Son dönemin dava dosyalarındaki kullanışlı tanıklar, yargının Cemaat döneminde verdikleri ifadeleri, günümüze uyarlayarak her dönem kullanışlı olmayı sürdürüyor.

Örneğin, henüz 10 yaşındayken polis tarafından devşirildiğini ve muhbirliğe başladığını söyleyen tanık İ., sonradan ‘güncellediği’ ifadesinde “2008 yılından beri açık tanıklık yapıyorum” diyerek bu işi meslek haline getirdiğini itiraf ediyor. 18 yıl hapis cezası bulunan İ., 2022’de tahliye olacak. Yani cezaevi kariyeri tanıklık üzerine kurulu.

Tanık İ., konjonktürün değiştiği dönem, 2016 yılında, daha önce verdiği ifadelerinde değişiklik yapmak için savcılığa “düzeltme dilekçesi” verdi.

İlk ifadelerinde sadece aleyhine ifade verdiği örgütle bağlantılı olduğunu söylediği kişileri suçlarken bu kez, ‘FETÖ’ üyeliği veya yöneticiliği ile hapiste olan eski Emniyet Müdürlüğü mensuplarını da suçladı.

Bazı ifadelerinde ise yasadışı örgütlerin silahlı eylemlerinden, direkt olarak geçmişte talimat aldığı eski polis müdürlerini sorumlu tuttu.

Dilekçesinde bahsettiği isimle ‘paralel örgüt’ün, yasadışı örgütlerin eylemlerini - kendisi önceden haber verdiği halde - önlemediğini ve “işin Başbakana suikast hazırlığına vardığını” yazdı. Hatta böyle bir suikastın başka bir örgütçe yapılamayacağını, bulunan krokilerin de yine “FETÖ mensubu polislerce örgütlere verildiğini” iddia etti.

İ. hem cezaevinde hükümlü hem de tanık koruma programında.

Tanıklık ettiği davalarda sanık avukatları talep etmesine rağmen duruşmalara götürülmüyor, ifadeleri, yüzü gizlenerek SEGBİS aracılığıyla alınıyor. Avukat Efkan Bolaç’ın yargılandığı ve ceza aldığı bir davada da tanık olan İ., mahkemenin defalarca yazı yazmasına rağmen duruşmalara SEGBİS ile bile bağlanmadı, dava bitene dek “kayıptı”.

İ. savcılığa ve cezaevi idaresine zaman zaman yazdığı dilekçelerde psikolojisinin bozuk olduğunu da defalarca belirtti.

Cezaevi idaresine yazdığı bir dilekçesinde, Halk TV’nin “devlete, cumhurbaşkanına, iktidar partisine hakaret ederek kara propaganda yaptığı” gerekçesiyle, kanal hapishane televizyonlarından kaldırılana dek açlık grevi yapacağını bildirdi. (Bu açlık grevi nedeniyle de bir ay idari disiplin cezası aldı.)

Büyük Birlik Partisine hitaben yazdığı başka bir dilekçesinde de partiye bağlılığını ifade ederek idam cezasının getirilmesi için yapılan imza kampanyasından gurur duyduğunu belirtti.

Ruh halinin durumunu anlatan böyle birçok dilekçesi bulunuyor.

Buna rağmen televizyon programlarında cumhurbaşkanı veya AKP aleyhine söylenen sözleri şikayet ettiği dilekçeleriyle birçok hakaret davasında müşteki konumunda. (Avukat Bolaç’a açılan davada da yine televizyonda izledikleri üzerinden şikayetçi olmuş, müştekisi olduğu davada ifade bile vermemişti.)

Yıllardır düzenli olarak verdiği ifadeler yüzlerce ağır ceza davasında tek delil olarak kullanıldı, bu davaların birçoğunda sanıklar hakkında, ağırlaştırılmış müebbet de dahil çok uzun süreli hapis cezalarına hükmedildi.

Dönemine göre ifade veren gizli veya açık tanıklar, özellikle İstanbul’daki ağır ceza mahkemelerinde, istenilen her davada istenilen şekilde verdikleri ifadelerle şimdilik iktidar için çok kullanışlı. Ancak bu tanıklar bir gün, gerçekte nelere tanık olduklarını da anlatabilirler…

cukurda-defineci-avi-540867-1.