2016'da hizmete girecek yüksek hızlı internet 'şaka gibi' bir hız devrimi olmasın. Şimdiki hızından 10 kat daha büyük bir internet hızından bahsediyoruz. Peki bu yatırımlar neler olacak biraz onlardan bahsedelim

4 milyar avro bize nasıl geri dönecek?

Geçen hafta yapılan 4,5G ihalesi ile ilgili frakans detaylarına girmeyeceğim ama neler olacak konusu üzerine biraz fikir yürütüp sorular sormak gerektiğini düşünüyorum.

Turkcell, Vodafone ve Avea, 4 milyar avro gibi ciddi bir rakamı bu ihaleye yatırdırlar. Başka bir taraftan baktığımızda da bizden kazandıkları paraların bir kısmını bu ihaleyi kazanmak için kullandılar diyebiliriz. Sonuçta her şey bizim için!? Şimdi 1 Nisan 2016'da hizmete girecek bu yüksek hızlı interneti biz beklemeye başladık, onlar hızla yeni yatırımlar ile alt yapılarına son şeklini vermeye çalışacaklar. Şimdiki hızından 10 kat daha büyük bir internet hızından bahsediyoruz. Peki bu yatırımlar neler olacak biraz onlardan bahsedelim.

Hazır bekliyoruz!
4G, 4,5G ya da LTE ne derseniz deyin bu teknoloji için olmazsa olmaz en büyük ihtiyaç fiber internet alt yapısı. Yeni nesil baz istasyonları vs zaten büyük çoğunlukla kuruldu, hazır bekliyor. O baz istasyonlarının beklediği fiber internet hatları konusu en büyük karın ağrısı. Turkcell Superonline zamanında pek çok noktaya bu hatları götürmek istediyse de garip prosedürler yüzünden bir süre sonra onlar da şehre girmenin kolay olmadığını anladı. Onlar da yeni gelişen, yeni inşa edilen toplu konutlara kısacası şehir çevresine fiber hatlarını çekmiş yeni inşaatlarda var olmuşlardı. Hatta ben de bu konu sonrasında durumun işlerine bile geldiği kanısı bile oluştu. Daha az maliyetli olan bu alanları fiberle döşemek karlı bile olmuş olabilir. İlk başlarda serzenişte bulunurken son dönemde çok seslerini duymadım. Buradaki en büyük sıkıntı devletin şehrin merkezine hat çekmek isteyen firmalara yardımcı olmak yerine onları kaosa sürükleyerek oyalamasıydı. Belediyeler kazma izni vermedi, onay süreçleri sündürüldü... Bu durumun arkasında da Türk Telekom'un fiber konusunda bir önceliğinin olmasıydı. Hatırladığım kadarıyla “fiberi Türk Telekom kazsın siz ondan kiralayın” gibi bir sistem konuşuluyordu. Özel sektör tamam dediyse de öyle faiş fiyatlar ile kiralama rakamları çıktı ki bu iş çok ilerleyemedi. Son durum ne bilmiyorum ama benim ne evimde ne de iş yerimde ne de şehir merkezindeki tanıdıklarımda fiber internet var. Hızlandırılmış hibernet ve uydunet dışında hizmet alabileceğimiz bir şirketin olmaması rekabeti yok etti. Çoğu zaman cep telefonumdan internet paylaşımını açarak yüksek verimli internet kullanıyorum. Bunun maliyetlerini siz de biliyorsunuz. Sürekli bu şekilde internet kullanmak mümkün değil.

Bu işten ne anladık dedirtmeyin!
Bu durumda yapılmış 4,5G ihalesi sonrasında 'çöp' kalitesinde ama 'altın' kıymetiyle para ödediğimiz internet ne olacak? Birileri bize bir açıklama yapacak mı? Faturalarımız kaç gün gecikirse faizi ile parasını alıyorsunuz. Sizin hizmetiniz durduğunda (ki bu ne kadar sık oluyor biliyorsunuz) biz hizmet almadığımız gün/saat ücretini faturadan düşemiyoruz! Ne güzel ticaret gerçekten.

ir diğer konu da 'HİÇ ADİL OLMAYAN ADİL KULLANIM KOTASI' Bu konuda daha önce de yazılarım oldu. Gerçekten konu çok can sıkıcı. Okur ve takipçilerimden bu konuyla ilgili çok mesaj alıyorum. Her şeyin internet tabanlı olduğu bir dönemde 75 GB AKK de ne oluyor? AKK'nin kaldırılmasından bahsetmiyorum ama gerçek rakamlara çekilmesi gerek. Takipçilerimiz ve ben 'HIZLI VE ÖFKELİ' değil 'HIZLI VE KEYİFLİ' olmak, kazık yediğimizi düşünmek istemiyoruz. Bu bizim en doğal hakkımız. Kimse yan çizmesin, duymazdan gelmesin, üzerine 'çöp' dökmesin!
Yine konumuza dönelim o 4 milyar Avro sonrası yatırımlar yapıldığında da biz bu sıkıntılar ile mücadele edeceksek 'bu işten ne anladık' deriz. Demeyelim! Dedirtmeyin!

Üstelik bir ton para verdiğimiz hizmet için site, sosyal medya kapatmaları ile sansür çalışmaları, internet filtrelemeleri ile yavaşlatılmış, süzgeçten geçirilmiş interneti kullandırma hakkına sahip değilsiniz. Bu kadar göz göre göre insanları enayi yerine koymayın. 1 Nisan 2016 bizim için 'şaka gibi' bir hız devrimi olmasın. AR-GE ve altyapı için firmalarımız zaten ciddi yatırımlar yapıyorlar. Onlara şartnameler ile bunları yapacaksınız dediniz. Onlarda bu şartlara uyacaklar. Siz de halk için yapılan bu ihalelere hizmetlere 'şartnamenize' uygun olarak hizmet edin ki her şey yoluna girsin. Biraz teknoljiden siyasete karışık bir yazı oldu ama bunların sonuç alınana kadar yazılması gerek.