Belirli süreli sözleşmede tazminat şartı nedir?
Soru: Belirli süreli iş sözleşmesiyle 1 yıllık sözleşme imzalayıp ise başlayan bir işçi 7’nci ayda işten çıkarılırsa sadece ihbar tazminatı mı alabilir? Çalıştırılmadığı 5 aylık süreyi tazminat olarak alabilir mi? ikinci sorum belirsiz süreli iş akdi ile çalışan bir işçi 30 ve üzeri çalışan bir iş yerinde 1 yıl çalışmış ise iş güvencesi kapsamına girer mi?
Cevap: Belirli süreli sözleşmelerde taraflar sözleşmeyi süresinden önce haklı bir neden olmaksızın sona erdirirseler sözleşmenin geri kalan tutarına ait ücreti karşı tarafa ödemek zorunda kalırlar. Hatta sözleşmeye süresinden önce nedensiz feshe ilişkin bir cezai şart konulmuşsa bu şartta devreye girebilir. Bu nedenle sözünü ettiğiniz işçi ‘nedensiz’ olarak süre dolmadan işten çıkarılmışsa ihbar tazminatı dışında sözleşmenin geri kalan süresine ait ücreti de talep edebilir. Belirsiz süreli sözleşme ile çalışan işçiler işyerindeki çalışma süreleri (kıdem) 6 ayı doldurduktan sonra iş güvencesi yasası kapsamına girer.
EVLENME ÖDENEĞİ NEDİR, NASIL ALINIR?
Soru: Ablam 2 sene önce çeyiz parası aldı ve maaşı kesildi. Banka ise bize 2 yıl sonra maaş alacağının bulunduğunu bildirdi. Doğruysa nereye başvurmalıyız?
Cevap: Halk arasında çeyiz parası olarak adlandırılan bu ödeneğin adı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yetim aylığı almakta iken evlenen kız çocuklarına ödenen evlenme ödeneğidir. Evlenen yetim kız çocuğun yetim aylığı kesileceğinden kurumca kendisine 2 yıllık aylığı tutarında bir toplu ödeme yapılır. Normal koşullarda evlenen bir yetime 2 yıl sonra yetim aylığının tekrar bağlanması gibi durum söz konusu değildir. Size söylenen ya da duyduğunuz bilgi, evlenen kişinin boşanması halinde 2 yıl boyunca tekrar yetim aylığı alamayacağıdır. Çünkü evlenip toplu ödeme almış olan kişi boşanırsa ancak 2 yıllık sürenin sonunda yeniden yetim aylığına başvurabilir.