76. Altın Küre ödülleri, sürprizlerle sona erdi. Gerçi Hollywood Yabancı Basın Birliği izleyicileri daha önce de, olumlu-olumsuz hayli şaşırtmıştır. Beverly Hilton Otel’de, Sandra Oh ile Andy Samberg’in evsahipliğinde düzenlenen törende A Star Is Born filmi sadece şarkı ödülünü alırken, Bohemian Rhapsody ve Green Book geceyi zaferle kapattı. İkisi de birden fazla ödül aldı, tıpkı Roma […]

Haberci mi sahiden?

76. Altın Küre ödülleri, sürprizlerle sona erdi. Gerçi Hollywood Yabancı Basın Birliği izleyicileri daha önce de, olumlu-olumsuz hayli şaşırtmıştır. Beverly Hilton Otel’de, Sandra Oh ile Andy Samberg’in evsahipliğinde düzenlenen törende A Star Is Born filmi sadece şarkı ödülünü alırken, Bohemian Rhapsody ve Green Book geceyi zaferle kapattı. İkisi de birden fazla ödül aldı, tıpkı Roma ve yönetmeni Alfonso Cuarón gibi. Sunucu Sandra Oh ise iki arada bir derede, Killing Eve ile TV Drama dalında ödül alarak, aralarında Julia Roberts ile Elizabeth Moss’un da olduğu favorileri geride bıraktı. Başarısını pek heyecanlı görünen babası ve nispeten sakin annesiyle kutladı.Altın Küre ödüllerinin Oscar’ın habercisi olduğu söylenir.

Aslında bu habercilik sadece yüzde 50 oranında gerçekleşiyor. Örneğin geçen yıl Hollywood Basın Birliği, En İyi Film – Müzikal ve Komedi ve En İyi Film – Drama dallarında “Uğur Böceği ve Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri’ye ödül verirken, Akademi En İyi Film olarak Suyun Sesi’ni seçmişti. Yani, her zaman güvenmeye gelmiyor. Ama Hollywood Basın Birliği özellikle starları sevmesiyle tanınırken, bu yıl televizyonda Julia Roberts ve Michael Douglas’ın ödül almalarına kesin gözüyle bakılıyordu. İlki Homecoming ile alamadı ama ikincisi The Kominsky Method ile kazandı. N’olur n’olmaz diye bize Fransızca da teşekkür etti. Bu arada, aktörün babası Kirk Douglas 2019’u da görerek 103 yaşına girdi.

Lady Gaga, Bir Yıldız Doğuyor filmi ile sadece En İyi Şarkı ödülünü aldı.

Ben töreni tivibu’dan izledim. Kardeşim yatarken o kanala getirmesini rica etmiştim (kazaya gelmeyeyim diye), bu arada eski-yeni tanıdıklarla da hasret giderdik. Benim, Paul McCartney’in Liverpool gezisi sayesinde tanıdığım James Corden’in programı The Late Show with James Corden’ı da izlemiş oldum. Böylelikle, Oscar Wilde filmi “The Happy Prince” sayesinde, çok sevdiğim Rupert Everett’i ve artık ‘Old Man George’ olmuş ‘Boy George’u da gördüm.

Herhalde en büyük sürpriz, A Star Is Born/Bir Yıldız Doğuyor’un sadece “Shallow” ile şarkı ödülünü almasıdır. İki oyuncusu, Lady Gaga ile Bradley Cooper, bekledikleri oyuncu ödüllerine kavuşamadılar. Altın Küre’yi eşsiz Glenn Close’a kaptıran Lady Gaga, mesleki terbiye örneği sunarak, onu ayakta alkışladı. Bradley Cooper ise En İyi Aktör ödülünün Bohemian Rhapsody ile Rami Malek’e gidişini seyrederken, onun ilk filmiyle beklediği En İyi Yönetmen ödülünü de Alfonso Cuarón, Roma’nın En İyi Film ödülüne ekledi. Törene oyuncuları ile gelen Meksikalı yönetmen böylece Oscar şansını de güçlendirmiş oldu.

Altın Küre’yi The Wife ile alan Glenn Close kadar şaşıran insan görmemişsinizdir. Film dalında En İyi Kadın Oyuncu ‘da ismi okununca da, yakınındakileri öperken de şaşkınlığı geçmedi, ödülünü de gözyaşları içinde aldı. İlk başrolüyle Altın Küre bekleyen Lady Gaga’yı geride bırakan aktris, hayatını babasını yüceltmeye adayan annesini andı ve “Oysa kendi hayallerimizin peşinden koşmamız gerekir,” dedi. Kadınların hayallerini gerçekleştirmelerini vurgulayan bir diğer aktris ise, James Baldwin’in aynı adlı kitabından uyarlanan “If Beale Street Could Talk” ile Regina King’di. Filmde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü alan King, TV’de “Seven Seconds” ile de adaydı ama bu ödül, Escape et Dannemora’da çok iyi bir performans sunan Patricia Arquette’in oldu. Bir başka iyi oyuncu ise, Müzikal-Komedi dalında En İyi Kadın Oyuncu ödülünü Yorgos Lanthimos’un The Favourite’ı ile alan Olivia Colman’dı. Rol arkadaşları Rachel Weisz ve Emma Stone, kendi dallarında Regina King’in arkasında kaldı.

Gecede Cecil B. DeMille Yaşam Boyu Başarı ödülü alan Jeff Bridges,enerji doluydu. “Yaşıyoruz,”dedi. “Gerçekten bir fark yaratabiliriz. Bu gemiyi istediğimiz yönde gitsin diye döndürebiliriz, sevgiye doğru, hepimiz için sağlıklı bir gezegen yaratarak.”

Bir Altın Küre de böylece geçip gitti. Bakalım kendisine yakıştırılan ‘haberci’lik görevini ne ölçüde yerine getirecek?

***

En İyi Film Rhapsody

Bohemian Rhapsody’de oynayan Rami Malek.

Rami Malek’e ödül getiren Bohemian Rhapsody, bir sürprizin de kahramanı olarak Drama dalında En İyi Film seçildi. Gecenin en büyük zaferlerinden birini kazanan Green Book/Yeşil Rehber ise (Yönetmen: Peter Farrelly), Komedi-Müzikal dalında en iyi film seçildiği gibi, senaryo ödülünü de aldı. Mahershala Ali’nin En İyi Yardımcı Erkek Oyurncu’daki başarısıyla ödülleri üçledi. Favorilerin favorisi Christian Bale ise, Dick Cheney’i oynadığı Vice ile hiçbir sürprize mahal vermedi. Bize biraz geçen yıl mükemmel makyajıyla The Darkest Hour/Karanlık Saat’te Churchill’i oynayan Gary Oldman’ı hatırlattı.