayınladığı için eleştirilerin hedefinde olan Anadolu Ajansı’nın verilerine göre cumhurbaşkanlığı yarışında Recep Tayyip Erdoğan yüzde 53’ün de altına indi. Ajansın verilerine göre sandıkların yüzde 38.3’ünün verdiği sonuçlara göre Erdoğan yüzde 52.85, Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 41.23 oy oranında. Ajansa göre Sinan Oğan da yüzde 5.37 oranında oy almış görünüyor.

19.36 İMAMOĞLU VE YAVAŞ'TAN AÇIKLAMA: NET OLARAK ÖNDEYİZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş açıklama yaptı.

İmamoğlu, "Her seçimde gördüğümüz manzarayı yine yaşıyoruz. Yine bir Anadolu Ajansı vakası gündemde. Anadolu Ajansı bitkisel hayata girmiştir ve bitkisel hayattan çıkması için bizim iktidarımızı beklemektedir" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, şöyle devam etti:

"Anadolu Ajansı bizim için yok hükmündedir. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamasında devlet kurumu olmasına rağmen hiçbir misyonu kendilerine yüklememiş ve onlardan bir beklentimizin olmadığını ima etmiş bulunuyor.

2015 Haziran seçimlerinde yine ne hikmetse yüzde 65'le Erdoğan'ı önde başlatıyor ve o seçim yüzde 40'la bitiyor. Yüzde 25'lik bir algı yönetiyor."

"Şu anda çok aşağılarda bir oya sahiptir sayın Erdoğan" diyen İmamoğlu, "Kaldı ki sayın Kemal Kılıçdaroğlu yüksek çıktığı sandıklara düzenli itirazlar yapılarak, sözüm ona Anadolu Ajansı sisteme dahil etmemektedir" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, "Cumhurbaşkanımız Kemal Kılıçdaroğlu bu akşam cumhurbaşkanı ilan edilecektir diyebiliriz" vurgusunu yaptı.

Mansur Yavaş ise açıklamasında, "Şu anda sayın Cumhurbaşkanımız Kemal Kılıçdaroğlu öndedir" ifadelerini kullandı.

Yavaş, Türkiye çapında yüzde 23.87 oranında sandığın açıldığını belirtti.

İmamoğlu daha sonra "Net olarak öndeyiz" vurgusunu yaptı.

İmamoğlu, "Bir süre Anadolu Ajansı'nın verilerine bakmayın. Sizi aldatıyorlar" diye konuştu.

19.30 | CHP VERİLERİNE GÖRE KILIÇDAROĞLU ÖNDE

CHP'nin verilerine göre, saat 19.30 itibarıyla açılan sandık sayısı 42 bin 829 oldu.

Sonuçlar şöyle:

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 47.60

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 46.59

Sinan Oğan: Yüzde 5.35

Muharrem İnce: Yüzde 0.46

19.21 | KAFTANCIOĞLU, İSTANBUL SONUÇLARINI PAYLAŞTI

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İstanbul’daki mevcut oy oranı durumunu açıkladı. Kaftancıoğlu’nun açıklamasına göre Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 51.33’le yarışı önde götürüyor. Açılan sandık oranı ise yüzde 15.

19.14  CHP'Lİ ÖZTRAK: TABLOYU SON DERECE OLUMLU GÖRÜYORUZ

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin CHP Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Öztrak seçimlere ilişkin, "Tabloyu son derece olumlu görüyoruz. Vatandaşlarımızdan yapacağımız açıklamaları izlemelerini istiyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı'na (AA) da tepki gösteren Öztrak, "Sonuçları yakından takip ediyoruz. AA geleneksel manipülasyonlarını son defa yapıyor" ifadelerini kullandı.

19.09 | DEMİRTAŞ'TAN AA UYARISI

Edirne Cezaevi'nde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlere ilişkin AA'nın açıkladığı veriler hakkında uyarıda bulunan bir tweet paylaştı. 

AA'nın 2019'daki belediye seçimlerinde oy açıklama şeklini de hatırlatan Demirtaş, "Anadolu Ajansı verilerine kesinlikle inanmayın, 2019 seçimlerini hatırlayın. Hatırlayanlar, hatırlamayanlara anlatsın lütfen" dedi.

