CNN YouTube’un içerik üreticisi Casey Neistat ile anlaştığını geçen yıl duyurmuştu. Bu hafta ortaklığın boyutunu detaylandırdılar. Aslında yeni dönem yayıncılığın nereye gittiğini söylediler

CNN Başkanı Jeff Zucker’den ‘dev’ itiraf

Gazete arşivinde hızlıca bir baktım, televizyonun kan kaybettiğini ve bu kafayla gitmeleri halinde yok olacaklarını 2015’te yazmışım. Yeni dünyanın dinamiklerini, yeni neslin eğilimlerini hiçe sayarak yapılacak yayıncılığın varacağı noktanın tükeniş olacağını söylemiştim. Ben demiştim geyiğine girmek istemiyorum ama bu konuda epey tepki aldığımı hatırlıyorum. Bu sebeple “evet demiştim” diye devam ediyorum. Hatta en fazla birkaç ay önce televizyonların biteceği tarihi yazdığımda da “o kadar da değil, yanılıyorsun tepkileri” bol bol karşıma gelmişti. Geçelim konumuza...


Geçen hafta Fransa’nın Cannes şehrinde her yıl yapılan bir etkinlik olan Cannes Lions Reklam ve Medya Festivali vardı. Hatta dün son günüydü. Bilmeyenler için söyleyelim, bizim teknolojiyle ilgili yapılan Berlin IFA, Las Vegas CES fuarları neyse reklamcılık, medya dünyası ve şirketler için Lions etkinliği de o diyebiliriz.

Ben etkinliğe gitmedim ama çıkan haberleri, özellikle alanımla alakalı olanları yakından takip etmeye çalıştım. Bu haftanın manşetini de sağ olsun CNN’in Başkanı Jeff Zucker verdi. YouTube’un en önemli içerik üreticilerinden biri olan Casey Neistat, CNN Başkanı Jeff Zucker ile birlikte katıldığı oturumda çok önemli mesajlar verdi.

Zucker’in söyledikleri benim bu zamana kadar yazdığım her şeyin sağlaması gibiydi. Bu sebeple açıkçası hâlâ kafaları değiştirmekte zorlanan televizyon dünyasına bir ışık olmasını ümit ederek bir kez daha bu konu üzerinde yazmaya karar verdim. Benim de sakalım var ama bir türlü lafımızı dinletemiyoruz. Ya da öyle bir çarklı sistem kurulmuş ki “hâlâ para damlatıyor sonuna kadar tüketelim” mi deniyor bilemedim. Bir kesim durumun çok farkında, bir çırpınışlar, denemeler peşindeler ama danıştıkları akıllar o kadar yanlış ya da kendine odaklı ki bir türlü doğru evrilmeyi yapamıyorlar. Hep sakat sonuçlar çıkıyor. Kendine odaklı kısmı önemli. Patronların paralarını dijital değişim, gençlere şöyle ulaşacağız, böyle uçacağız diyerek alan fırsatçılardan bahsediyorum. Evrilmeyi doğru yapamayanlardan da yazının sonlarında bahsediyor olacağım.

Jeff Zucker ne söyledi
CNN Başkanı, katıldıkları oturumda çok net itiraf etti: “Biz gençlere ulaşamıyoruz, CNN izleyenlerin yaş ortalaması 59, izlenme oranlarımız çakılmış durumda.”

Bu arada şunu da hemen söylemeliyim, gençleşme, yeni nesil yayıncılık gibi konularına en erken uyanan televizyonlardan birisi CNN’dir. Bununla ilgili yazımı da geçen yıl haziran ayında yazmıştım yanlış hatırlamıyorsam.

Kurgu dilleri, sunucuların dinamizmleri, haberlerin uzunluğu vb her şey yeni jenerasyonun ilgisini çekecek şekilde yapılmaya başlandı. Düşünün en erken kendini güncellemeye çalışan televizyon CNN. Bu işe şimdi başlayalım bari diyeceklerin önlerinde epey zorlu bir süreç var. Bu kadar ayık kafalı ve radikal çözümler almaya cesaret edeceksiniz, doğru ekip yapılanmanızı yapacaksınız, bunları deneye deneye uygulayıp başarılı olmaya çalışacaksınız. Zor bir iş, kabul etmek lazım. Bu arada CNN’in kurtarmak istediği konvansiyonel yayıncılığını uydu üzerinden, kablo üzerinden sürdürmek değil. Sakın yanlış anlaşılmasın. Onların yapmak istediği bu dönüşümü klasik izleyicileri kaçırmadan yeni nesil tarafına da bir şekilde sevdirmek, yumuşak bir geçişle uydu yayınlarını, kablo TV yayınlarını bitirmek ve olmak zorunda oldukları internet içinde doğru pozisyonlanmayı yapabilmek. Yine ben demiştim diyeceğim ama Amerika’da 2020 ile 2025 yılları arasında bildiğimiz yayıncılık bitecek demiştim. Yıllar ne kadar çabuk geçecek inanamayacaksınız. Zaman hızla daralıyor. Bize gelmesi 2030’lara kadar gidebilir. Siz o kadar yine de rahat olmayın tabii. Dijital dünya hızı bazen patlama yapabiliyor ve bir anda her şey 5-6 yıl ileri atabilir. 5G’nin gelişi burada çok önem arz edecek. Mobilite ve yüksek hızlı internet bu sonu çok ama çok hızlandırabilir. Tedbirlerinizi alın.

