Soru: 25.08.1977 doğum tarihim. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ilk giriş tarihim 01.06.1996. Son SGK prim yatırılma tarihim Ocak 2020. 4612 toplam prim gün sayım. Bir ihtimal emeklilikte yaşa takılan (EYT) yasası çıkarsa faydalanabilir miyim? Faydalanabilmem için hangi şartları yerine getirmem gerekir? Ve geriye dönük eksik gün sayısı kadar SGK ya ödeme yapabilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim.

Cevap: Mevcut koşullarda emekli olabilmeniz için 53 yaş, 20 yıl sigortalılık süresi ve 5900 prim ödeme gün sayısına ihtiyacınız var. Siz bunlardan sadece 20 yıl hizmet sürenizi tamamlamışsınız. Yaşınızın dolmasına 8 yılın üzerinde süre var, ayrıca 1288 gün prim eksiğiniz var.

EYT ile ilgili yasal düzenleme gerçekleşirse bunun koşullarına bakmak gerekiyor. Yani henüz ortada bir yasa ve detaylar yokken bir şey söyleyebilmek mümkün değil. Kadın çalışanlar SGK’ya doğum borçlanması yapabiliyorlar. Bunun için doğum gerçekleşmeden önce sigortalı olarak çalışıyor olmak gerekiyor. Doğum borçlanması 2 çocuk için yapılabiliyor ve 720 prim günü kazandırıyor Bunun dışında SGK’ya eksik günlerinizi borçlanmanız mümkün değil. İsteğe bağlı sigortalı olarak dışarıdan prim ödemek de mümkün ancak bu durumda 4-B yani BAĞ-KUR üyesi oluyorsunuz ve bu kurumun prim ödeme süreleri daha uzun.

İşveren zammı ücretime yansıtmadı

Soru:
Merhabalar mevcut almış olduğum maaşım 6000 TL. Şu anki asgari ücret 5500 TL oldu ve benim maaşımın üzerine 1250 TL otomatikman ilave edilmesi gerekiyor. Yapılan asgari ücret zammı ile birlikte maaşımın 7.250 TL olması gerekiyor işverenim bunu yapmadı yani asgari ücrete yapılan zammı maaşıma yansıtmadı, bunun yerine ‘500 TL zam yaparız’ dedi. Ne yapmalıyım?

Cevap: Belirttiğinize göre siz mevcut durumda asgari ücretin üzerinde bir ücret alıyorsunuz. Neye göre işveren otomatikman 1250 TL artış yapmalı diye düşünüyorsunuz? İşverenle aranızda ücret artışı ve oranı konusunda bir sözleşme varsa ve işveren bu sözleşmeye uymuyorsa bu size iş sözleşmenizi haklı nedenle fesih hakkı verir ve İş Kanunu 24/2 madde çerçevesinde işten ayrılıp kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Ancak işverenin ülkede asgari ücrete zam yapıldı diye size otomatikman bir zam yapmak zorunluluğu yoktur.
Kısmi süreli çalışmaya geçmek istiyorum
Soru: 2 yıldır full time çalıştığım işyerinden part time çalışma şekline geçmek istiyorum. İleri bir tarihte evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda kıdem tazminatının ödenmesi nasıl olur? Ödenirse kesinti olur mu? Diğer bir soruda part time çalışırken sigortamın ödenmesi konusunda bilgi verir misiniz?
Cevap: Kısmi süreli çalışmaya geçerseniz sigortanızda buna göre ödenir. Yani ay içerisinde çalıştığınız gün sayısı dikkate alınarak prim ödenir. Kıdem tazminatınız da kısmi süreli çalışmaya başladığınız tarihten itibaren yine kısmi süreli çalışmaya göre hesap edilecektir. Bir başka deyişle tam süreli çalıştığınız dönem ile kısmi süreli çalıştığınız dönem ayrı ayrı hesap edilerek ödeme yapılacaktır.