Soru: Ben belediyede taşeron işçi olarak çalışmaktayım EYT kapsamında emekli olabiliyorum fakat daha evlatlarım küçük, birkaç sene daha çalışmak istiyorum. Bugün belediye taşeron firma insan kaynakları çağırıp siz emekli olabiliyorsunuz. “Sizi re’sen çıkarıyoruz, isterseniz gidin mahkemeye başvurun” diye bir cümle ile bizi gönderdiler ne yapacağız kalakaldım Hüseyin Bey ağabeyim ne olur bir yol göster.

CEVAP: Söz konusu firmanın emekli olmak istemeyen bir işçiye “Sizi re’sen emekli ediyoruz” demek gibi bir hakkı yoktur. Çünkü işçinin emeklilik hakkı elde etmesi işveren bakımından haklı ya da geçerli bir fesih sebebi değildir. Siz şu anda emekli olmak istemediğinizi belirtip işverenin bu işten çıkarma kararına uymayabilirsiniz. Ardından işveren buna karşın fesih uygularsa karşı işe iade davası açabilirsiniz. Bunun için bir avukatla görüşmelisiniz.

PRİM HESAPLAMASI NASIL OLMALI?

Soru: EYT yasası ile 4 yıldır çalıştığım işyerinden emeklilik nedeniyle ayrılıp yeniden çalışmaya devam ediyorum. Henüz kıdem tazminatımın ödemesi yapılmadı. 4 yıldır maaşım bankaya yatıyor ancak aylık aldığım primleri elden ödüyorlar. Kıdem tazminatımı alırken primler ile ilgili hesaplama nasıl olmalı? Şirket primler ile ilgili tazminatımı vermek zorunda mı?

CEVAP: Kıdem tazminatı hesaplanırken brüt ücretin üzerine işçiye devamlı olarak sağlanmış ayni (malsal) ve parasal haklar da eklenir. Yani işyerinde işçiye örneğin her ay ya da belirli aralıklarla ödenen ikramiye, prim, sosyal yardım adı altında ödenen diğer kalemler (yakacak, yardımı yol parası vb.) Brüt ücrete ilave edilerek her yıl için ödenecek kıdem tazminatı tutarı bulunur. Biz buna giydirilmiş ücret diyoruz. Dolayısı ile size de ödenecek olan kıdem tazminatına almakta olduğunuz primlerin de dahil edilmesi gerekir. (Bu arada primlerin elden ödenmesi de yasal değildir. Bordroya yansıtılması gerekiyor)

YAPTIĞIM BORÇLANMAYI GERİ ALABİLİR MİYİM?

Soru: 1970 doğumluyum,1990’da yurtdışı borçlanması yaptım, 1700 gün SSK olarak. Şimdi de Bağkur’lu olarak bulduk kendimizi maalesef. Son EYT’nin de bana bir faydası olmadı, Kalan günleri ödemek mümkün değil. Sizden ricam borçlanma yaptığım günleri geri almam mümkün mü ve nasıl? İyi günler dilerim size kolay gelsin.

CEVAP: Emekliliğe hak kazanamadığınız takdirde ödediğiniz primleri iade alabilmeniz mümkündür. Bunun için bağlı bulunduğunuz bölgenin SGK Merkezi’ne ve/veya SGK İl Müdürlüklerine yazılı olarak başvurmanız gerekiyor.