CHP’deki son gelişmeleri mi değerlendirelim? Ya da Türkiye’nin füze kalkanı projesindeki misyonunu mu?

CHP’deki son gelişmeleri mi değerlendirelim? Ya da Türkiye’nin füze kalkanı projesindeki misyonunu mu? Yoksa, seçime dek sürecek ateşkes kararıyla birlikte Kürt çözümündeki muhtemel handikapları mı? Bu sorulara hemen cevap vermesek ne olur? Türkiye’de hayat ters gider de müsebbibi bizler mi oluruz? Ya da…

“10 derste hayat” öğrenilebilir mi? Daha da önemlisi, “öğretilebilir” mi? Dün Milliyet internet sitesinde “Einstein’dan 10 hayat dersi” diye bir sayfa vardı. Belli ki copy-paste… Yine de okurken, kendimize yontabilecek şeyler bulabildim, madem 10 derste hayat oluyor, belki 10 derste devrimcilik de olabilir! Çünkü kestirme cevaplar, hap gibi çözümler revaçta… Yalan mı?

1. “Benim özel bir yeteneğim yok. Yalnızca tutkulu bir meraklıyım” diyor Einstein. Devrimcilik de özel bir yetenek istemez. Sadece bu sömürü ve bu zulüm nasıl sürüyor, bunun çarkları nasıl dönüyor, bu çarkları parçalamak nasıl mümkün olur? İşte bunu merak etmek ve gereğini yerine getirmek yeterli.

2. “Çok zeki olduğumdan değil, sorunlarla uğraşmaktan vazgeçmediğimden başarıyorum.” Devrimcilik de sorun çözmeyi dert edinmek değil mi?

3. “Güzel bir kızı öperken düzgün araba kullanan birisi, öpücüğe hak ettiği dikkati vermiyor demektir.” Ama Einstein bu sözüyle bir nevi “karşı devrimci”! Öyleyse bu dersi boş verelim. Lakin bundan kastettiği “Şimdiye odaklanın ve bütün enerjinizi şu anda yaptığınız işe verin” ise, evet, “devrim hemen şimdi” deyip diğer derse geçelim.

4. “Hayal gücü her şeydir. Sizi bekleyen güzelliklerin önizlemesi gibidir. Hayal gücü bilgiden daha önemlidir.” Ama elbette bu dersten çıkan sonuç bilgi önemsizdir olmamalı! Hayal etmesini bilmeyen, gelecek toplumu zihninde tasavvur edemeyen de zaten devrimci değil düpedüz yıkıcı sayılmalı.

5. “Hiç hata yapmamış bir insan yeni bir şey denememiş demektir.” İşte bu ders biz devrimcilerin tipik özelliği! Ömrümüz, bir şeyler yapmak uğruna hata da yaparak geçmedi mi? Çünkü hep yeni bir şey denemek, yeni olanı sahiden kurgulamak peşindeydik!

6. “Ben geleceği hiç düşünmem, ne de olsa gelecektir” diyor Einstein ama, devrimcilik geleceğin kendiliğinden gelmesini beklemenin tersine, bir yönüyle de, geleceği bugüne getirebilmek.

7. “ Başarılı olmaya değil, değerli olmaya çalışın.” Çok güzel! Aksi halde başarının tanımını değiştirerek başarılı olduğunu sananlar karşısında kendinizi hep yenik hisseder ve kendinize haksızlık edersiniz.

8. “Delilik: Aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek.” Devrimcilik kimileri için çılgınlık gibi görülse de, ruh sağlığı bakımından divanelik değil elbette. Bu bakımdan hakikaten akıllı olmak lazım. Einstein “Bilgi malumat değildir. Bilmenin tek yolu deneyimlemektir” derken biz de ona “pratik olmadan teori bir işe yaramaz ki” deyip katılabiliriz. Yine Einstein’ın “Oyunun kurallarını öğrenmek zorundasınız. Böylece herkesten iyi oynayabilirsiniz” dersinden çıkarabileceğimiz sonuç, özellikle hasmımızın kurallarını, onlara uymak için değil, bozmak kastıyla bellemek olarak anlaşılmalı.

10. Yukarıdaki 9 maddeyi boş verin! Devrimcilik, çünkü, bütün kuralları/maddeleri hiçe saymak, meğer yaptığım alıntıları hiç kimse söylememiş hepsini ben uydurmuşum da diyebilmektir!