CES’te bu yıl  ön plana çıkanlar

TİMUR AKKURT

50 yıllık fuar CES; Las Vegas yarın sona eriyor. Teknolojinin yıllık odağını belirleyen CES’te yeni teknoloji ve ürünler ilk kez görücüye çıkıyor. Diğer fuarlardan en büyük farkını ise katılımcı markaların otomobilden yetişkin içerikli teknolojik ürünlere kadar uzanan çeşitliliği oluşturuyor. Her ne kadar markalar eteklerindeki tüm taşları dökmese de bize 2017 hakkında güzel bir ön bilgilendirme oluyor. Bir not daha vereyim, bu fuara son kullanıcılar giremiyor. Fuar her ne kadar onlar için olsa da sadece medya mensupları, üreticiler ve satıcılar katılıyor.

Sanal gerçeklik

2016’nın en çok konuşulan başlıklarından olan VR bu yıl CES’e damgasını vurmaya aday. Yaygınlaşmasıyla üreticilere yeni kapılar açan sanal gerçeklik teknolojisi çok daha büyümesi beklenen bir pazar. Bunun en büyük göstergesi ise markaların VR ürün çeşitlerini artırması. Bunlar arasında kablosuz VR gözlükler, yeni sensörler, dokunmatik kumandalar, ses başlıkları gibi birçok yeni ürün yer alıyor. Tüm bu cihazlar, sanal gerçeklik algısını artırmayı amaçlıyor.
Kablosuz VR gözlük çözümü sunan HTC, bu konudaki büyük sorunu çözüyor. Diğer bir enteresan ürün ise henüz prototip olan Taclim VR ayakkabı. VR gözlük kullanılırken giyilen bu aksesuar oyundaki hareketlere göre tepki vererek gerçeklik hissiyatını artırıyor. Bunların yanında CES’te fiziksel kullanım alanı gibi sınırları ortadan kaldırmayı planlayan çözümler de yer alıyor.

Sanal gerçeklik sadece izleme konusunda gelişmiyor. Tüm bunlar geliştikçe tüketilebilir içeriğin de haliyle artması gerekiyor. Asıl önemli gelişme ve rekabet kamera tarafında oluyor. 2016’da karşımıza ilk örnekleri çıkan 360 derece kameralar sanal gerçekliğin hayatımızın bir parçası olacağının göstergesi niteliğinde. CES’de gördüğüm kadarıyla 8-9 firma 360 derece kamera üretiyor. Bu rekabet iyi bir şey zira daha yüksek performans daha makul fiyat olarak bize yarayacak ve sanal gerçeklik kaçınılmaz olarak daha ulaşılabilir hale gelecektir.

Otonom-bağlantılılık

Nesnelerin interneti ve bağlantılılık ne olduğunu bilmediğimiz terimler olmaktan çıkıp önümüzdeki yıllarda hayatımıza girmeye hazırlanıyor, buna örnek olarak Nvidia’nın ürünleri gösterilebilir. Kişisel bilgisayarların yanında dünya devi markalara komponent de sağlayan Nvidia, Audi ile işbirliği yaparak Xavier adını verdiği kendi otonom araç sistemini geliştireceğini açıkladı. Silikon Vadisinde testleri devam eden Xavier, yol aldıkça öğrenmeye devam eden bir de yapay zekaya sahip. Bağlantılı ev aletleri de yükselişlerine yavaş fakat kararlı şekilde devam ediyor. Akıllı ev aletleri ve beyaz eşyaları her yıl daha da ulaşılabilir hale geliyor. 5G ile rayına oturması beklenen nesnelerin internetiyle bu cihazların 2017’de olmasa da önümüzdeki yıllarda evlerimizdeki yerlerini alması kaçınılmaz görünüyor.

Ekran ve görüntüleme

Televizyonun odadaki bir obje olmaktan çıkıp tablo gibi duvarda yer almaya başlayacağı yıl 2017 olacak. Xiaomi gibi kendi coğrafyasında aktif olan markalar da bu global trendi yakalıyor. Ekran inceliklerinin mm’lerle ölçüldüğü bu dönemde geçen yıllarda olduğu gibi 8K çözünürlüğe yoğunlaşılmasından çok endüstriyel tasarımın sınırlarının zorlanmasına odaklanılmış durumda. Şunu söylemek gerek. Aynı video 8K ve 4K TV’lere yansıtılmıştı, çıplak gözle ben 8K ile 4K arasında fark göremedim. Hatta 4K daha güzeldi diyebilirim. Bu tabi referans bilgi değil. Belki bağlantı kablosunun kalitesi bile performansını etkilemiş olabilir. Endüstriyel alanda 8K gerekli olabilir ama evlerimize girmesine daha çok var. 4K yayınların sayısı ne kadar düşük, doğru dürüst ne oynatıcısı var ne de içerik. 8K şimdilik fuarlarda görülebilecek bir teknoloji.

21:9 oranındaki geniş ekranlar ve oyuncu ekranları konusunda en inovatif ürün ise Razer’ın geliştirdiği 3 ekranlı oyun laptop’u. Katlanarak açılan bu ekranlar, oyunculara kendi oyun istasyonlarını her yere taşıma imkânı sağlıyor.

Artırılmış gerçeklik

Microsoft Hololens ile kullanım alanları genişleyen artırılmış gerçeklik, yavaş yavaş yayılmaya devam ediyor. 3 boyutlu mekân taraması yapmayı hedefleyen Google’ın Tango projesi bu teknolojiyi ceplerimize sokmayı hedefliyordu. Bu hedefin ilk adımı ise Asus’tan ZenFone AR ile geldi. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik odaklı olan akıllı telefon tüm bunları yapabilmek için Asus’un TriCam modülünü kullanıyor. Hem VR hem de AR destekleyen cihaz, karşımıza gelecekten ufak bir kırıntı olarak çıkıyor. Bunların yanında Aira şirketinin geliştirdiği görme engellilere yardımcı olan akıllı gözlük sistemi gibi cihazlar da teknolojinin uygulama alanları konusunda önemli rol oynuyor.