Merkez Bankası, ABD faiz artırırsa faizleri yükseltebileceğinin işaretini verdi. Faiz artışı ekonomideki durgunluğu daha da derinleştirebilir

Merkez’den ‘küçülme’ sinyali

ABD Merkez Bankası Fed tarafından önceki gün yapılan açıklamada faizlerin artırılacağına dair sinyallerin güçlenmesi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nı da harekete geçirdi. Dün enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz oranlarını artırması durumunda, Türk bankalarına ödenen zorunlu karşılık faizlerini Fed seviyesine yükselteceklerini söyledi. Başçı, ağustos ayında Fed'in faiz artışına yönelik Merkez Bankası'nın atacağı adımlara yönelik teknik bir rapor sunacaklarını belirtti.

Döviz likiditesinde dengeleyici, finansal sektörde destekleyici ve TL'de sıkı politika izleyeceğini belirten Başçı'nın sözü, kredi derecelendirme sözü Standard & Poor's'un geçen salı günkü raporunu hatırlattı. S&P, raporunda, önümüzdeki 18 ay içerisinde Türkiye'de para politikasında sıkılaşma beklediğini açıklamıştı. Başçı ise dünkü açıklamasında "Kimse bizden para politikasında erken bir gevşeme, haddinden fazla sıkılaşma beklemesin" dedi.

Başçı'nın faizde artışa gidebileceklerini açıklaması Türkiye ekonomisinin 2015 yılı büyümesini de olumsuz etkileyecek. 2015-2017 dönemine ait Orta Vadeli Program'da (OVP) büyüme yüzde 4 olarak tahmin edilmişti. Başçı, 2015 büyümesinin OVP'nin bir miktar altında ancak artı yönde olacağını söyleyerek ekonomide durgunluğun süreceğini de işaret etmiş oldu.
Merkez Bankası raporunda enflasyon 2015 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 6-7,8 aralığında, orta noktası yüzde 6,9 olarak öngörüldü.

Böylece, daha önce yıl sonu yüzde 6,8 olarak açıklanan enflasyon tahmini 0,1 puan yükseltilmiş oldu. Yılın ilk enflasyon raporunda 2015 enflasyonunun yüzde 5,5 olacağı açıklanmıştı. 2016 enflasyonu ise yüzde 70 olasılıkla yüzde 37-7,3 aralığında, orta noktası yüzde 5,5 olarak öngörüldü.

Başçı, döviz kurunun gecikmeli yansımasının enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirdiğini de sözlerine ekledi.

MERKEZ BANKASI NE SÖYLEDİ?
Çoklu faiz uygulamasına tekli faiz uygulamasına geçiş tek başına bir faiz artışı anlamına gelmiyor, lakin bugün politika faizi yüzde 7,5, borç verme faizi yüzde 10,75 ve fonlama faizi yüzde 8,5. Başçı’nın Fed’in faiz artışının eylülde başlama ihtimalinin arttığına işaret etmesi ve uzun zamandır bankalararası para piyasası faiz oranının belirlenen koridorun üst bandında yer alması, kısa vadede sadeleşmiş para politikasıyla politika faizinin yüzde 8 ile 9 arasında bir yerde belirlenebileceği olasılıklarını güçlendiriyor. Burada IMF’nin 28 Temmuz günü yayınladığı 2015 Dış Sektör Raporu'nda "Dövize müdahale etmeyin, faizi yükseltin" uyarısının etkili olduğu, IMF’nin Türkiye ekonomisi üzerindeki dolaylı ve etkin müdahalesinin sürdüğü izlenmektedir. Olası bir faiz artışının da, halihazırda daralan ve yüzde 2- 3 bandına sıkışmış düşük ekonomik büyümeyi daha da aşağı çekecek bir etkiye sahip olduğu unutulmamalıdır.

DOLARIN ATEŞİ YİNE YÜKSELDİ
Günlerdir lira karşısında yükselişini sürdüren ABD doları dün yine hareketli saatler geçirdi. Güne 2 lira 76 kuruştan başlayan dolar, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artışına dönük sinyalleri ile Türkiye’de yaşanan şiddetin sürmesi nedeniyle yönünü yukarıya çevirdi. Sabah saatlerinde 2,7860 TL seviyesine kadar yükselen doların ateşini Merkez Bankası’nın açıkladığı faizde müdahale kararı da söndüremedi. Merkez Bankası’nın enflasyon raporunu açıklamasının ardından 2 lira 66 kuruşa kadar inen dolar ardından yönünü tekrar yukarı çevirdi. Dolar gün içinde ortalama olarak 2 lira 78 kuruşun üzerinde seyretti.