Çöküşten kurtulmak için CNN ne yapıyor?
YouTube’un en önemli figürlerinden birini kendi taraflarını toparlaması, tecrübelerini aktarması için bir nevi kiralamış durumdalar. Tabii ki çok büyük maliyetlerle. Kolay değil, adam CNN için Superman konumunda. Casey Neistat gerçekten inanılmaz bir adam. Cannes Lions oturumunda herkes ağzı açık adamı dinlemiş. İyi de o da bizim gibi yıllardır bu işin nerelere gideceğini anlatmaya, göstermeye çalışmış. İlla 4000 avro verip katıldığınız oturumda söylenince mi inanıyorsunuz kurumsal dünya kardeşlerim. Siz de bir alemsiniz kabul edelim. Bu konuda ülkemizde çok önemli bir firma var onların hakkını verip pozitif ayrımcılık yapmak istiyorum müsaadenizle. Bir televizyon olmamasına rağmen ‘Allianz Türkiye’ Türkiye’de gerçek anlamda ilk kurumsal YouTuber olarak burada bir alkışı hak ediyor. Bu projenin içerisinde başından beri olan biri olarak yaklaşımlarını her zaman her yerde takdir ettim, etmeye de devam edeceğim. 2015’te başladık Allianz Motto Müzik kanalına. O dönem diğer şirketler bizi izliyordu ama topa girmeye cesaret edemiyordu belli ki. Yapsınlar bir görelim de kafasında uzaktan izlediler. Şimdi Allianz Motto Müzik aldı başını gitti. Diğer kurumlarda ufak ufak hareketlenmeler oluyor ama istenen seviyelerde maalesef değil. Sebep yine aynı. Kuruma güzel sunum şöyle yaparız böyle yaparız diyerek paralarını alma odaklı oldukları için. İşin ruhunu çözemezseniz başarılı da olamazsınız. Öyle kulaktan duyma yalan yanlış bilgi, taktikler, zaman kaybından öteye geçemiyor.

Neyse tekrar CNN başkanı Jeff Zucker’e dönelim. Adam net olarak şunu gördük demiş!:

“CNN yayınlarını uygulama olarak, site içerisinden basarak, dijital portallarda olmasını sağlayarak ayakta tutamayacağımızı maalesef artık biliyoruz!”

Bakın çok önemli bir laf. Böyle giderse topu atacağız diyor. Biz de ne yaptık Casey Neistat ile anlaşarak ilk adımı attık. Casey’in mobil uygulaması olan ‘Beme’yi 25 milyon dolara satın aldık. Beme özetle şöyle bir uygulama. Sahte paylaşımlar, suni içerikler yerine gerçek ânı yakalamak için geliştirilmiş bir yazılım. Telefonların ön tarafında bulunan yakınlık sensörünü temel alarak çalışıyor. Bir yüzeye yaklaştığında kamera ve mikrofon devreye giriyor ve uygulama üzerinden paylaşım başlıyor. Bunu tabii ki kapatıp açabiliyorsunuz. Casey Cannes’da CNN ile yapacakları işbirliğinden ilk kez bu kadar detaylı bahsetti: “Biz Beme ile hayatın içerisine dalacağız. O an orada ne oluyor izleyicileri oraya tanık edeceğiz, içine sokacağız. Daha çok şehir hayatının içinde giden aksilikler, problemler ilk başlarda odağımız olacak. Yolda patlamış su borusunu, gelmeyen otobüsü anı paylaşarak farkındalık yaratacağız” diyor. İlk başlarda haftada 4 paylaşım sonra 7 paylaşıma çıkılması planlanıyor. CNN tıpkı bir YouTuber gibi hayatın içine dalacak. Bu yeni nesil yayıncılığın televizyoncu tarafında yapılmış en büyük operasyonu diyebiliriz. Daha anlatacak çok şey var yer yok. Herkese harika bir bayram tatili diliyorum. Yollarda dikkatli olun!