Cep telefonu alacaklar dikkat!

Cep telefonu artık herkes için vazgeçilmez olmuş durumda. Peki bu teknolojik alete sahip olmak için büyük paralar harcamak zorunda mıyız? Aslına bakarsanız kendimize sormamız gereken en kritik soru; Benim nasıl bir telefona ihtiyacım var? Bu konuda kendimize karşı dürüst olursak, maddi durumumuzu da gerçekçi bir şekilde ortaya koyarsak, doğru model ve rakamlar karşımıza çıkacak.

Elbette herkes en güzel fotoğrafı çeken, en rahat oyun oynanan, en şık, en hafif, en yüksek kalitede ekrana sahip ve tabii ki en ucuz fiyatla bir telefona sahip olmak istiyor. Hani incicaps’te vardır ya ‘hayaller Ferrari, gerçekler Murat 124’ durumun özeti bu aslında. Gelin size biraz Türkiye ile ilgili mobil dünyanın rakamlarından bahsedeyim.

Mart 2015 itibariyle Türkiye’de 72 milyonun üzerinde mobil abone bulunuyor. Bu abonelerin yüzde 46’sı akıllı telefon kullanmakta. Türkiye’de ortalama her yıl 12 milyon akıllı telefon satılıyor. Dünya ortlamasına baktığımızda aslında düşük görünse de ciddi bir rakam. Bu rakamlar bize bir de çok önemli bir detayı daha veriyor. Büyüyebilecek dünya üzerindeki ender potansiyele sahip ülkelerden biriyiz. Global firmaların bize olan ilgisinin sebebi de bu.

Pek ayağımızı yorganımıza göre uzatan bir millet değilizdir. Uzun kontratlarla ya da taksitlerle çok pahalı telefonlara sahip olmayı çok seviyoruz. Küçücük çocuklara 2 bin 500 liralık telefon almak hiç normal değil, kimse kusura bakmasın. Yukarıda benim verdiğim formül ile yola çıkarak aslında kendinize en uygun fiyatlı ve performansta ürünü alabilmeniz mümkün. Lütfen bu konuda dikkatli davranın.

Geçen hafta 2 yeni telefon tam da bu anlattığım konuya uygun strateji ile tanıtıldı. Son dönemde de tanıtılanlar olmuştu. Önce yeni tanıtılanları kısaca yazayım sonra daha önceki tanıtılanlardan da bahsedeceğim.

Vodafone Smart 6 bunlardan ilki. 151 gr. ağırlığı, 5,5 inç full HD ekranı, 13 MP arka, 5 MP ön kamerası, 3000 mAh pili, 2 GB RAM, 1,5 GHz 8 çekirdekli işlemcisi, 16 GB dahili, 128 GB arttırılabilir hafıza kapasitesi, 4G uyumlu, en son Android yazılımı olan Lollipop ve en önemlisi bu performansa karşılık 699 TL satış fiyatı ile gerçekten dikkat çekecek bir ürün. Yalnız bu fiyat, 1 Temmuz’a kadar ön sipariş verenler için özel bir fiyat.

Geçen hafta tanıtılan bir diğer telefon ise Asus ZenFone2. Geçen yıl özellikle ZenFone 6 modeli ile ezber bozan Asus bakalım aynı başarıyı elde edecek mi? Öne çıkan teknik özelliklerine gelince; 3 farklı modeli olan ZenFone2, işlemci ve hafıza kapasitesi alternatifleri ve buna uygun fiyatlar sunmuş. 1,8 GHz/4GB 16GB HDD versiyonu 1099 TL, 2,3 GHz/4GB 32GB HDD versiyonu 1299 TL. 2,3 GHz/4GB 64GB HDD versiyonu ise 1.499 TL

Bunun dışında ortak özellikleri şunlar; 5,5 inç ekran, 13 MP arka, 5 MP ön kamera, çift SIM kart, 64 GB’a kadar arttırılabilir bellek. 1080p ekran çözünürlüğü, 3000 mAh pil, Android 5.0 Lollipop işletim sistemi ile inceleme listemize eklenebilir.

Yakın zamanda tanıtılan ve inceleme listemize almamız gereken modeller; General Mobile 4G bunlardan ilki, Google ile birlikte geliştirilen bir model olması en büyük özelliği. Yazılım ve donanım anlamında güçlü bir alternatif. Fiyatı 699 TL. Bir diğer operatör telefonu da Turkcell T60, 799 TL ön satış bedeli ile inceleme listemize eklenebilir.

Farkındaysanız sürekli inceleme listemize ekleyelim dedim. Yapmanız gereken en önemli şey kendinize daraltılmış bir hedef oluşturmanız ve tek tek gidip bu ürünleri kendinizin incelemesi, internet ortamında araştırmanız, servisleri ile ilgili sıkıntılı bir durum var mı? Ürünü alan diğer kullanıcıların yorumları nasıl? Bu tip araştırmalardan sonra kendiniz inceleyin. Yorumlar çok iyi olsa da siz beğenmeyebilirsiniz. Son adım bütçe. Bu konuda da kendinizi en iyi siz tanıyorsunuz. Neye ne kadar bütçe ayırabileceğinizi dürüstçe kendinize söyleyin ve hangi telefonu almanızın uygun olacağına siz karar verin. Keyifli hafta sonları.