Körfez'deki gerici monarşilerden dünya jandarmalığına soyunan “demokrat” Obama'ya, “sosyalist” Hollande'den
muhafazakâr Cameron'a “şer ittifakı” şen şakrak! Düğmeye bastılar. Suriye'yi vurmak için gün sayıyorlar . Savaş çığırtkanlığından ortalık geçilmiyor. Emperyalist saflar sıklaştırılmış vaziyette.

John Kerry Avrupa turunda cepheye “gönüllü” arayışında. Londra'da William Hague ile kameraların karşısına çıkarak tehditlerini sürdürdü. “Dünya Suriye'ye odaklanmalı ve diğer diktatörlere bir mesaj vermeli" diyerek, Şam üzerinden Tahran ve Kuzey Kore'ye mesaj göndermeyi de ihmal etmedi.

Savaş lobisi, silah tüccarları ellerini ovuşturmuş kan gölüne dönecek Suriye'den nemalanmanın arayışında. Savaş
lobisinin “vuralım trafiği” uluslararası diplomasiyi kilitlemiş bulunuyor.

Gözler ABD Kongresi'nde. “Bir gece ansızın vurma” tehditleri savuran Obama bugün Beyaz Saray'da halka hitap edecek. Senato'nun ise kısmi saldırıyı yarın oylaması bekleniyor. Bütün dikkatler Senato'dan çıkacak kararda, kulaklar Obama’nın konuşmasında. Vuracakları kesin. Nasıl ve ne kadar süreyle vuracaklarında anlaşamıyorlar .

• • •

Savaş lobisi, silah tüccarları, emperyalistler , taşeronlar safları sıklaştırırken, savaş karşıtları derin bir sessizlik içerisinde. Irak işgali öncesindeki tepkisellikten eser yok. Libya saldırısında dahi hatırı sayılır bir itiraz vardı sokaklarda.

Her zamankinden de güçlüyüz oysa. Savaşçı lobi hiç bu kadar zayıf, hiç bu kadar aciz olmamıştı. Güvenlik Konseyi yamalı bohça. Almanya yan çiziyor . İtalya hayır dedi. İngiltere 1 Mart tezkeresi travması yaşadı. Akıncılarımızın 1 Mart korkusu yüzünden TBMM devre dışı.

Dünya halkları savafla karşı. En azından bunu biliyoruz. Fransızların, ABD'lilerin, İngilizlerin, İtalyanların büyük çoğunluğu askeri müdahaleye hayır diyor . Partilerine biat edercesine tapan savaş kışkırtıcısı AKP tabanının büyük kesimi de buna dahil. Papa “olmaz” diyor, Avrupa Konseyi “askeri çözüm yanlış, politik çözümden yanayız” görüşünde.

Saldırı Suriye'yi Iraklaştıracaktır , Somalileştirecektir. Egemenlerin istedikleri de bu aslında. Bir daha toparlanmayacak şekilde dağıtma arzusundalar Suriye'yi. Suriye'nin devreden çıkartılmasıyla Lübnan Gazzeleşecek, Hizbullah ise Hamaslaşacaktır .

Halkları savaş çığırtkanlığına, askeri seçeneklere mahkûm etmek, seçeneksiz bırakmak isteyenlere üçüncü bir seçeneğin olabileceğini göstermeliyiz.

• • •

Farklı görüşlerden bir grup aydının Suriye'ye müdahaleye karşı yayınladığı çağrıda belirttiği gibi Suriye'ye yönelik olası bir saldırı hiçbir şeyi çözemeyecek, aksine yangını büyütecek, kaosu daha da derinleştirecektir . Silahlı müdahalenin ve işgalin çözüm olmadığını bir milyona yakın insanın öldüğü Irak’ta bütün çıplaklığı ile gördük.
Bunca kayıp ve yıkım pahasına. Yine küresel güçlerin müdahale ettiği Afganistan ve Libya’ da durum pek farklı değil.

Henüz kim tarafından gerçekleştirildiği bile kesin olarak ortaya çıkarılamamış olan kimyasal silah kullanılması gerekçe gösterilerek, dışarıdan yapılacak silahlı bir müdahale Suriye’ de de benzer sonuçları doğuracaktır . Böylesi bir müdahalenin, yıllarca sürecek olan kimlik ve mezhep eksenli kanlı hesaplaşmaların tüm bölgeye yayılmasına zemin oluşturacağı uzak bir ihtimal değil.

Evet, bir üçüncü yol mümkün. Geç kalınmış değil. Savaşlardan, iç çatışmalardan, katliamlardan, acılardan yorgun düşen bir coğrafyanın halklarına yeni ölümler getirecek arayışlardan uzak durmak gerekiyor . Askeri seçeneğe başvurmadan savaşan taraflar acilen bir masa etrafında bir araya getirilmeli.