Emekli oldum yıllık izin hakkım kaç gün?
Hüseyin Bey. 20 gün yıllık ücretli izin hakkım vardı emekli oldum ayni iste devam ediyorum. Şimdi yılık izin hakkım kaç gündür?
Merhaba. Aslında aynı işyerinde çalışmaya devam ettiğiniz için yıllık ücretli izin hakkınızın toplam kıdeminize uygun olan süreden devam etmesi gerekir. Ancak Yargıtay geçmiş yıllarda verdiği (bizce isabetli olmayan) bir kararla tüm haklarını alarak emekli olup, aynı işyerinde çalışmaya devam eden bir işçinin haklarının sıfırlanmış olacağına hükmetti. Dolayısı ile işveren bu kararı emsal göstererek izin hakkınızı yeni bir çalışanmışsınız gibi başlatabilir. Elbette ki her işveren bu karara uymak zorunda değil yani işvereniniz sizin gibi kıdemli, yıllarca işyerine emek vermiş bir çalışanına yıllık iznini maksimum süre üzerinden kullandırabilir. Bu arada zaten yasa gereği 50 ve daha büyük yaşta çalışanlara verilecek izin 20 günden az olamaz. İyi günler.
***
İŞYERİM BELGEYİ KABUL ETMİYOR
Merhaba Hüseyin Bey. Askerlik sebebiyle ayrılmayla ile ilgili köşe yazılarınızı okudum. Maddeleri iyi anladım. Ancak iş yerine teslim etmem gereken evrakın yani sevk belgesini şu an da askere teslim olmadan sadece 2 gün önce alabiliyorum. Ama iş yerim bu evrakı istiyor. Askerlik şubesinden istedim, onlar da “gitmeden 2 gün öncesinden alamazsınız” diyor. Bunun yerine, “askerlikle ilişiği şu tarihe kadar yoktur” belgesini teslim ederek, “ayrılabilirsiniz” denildi. Bunu ilettim iş yerime ama kabul etmiyorlar. Ne yapmam gerek?
İşyeriniz anladığım kadarıyla iyi niyetli bir yaklaşım içerisinde değil. Bu durumda siz işyerinizden erken ayrıldığınızda kıdeminizi ödemeyecekler gibi görünüyor. Konuyla ilgili önceki yazılarımda da belirttiğim gibi bu tür durumlarda erken ayrılan ve kıdemi ödenmeyen işçiler işverene daha sonra dava açıyor. İşten ayrılma tarihi ile askere alınış süresi makul bir süre olmak kaydıyla bu davalar kazanılıyor. Getirdiğiniz evrakı kabul etmezler ve kıdeminizi ödemezlerse sizde hukuk yoluna başvurabilirsiniz. İyi günler.
***
BİR TEK BANA ZAM YAPILMADI
BirGün’deki yazılarınızı ve size ulaşan sorulara cevaplarınızı, yorumlarınızı okuyunca aşağıdaki konuyu size danışmaya karar verdim. Ocak 2017 tarihinden itibaren yabancı sermayeli özel bir firmada yönetici olarak çalışmaktayım. Şirketimizde performans zammı yapılmamakta. Zam yapıldığında herkese aynı oranda zam yapılmakta. İşe başladığım günden 2020 sonuna kadar maaşımda çok çok küçük (500 TL) artış yapıldı. 2020 son çeyreğinde bu sıkıntımı dile getirdim ve mevcut görevime ek olarak bir sorumluluk ve görev daha eklenerek, beni tatmin etmese de maaşımda bir iyileştirme yapıldı. Şirketin zam politikasından tüm çalışanlar şikâyetçi olduğu için 2021’de iyi bir oranla tüm çalışanlara yüzde 20 zam yapıldı ama yalnızca bana yapılmadı. Sebep olarak ise şirket politikası gereğince maaşında iyileştirme yapılanlara zam yapılmadığı bildirildi. Aslında bana yapılan artış bir maaş iyileştirmesi olarak görünse de bana ek bir görev ve sorumluluk verilmişti. Tüm çalışanlara aynı oranda artış yapılıp bana yapılmamayarak haksızlığa uğradığım düşüncesini yarattı. Sizce böyle bir uygulama iş hukukuna uygun mudur ve bir dava açsam haklı bulunma şansım var mıdır?
İşverenin her ne kadar çalışanlarına eşit işlem yapma borcu olmakla birlikte, ücret artışı daha ziyade iş sözleşmesine ve/veya toplu sözleşmelere dayalı bir konudur. Yani siz işe girerken işverenle ücret artışı konusunda bir anlaşma yaptınız mı? Sözleşme de bu konuya ilişkin bir madde var mı? Bunlar konu açısından önem arz etmektedir. İşveren sözleşmede olmasına karşın taahhüdünü yerine getirmiyorsa bu işçi bakımından haklı bir fesih sebebi olabilir. Diğer taraftan işveren hiç bir objektif nedene dayanmaksızın keyfi olarak bir kısım işçiyi ücret artışından yararlandırmıyorsa burada bir ayrımcılıktan söz edilebilir. Ancak siz daha önce bir iyileştirme aldığınızı ve bu yüzden genel artıştan yararlandırılmadığınızı belirtiyorsunuz. Her ne kadar bunun ek görevlerle ilgili olduğunu söyleseniz de işveren bu iyileştirmeyi bir gerekçe olarak kullanacaktır. Özetle bu konuda bir dava açmanızın yararı ve davanın ne kadar lehinizde sonuçlanacağı konusundan çok emin değilim. Bu konuyu bir Hukukçu ile de değerlendirmeniz ve buna göre hareket etmeniz faydalı olacaktır. İyi günler.