Hollandalı uyuşturucu baronu Jos Leijdekkers’e yönelik çok önemli operasyonun ikinci ayağında sağ kolu Isaac Bignan, Fethiye’de yakalandı. 6 Türk de gözaltında. Ancak Jos Leijdekkers’in izi halen bulunamadı.

Hollandalı baronun sağ kolu yakalandı

Türkiye, kokain rotasına dönüştürülürken uluslararası baronların ülkeyi mesken tuttuğunu, hatta korunduklarını defalarca yazdık. İçişleri Bakanlığı’na Ali Yerlikaya’nın atanmasından günler sonra iki yıldır süren bir soruşturmada çok önemli bir operasyon yapılmıştı. 13 Haziran’da yapılan baskınlarda hedef; Hollanda’nın peşinde olduğu ve bir süredir Türkiye’de yaşadığı belirlenen Jos Leijdekkers ve ortaklarını yakalamaktı. Bolle Jos (Tombul Jos) lakablı Jos Leijdekkers (31) , Latin Amerika, Hollanda, Belçika, Türkiye ve Avusturalya’yı saran devasa bir kokain ağını yönetiyordu. Adı Hollanda’da cinayetlere de karışmıştı. Onu yakalamak için Hollanda tarihinin en büyük ihbar ödülü konulmuş, yerini bildirecek olanlara 200 bin euro vaat edilmişti. Bazı Hollandalı yetkililer Jos Leijdekkers’in Türk pasaportu taşıdığını ve bazı yetkililer tarafından korunduğunu iddia etmişti. Bu haberlerde Bolle Jos’un Türkiye ve Dubai’de mülkler satın aldığı belirtiliyordu.

13 Haziran’da yapılan operasyonda Jos Leijdekkers yakalanamadı. Ancak onun ortağı olduğu iddia edilen ve daha önce Türkiye’deki bir operasyonda tutuklanan Abdullah Alp Ü. ile birlikte 23 kişi yakalandı. 1 milyar TL’lik mal varlığına el konuldu. Sadece baskınlarda 100 milyon TL nakit ve mücevherat bulunmuştu. El konulanlar arasında yüzbinlerce euroluk saatler, altın kaplama silahlar da vardı. Bu son dönemde baronlara yönelik yapılan çok önemli bir operasyondu. Biz de bu gelişmeleri duyurup ‘Hollandalı baronu kimler korudu’ başlıklı bir yazı kaleme almıştık.

Yargı sürecinde ise şok gelişme yaşandı. 23 kişi serbest bırakıldı. Sadece Abdullah Alp Ü. tutuklandı. Kara para trafiğini yönettiği iddia edilen Naci Y. ise yurt dışında olduğu için yakalanamadı. Abdullah Alp Ü. ve Naci Y’ye 2020 yılında Türkiye’den götürdükleri eroini Avrupa’da kokainle takas ettikleri suçlamasıyla dava açılmıştı.  

Bolle Jos’un peşindeki polis önceki gün çok önemli bir operasyona daha imza attı. Fethiye’deki operasyonda Jos Leijdekkers’in sağ kolu olan Hollanda vatandaşı Isaac Bignan yakalandı. Onunla birlikte Hollanda vatandaşı olan 6 Türk de gözaltına alındı. Isaac Bignan daha önce Hollanda’da kokainle yakalanmıştı. Hollanda polisi tarafından bir süredir aranıyordu. Bir kez daha Türkiye’nin baronların üssü olduğu gözler önüne serildi. Bu başarılı operasyonlar bu gerçeği değiştirebilir. Ancak en önemli soru halen yanıtsız: Bu uyuşturucu baronlarını Türkiye’de kimler koruyor ve kimlerle bağlantıları var.