Türkiye’de koalisyon karmaşası yaşanırken hayatımızı etkileyen, yön veren teknoloji gelişmeye devam ediyor. Belki birileri bir ‘icat çıkartır’…

Dünyayı seyreden toplum nasıl olunur!

Erken seçimin olacağını herkesin adı gibi bildiği süreç tamamlandı. Gereksiz egzersizler sonunda belki ekim belki kasımda yeniden seçim olacak. Gördüğüm haberlere göre bunun bize maliyeti 2 milyar TL! 7 Haziran’ın maliyeti de adayların harcadıkları vs ile bir o kadar olsa bir yıl içerisinde 4 milyar TL bu işe harcanmış olacak. Tabii bu bizim bildiğimiz tahmin edebildiğimiz kısmı. Bana göre sokağa atılmış milyarlar, başka birşey değil.

O KOLTUK ÇÜRÜTÜYOR İNSANI

Üniversitelerimize araştırma, eğitim sistemimize kaliteli insanlar yetiştirme, yetişenlere de iş imkânı konusunda da bu kadar bonkör olsanız keşke. Hem araştırma için hem eğitim sistemimizin kaliteli bir hale getirilmesi için inanın bu icraatlarınızın memlekete zerre kadar faydası yok! Sistemi düzeltmek, insanların mutlu ve kaliteli bir yaşam sürmesini sağlamak aslında zor değil. Tabii, bunu isteyen kim? Aklı çalışmayan, sorgulamayan, teknoloji geliştirmeyen kısacası ‘icat çıkartmayan’ toplum en güzeli sizin için! Bunu bugün ve bir süredir hükümette olanlara söylemiyorum sadece, diğer siyasilerin de çok büyük farklar yaratacağına inanmıyorum. O koltukta ne varsa artık insanlık çürüyor oturduğunda!

Haber için pek çok üniversite, öğretim görevlisi ile görüşme şansım oluyor. Kimi ödenekten şikâyetçi kimi ise sistem içerisinde pelteleşmiş, uyum sağlamış, yorulmuş. Sonuç tabii basiretsiz, tembel, icat çıkartmayan pasif ama ne alakası varsa agrasif, atarlı bir garip toplum.

YANİ GÖREV TAMAM!

Ben çeviri haber yapmak, dünyada olan biteni yazmaktan çok sıkıldım. Mecburum o başka. Neticede hayatımızı etkileyen, yön veren teknoloji gelişmeye devam ediyor. En azından buna hazırlıklı olalım, uyum sağlayalım istiyorum. Belki birileri gaza gelir, belki icat çıkartır umuduyla!

O SIRADA DÜNYADA

>>İngiltere, otoyolda ilerleyen elektrikli otomobillerin kablosuz bir şekilde şarj olmasını sağlayacak bir sistem üzerine çalıştığını açıkladı. Sistem yolun altına döşenen elektrik kabloları ile çalışıyor. Kablolar elektromanyetik alan yaratıyor, araçların içindeki bir bobin de bunu elektriğe dönüştürüyor. Bu yeni bulunmuş bir sistem değil ama geniş kitlelere kullandırılacak olması haberin önemini artırıyor. Elektrikli, akıllı otomobillerin kalıcı olacağının imzası diyebiliriz.

Sistemin uygulanabilirlik çalışmaları yapılmış. Şimdi teknoloji şirketlerinden, trafiğe kapalı yollarda denemeler yapılması için teklifler alma aşamasına gelinmiş. İngiliz Karayolları, 2016-2017 arasında trafiğe kapalı yollarda denemeleri tamamlamayı planladıklarını söylüyor. Üslenici bir firma ile anlaştıktan sonra detayların netleşeceği söyleniyor. Denemeler 1,5 yıl kadar sürdükten sonra trafiğe açık yollarda da yeni denemelere başlanacağı belirtiliyor.

>>Güney Kore’nin Gumi kentinde 2013’ten beri benzer bir sistem kullanılıyor. Burada belediyenin elektrikli otobüsleri için geliştirilmiş benzer bir sistem hayata geçirilmiş. Bu biraz eski model bir şarj şekli olsa da aktif bir şekilde kullanılıyor olması yeni sistemin başarılı olacağını bize söylüyor aslında.

>>Japon şirketi Cacoa Motors, el çantasına sığan 3 kiloluk bir araba üretmiş. Bir dizüstü bilgisayar büyüklüğüne sahip bu araba 10 kilometre hıza sahip ve 12 kilometre menzili var. Maksimum 120 kilogram ağırlığında olanlar bu yeni aracı kullanabilecekler. Çok basit bir sisteme sahip bu otomobil, alüminyum tablete monte edilmiş dört tekerlek ve elektrikli motorlardan oluşuyor. ‘Walkcar’ adı verilen aracın direksiyonu yok. Ağırlık verilen nokta değiştirilerek kumanda edebiliyorsunuz. Ben bu araç satışa çıktığında alırım.

Gördüğünüz gibi biz suni kriz ve kaoslar gibi saçma sapan konularla uğraşırken dünyada örnek almamız, koşmamız gereken kulvarlarda olmamız gerekirken, iyi birer izleyici olmaya devam ediyoruz. Sonra “Cari açık niye bu kadar”, “Neden saman ithal ediyoruz”, “Kendi telefonumuzu yapalım”, “4G çöp” gibi safsatalarla çenesine vurmuş yaşlılar gibi söyleniyoruz! Hadi iyi bir hafta sonu dilerim!