İcat çıkartma değil!  Artık icat çıkart diyelim!

TİMUR AKKURT - @timurakkurt
timur@teknosafari.com

Bu hafta gazete yazımı yazmak için bilgisayarın başına oturduğum sırada telefonum çaldı. