Başlıktaki yaklaşım bana ait değil.

Başlıktaki yaklaşım bana ait değil. Ancak, 50. yaşını kutlamaya hazırlanan Avrupa’nın önemli gazetecilik örgütlerinden Avrupa Gazeteciler Birliği’nin (AEJ) 48. Genel Kurulu’nu Ordu’da toplama kararı aldığımızdan beri, bu yaklaşıma sahip o kadar çok insan olduğunu gördüm ki. 30 kadar ülkeden 100 kadar gazeteci, önemli uluslararası şahsiyetler; her yıl 2 milyon turist ağırlayan Dubrovnik gibi bir kentin belediye başkanı, tüm dünya kentlerinin daha yaşanabilir hale gelmesinden sorumlu kişi olan BM-Habitat Direktörü, İzlanda gibi uzak bir ülkenin milletvekili memleketin onca büyük kenti varken neden Ordu’ya gelsinler ki?

Geçen birkaç hafta boyunca bu soru o kadar çok soruldu ki… Büyük ve küçüklük görece kavramlar. 350 bin nüfuslu İzlanda mı büyük, nüfusu 700 bin civarındaki Ordu mu? 40 binlik nüfusuna karşın ülkesinin turizm geliri içinde en önemli paya sahip Dubrovnik’e küçük denebilir mi?

Artık rahatlıkla söyleyebilirim ki “küçük yerleri küçümseyenler” büyük bir hata yapıyorlar.

Yabancı katılımcıların tümünün olağanüstü memnuniyetle ayrıldığı kongre sonrasında, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun’a teşekkür ederek duygularını belirten AEJ Genel Sekreteri Peter Kramer; “Genellikle kongreler sonrasında nezaketen bu en güzel kongremizdi gibi cümleler kurarız. Burada tüm samimiyetimle ifade etmek istiyorum ki, Ordu’da yaptığımız şimdiye kadarki kongrelerimizin en güzeliydi. Daha önce hiçbirimiz Ordu’nun adını duymamıştık, ama artık asla unutmayacağımız bir kent oldu Ordu. Önümüzdeki yaz tüm ailemle birlikte gezmeye geleceğim” derken, “küçük” sayılan kentlerimizin müthiş potansiyelinin de altını çizdi.

En küçük bir detayı düşünerek, kongrenin daha önce gerçekleştirildiği Londra, Dublin, Madrid, Brüksel, Lizbon, Atina gibi kentler fark atan Ordu, büyük kentlerimizde bazen yeterince gösteremediğimiz “insan sıcaklığı”nı da hissettirerek tüm konukların gönlünü fethetti. Ünye Sanayici ve İşadamları Derneği (ÜNSİYAD/İstanbul) aynı duyguyu Ünye’de yaşattı. Ordu Belediye Konservatuarı’ndan gençlerin grubu Girdap’ın yöresel müzikleri ve danslar eşliğinde gerçekleşen yemekler kongreye bir şölen havası kattı.

50 yıllık AEJ, tarihindeki bir ilke Ordu’da imza atarak ilk kadın başkanını seçti. İrlanda’nın tanınmış tv haber sunucusu Eileen Dunne genel başkan olurken, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Başkanı Özlem Doğaner Denetleme Kurulu’na girdi, ben de Genel Başkan Yardımcılığına seçildim.

Genel Kurul, “Ordu’da toplanan 48. AEJ Kongresi, Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin derhal serbest bırakılması için mücadele eden Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun inisiyatif ve kampanyasını tüm gücüyle destekler” şeklinde bir kararı da oy birliği ile aldı. Ülkelerine dönen gazeteciler, Türkiye’deki tutuklu meslektaşlarının derhal serbest bırakılması için Başbakan Erdoğan’a e-kartlar gönderecek, gönderilmesini sağlayacaklar.

Kongre ülkenin, Karadeniz’in ve Ordu’nun tanıtımı yanında, Türkiye-AB ilişkileri açısından da yöneticileri pek memnun edecek konuşmalara sahne oldu. Birliğin yaşayan tek kurucusu, 91 yaşındaki efsane İtalyan gazeteci Marcello Palumbo, kongrede alkışlarla karşılanan çağrısında, “21. yüzyılın başında Türkiye’nin Avrupa kıtası ve geri kalan dünyayla olan ilişkilerinde uluslararası denge, istikrar ve olgunluk temel unsurunu oluşturduğu”nu vurgulayarak, “Türkiye’nin AB’ye tam haklarla girişi de yalnızca umut edilebilecek bir şey değil, Avrupa çerçevesinin tamamlaması için gerekli ve elzem bir adımdır. Türkiye’nin katılımı birlik için anlamlı bir gençleşme işareti olurken, örnek niteliğinde taze enerji sokulmasını da sağlayacaktır. Bizim iletişim uzmanları ve gazete yazarları olarak çağrımız, girişinin hızlandırılmasıdır” dedi.

Ordu’daki kongreden benim çıkardığım sonuç da şu oldu: Bundan böyle ne zaman bir uluslararası toplantının yeri konusunda etkim/yetkim olursa, onu “küçük yerler”den yana kullanacağım. Ordu “küçük” il ve ilçelerimizin de büyük toplantılara ev sahipliği yapabileceğini kanıtladı!