SORU: “Emzirme iznimin günde 1,5 saat olduğunu biliyordum fakat bazı kaynaklarda 3 saat olduğu yazıyor. Ben de işverenimi bilgilendirmek için kanun maddesini okutmalıyım fakat bulamıyorum. Bu konuda yasada bir değişiklik var mı? Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkür ederim.”

CEVAP: Merhaba,

Bu tür konularda, özellikle de internet ortamında, ne yazık ki çok fazla bilgi kirliliği diye tabir ettiğimiz yanlış bilgiler dolaşıyor. Bu nedenle araştırma yaparken kaynağa çok dikkat etmek gerekiyor. Sorunuza dönecek olursak;
İş yasamız bu konuda açıktır. 74’üncü maddenin ilgili kısmını aşağıda okuyabilirsiniz.
“Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.”

İyi günler…

Görev dışı çalıştırma

SORU: “Merhaba, ben hastanede teknik eleman olarak çalışmaktayım. İstemediğim halde beni karakola herhangi birisinin evrakını götürmekle zorluyorlar, araçla hasta götürmeye zorluyorlar. Bunun için ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim…”

CEVAP: Merhaba,

Görev tanımınız içinde yer almayan işlerin size yaptırılması angarya anlamına gelir. Angarya, Anayasal açıdan yasak olduğu gibi İş Kanunu bakımından da işçinin kendi görevi olmayan işleri yapmak zorunluluğu yoktur. Bu konuda yapmanız gereken kendi görev tanımınız içinde yer almadığı halde size yaptırılmak istenilen işleri kabul etmemek olmalıdır. İşveren bu konuda ısrarcı davranırsa iş sözleşmenizi haklı nedenle İş Kanunu 24/2’nci Madde çerçevesinde sona erdirip o işyerinden ayrılabilirsiniz. Eğer ayrılırken kıdeminiz oluşmuşsa kıdem tazminatı da talep edebilirsiniz. Ancak her zaman belirttiğimiz gibi hukuksal sonuç doğuracak bu tür aksiyonlara geçmeden önce Avukat desteği almak sağlıklı sonuç almanızı sağlayacaktır.

İyi günler…

Deneme süresinde işten ayrılma

SORU: İyi günler… Yeni bir işe başladım. İşe başlamanın ilk ayı istifa edersem ihbar tazminatı süresi çalışmak zorunda mıyım? 1 hafta çalıştım, istifamı verdim, 1 hafta daha çalışacağımı bildirdim. “Olmaz, 15 gün daha çalışmak zorundasın” dediler. Yoksa ücret ödemeyeceklermiş. Bu yapılan doğru mudur? Şimdiden teşekkürler…

CEVAP: Merhaba,

İş kanununa göre taraflarca önceden saptanmış olması koşulu ile işe başlandığı tarihten itibaren ilk 2 aylık süre deneme süresidir. Bu süre içerisinde taraflar iş sözleşmesini bildirimsiz olarak sona erdirebilirler. Bu şu anlama geliyor; gerek işçi, gerekse işveren her an iş sözleşmesini sonlandırabilir. Yani işverenin önceden haber vermek, işçinin ise istifa verip bir süre daha çalışmak gibi zorunlulukları yoktur. Dolayısı ile siz işe girerken deneme süresi saptanmışsa (yazılı olarak) deneme süresi içinde istediğiniz an işten ayrılabilirsiniz. Ancak deneme süresi saptanmamışsa işverenin siz istifa ettikten sonra 2 hafta daha çalışmanızı talep etme hakkı var. Ücretinizi ödememek ise yasal bir davranış değil her koşulda çalışmanızın karşılığının ödenmesi gerekir. Ancak ihbar süresini çalışmamanınız koşulunda işveren sizden ihbar tazminatı talep edebilir…

İyi günler…