Devamsızlıktan tazminatsız çıkış hakkı olur mu?
Merhaba,
Raporluydum ancak raporum bitti ve ben üç gün daha izin istedim, alamadım vermediler. Bu devamsızlığımın biri ayın 31’ine denk geldi ikisi de sonraki ayın 1 ve 2. günleri oldu. Bu durum üç günlük devamsızlığa girer mi tazminatsız çıkış hakkı olur mu?
Teşekkürler.
Merhaba,
İş kanunun ilgili maddesi açıktır ve aynen aşağıdaki gibidir:
İş Kanunu 25/2. Maddesinin ikinci bendinin g fıkrasına göre ‘İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi’ derhal fesih nedenidir.
Siz belirttiğiniz günlerde 3 gün devamsızlık yapmış oluyorsunuz. Bu durumda işverene haklı fesih hakkı (tazminatsız çıkış) doğsa da madde içeriğinde de belirtildiği gibi işçi "izin almaksızın ve haklı bir nedene dayanmaksızın" devamsızlık yaparsa yasa işverene bu hakkı tanıyor.
Dolayısı ile siz raporunuz sonrasında geçerli bir mazeret (örn. rahatsızlığın devam etmesi, ailenizde önemli bir olağanüstü durumun oluşması vb.) beyan eder ve bu mazereti kanıtlarsanız durum farklılaşır. Bu tür istisnai hallerde işverenin işe devamsızlık nedeniyle haklı feshi geçerli olmayabiliyor.
Konuya ilişkin bir Yargıtay karar özeti aynen aşağıdaki gibidir:
“İşçinin işe devamsızlığı, her durumda işverene haklı fesih imkanı vermez. Devamsızlığın haklı bir nedene dayanması halinde, işverenin derhal ve haklı nedenle fesih imkanı bulunmamaktadır (Yargıtay 9.HD. 9.5.2008 gün, 2007/16956 E, 2008/11983 K). İşçinin hastalığı, aile fertlerinden birinin ya da yakınlarının ölümü veya hastalığı, işçinin tanıklık ve bilirkişilik yapması gibi haller, işe devamsızlığı haklı kılan nedenlerdir. Mazeretin ispatı noktasında, sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadığı sürece özel sağlık kuruluşlarından alınan raporlara da değer verilmelidir.”
İyi günler.
EYT KAPSAMINA GİRİYOR MUYUZ?
Merhaba,
Eşim 1977 doğumlu 1997 sigorta başlangıcı var. İki çocuğumuz var. 2002 ve 2007 doğumlu eşimin 3536 ödenmiş prim günü var. 1. çocukta 4 hafta önce ve 4 hafta yasal izin hakkı kullandırıldı ve izin bitince prim ödemesi tekrar başlatılmış. Hocam sorum şu 1.çocuğa 2 yıl borçlanabiliyor muyuz? Eğer borçlanabiliyorsak diğer çocuğun borçlanmasıyla EYT kapsamına giriyor muyuz? Teşekkür ederim.
Merhaba,
Öncelikle şunu belirteyim ki EYT ile ilgili önümüzde açıklanmış ve netleşmiş hiçbir düzenleme yok. Mevcut durumda doğum borçlanması sadece prim gün sayısı kazandırıyor. Yani sigorta başlangıcını geriye götürmüyor. Şimdilik bu konudaki gelişmeleri takip etmenizi öneririm. Borçlanma yapmak için acele etmeyin. Borçlanma sürelerine ilişkin mevcut koşullar aşağıdaki gibidir:
İyi günler.
Borçlanma süreleri:
•Sigortalı kadının doğumdan sonraki sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise on haftalık süreleri, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süre dahil toplam istirahat süresi ile birlikte toplam iki yıllık süre borçlanılabilir.
•Kadın sigortalılar doğum nedeniyle çalışamadıkları en fazla üç defa olmak üzere ikişer yıllık sürelerini (toplamda en fazla 6 yıla tekabül etmektedir.) borçlanabilir.
•Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların doğum yaptığı tarihten sonra adına primi ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmaz. Prim ödenmiş süreler iki yıllık süreden düşülerek kalan süre borçlandırılacaktır.
•Doğum borçlanması yapılacak sürede çocuğun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar olan süreler borçlanılabilir.
•İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanılabilir.