“Senin annen nerede, yerini biliyor musun, niye gelmedi?” Bu soru bir ağır ceza mahkemesi heyeti başkanından, 27 yaşında bir kadın sanığa soruldu. Olayın sadece bu kesitini duyduğunuzda, soruyu “merhamete” yorabilirsiniz ancak gerçek bunun tam tersi. Çünkü aynı mahkeme, sanığın annesini de yargılıyor. Hem de tutuklu yargılıyor. Dolayısıyla “annenin” nerede olduğu en iyi bilen, bizzat o […]

“Senin annen nerede, yerini biliyor musun, niye gelmedi?”

Bu soru bir ağır ceza mahkemesi heyeti başkanından, 27 yaşında bir kadın sanığa soruldu.

Olayın sadece bu kesitini duyduğunuzda, soruyu “merhamete” yorabilirsiniz ancak gerçek bunun tam tersi.

Çünkü aynı mahkeme, sanığın annesini de yargılıyor. Hem de tutuklu yargılıyor. Dolayısıyla “annenin” nerede olduğu en iyi bilen, bizzat o mahkeme.

Peki, neden soruyor?

Merve Önem Gezi direnişi eylemlerine katılmakla suçlanıyor, 10 aydır Silivri Hapishanesinde tutuklu.

Hakkındaki iddianamede, annesinin çalıştığı Halkın Hukuk Bürosu’nun Twitter hesabından, gözaltına alınışının duyurulması da deliller arasında sayılıyor. Yani, Twitter’dan “Merve gözaltına alındı” yazılması, Merve’nin aleyhine suç kabul edildi.

Annesi, avukat Şükriye Erden 20 Eylül 2017’den beri Karabük Hapishanesinde tutuklu. (Aynı hapishaneye sevk edilme talepleri ise kabul edilmedi.)

Her ikisi de, soruyu soran hakimin başkanı olduğu İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor.

Merve Önem’in avukatı Güçlü Sevimli, Merve’nin hakkında dosyada gizli tanık ya da açık tanık beyanı olmadığını, geçen haftaki son duruşmada ifade veren gizli tanığın yine Merve hakkında bir beyanda bulunmadığını belirtti ve şu bilgiyi verdi:

“Buna rağmen, mahkeme heyeti başkanı, gizli tanık Çelik’e ‘Merve Önem de burada, diyeceğin bir şey var mı?’ şeklinde bir soru yöneltti.”

Avukat Sevimli, bu soru üzerine mahkemeye “tanığı yönlendirerek kanunu aykırı davrandığı” gerekçesiyle itirazda bulundu:

“Gizli tanık Çelik’in dinlenmesi sırasında bu şahsın müvekkilim hakkında beyanı olmamasına rağmen mahkemenizce yönlendirme yapılarak müvekkilim hakkında beyanda bulunduruldu.”

Güçlü Sevimli’nin, hakimin özel hayat merakına değindiği sözleri de zapta şöyle geçti:

“Mahkemenizin bir önceki duruşmasında Merve Önem’e bizzat başkan tarafından ‘Merve annen nerede, yerini biliyor musun?’ şeklinde soru da soruldu. Bu da mahkemenizin müvekkilime karşı özel saikle hareket ettiğini gösteriyor.”

Anneyle kızının bir arada olmasını bunca “önemseyen” mahkeme, davanın tek tutuklu sanığı olan Merve’nin tahliye talebini reddetti.

Üniversite mezunu olan 27 yaşındaki Önem, tutuklandığında Anadolu Üniversitesi Felsefe Bölümünde üçüncü üniversite eğitimini alıyordu.

Kardeşiyle yaşayan Önem aynı zamanda çalışıyordu. Savcılıktaki savunmasında, “Annem tutuklu, babam vefat etti. Üniversiteye hazırlanan bir kardeşim var. Serbest bırakılmayı istiyorum” demişti.

Merve 1 Mart 2019’a kadar, annesi de 19 Şubat’a kadar “aile boyu yargılamayı” yürüten mahkeme önüne çıkmayacak.