18.45 |
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin genel merkezine gitti. 

18.30| YAYIN YASAĞI KALDIRILDI

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 18.30 itibarıyla yayın yasağının kaldırıldığını duyurdu. 

Yener, "Seçimleri tüm yurtta sakin bir şekilde sonuçlandı. Sonuçların tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. 18.30 itibarıyla yayın yasağını kaldırmış bulunuyoruz" dedi.

18.13 | CEM KÜÇÜK'TEN 'HİÇBİR ŞEY KESİNLEŞMEDİ' MESAJI

Seçimlere ilişkin ilk sonuçlar ajanslara düşmeye başladı. YSK kararı gerekçesiyle sonuçlar henüz kamuoyuyla paylaşılmıyor.

Yandaş gazeteci Cem Küçük'ten dikkat çeken bir paylaşım geldi. Küçük, "Daha erken. Hiçbir şey kesinleşmedi" dedi.

17.57 | KILIÇDAROĞLU: SANDIKLARIN BAŞINDAN AYRILMAYIN

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından sandıkların başından ayrılmama çağrısı yaptı.

Kılıçdaroğlu, "Demokrasi kahramanlarımıza seslenmek istiyorum. İmzalı son sandık tutanağı teslim edilene kadar, ne olursa olsun asla sandıkların başından ayrılmayın. Millet iradesinin tam ve doğru biçimde tecelli etmesi sizin kararlılığınıza bağlı. Göreceksiniz, yorgunluğunuza değecek" ifadelerini kullandı.

17.40 | Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sandıkların kapanmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda seçmene 'oylarınıza sahip çıkın' çağrısı yaptı.

Davutoğlu, paylaşımında "Demokratik olgunlukla sandığa giderek oylarını kullanan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Olaysız bir şekilde sandıklar kapandı, sayımın da aynı şekilde olaysız tamamlanmasını diliyorum. Tüm seçmenlerimizi yine demokratik haklarını kullanarak, oy kullandıkları sandıkta sayım işlemini takip ederek verdikleri oya sahip çıkmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

17.29 | RTÜK BAŞKANI ŞAHİN'DEN YAYIN YASAĞI UYARISI

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, oy sayma işlemlerinin başlamasının ardından ilk sonuçların 21.00'den önce verilmesinin yasak olduğunu anımsattı. YSK'nin bu saati daha erkene çekme yetkisi bulunduğuna işaret eden Şahin, "Aksi bir düzenleme duyurulmadığı müddetçe seçim sonuçlarının ekrana getirilmemesi kanuni bir zarurettir" dedi.

17.34 | HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, oylara sahip çıkması çağrısında bulunarak, "Mutlaka kazanacağız! Birlikte Değiştireceğiz!" açıklamasında bulundu.

17.14 | Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy verme işleminin sorunsuz tamamlandığını açıkladı.

YSK Başkanı Yener, "Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde oy verme işlemleri sonuçlanmış, Kurula şu ana kadar yansıyan olumsuz durum söz konusu olmamıştır" dedi. 

Oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 17.00 itibarıyla tamamlandı / AA

17.11 HDP'Lİ BULDAN: OY TORBALARINA SAHİP ÇIKALIM

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile sandıklara sahip çıkma çağrısı yaptı.

Buldan, "Sevgili arkadaşlar, genç, kadın, emekçi demeden binler olarak büyük emekle çalıştığımız seçimi zafere dönüştürmek için tek bir oyumuzun bile heba olmamasını sağlamalıyız. Oylarımıza sahip çıkmak için kullandığıımız oyu koruyalım, oy torbalarına sahip çıkalım." ifadelerini kullandı.


17.03 | SIRADA BEKLEYENLER OYLARINI KULLANACAK

Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

17.00 | YURTDIŞI OYLARININ SAYIMINA BAŞLANDI

Yurtdışında kullanılarak Ankara'ya getirilen 1 milyon 817 bin oyun, sayımına başlandı. 

Cumhurbaşkanı ve 28'inci dönem milletvekili genel seçimleri için yurt dışı temsilciliklerinde kullanılan oylar, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium Fuar Merkezi'nde koruma altına alındı. Saat 17.00'de oy verme işleminin sona ermesi ile yurt dışı oylarının da sayımına başlandı.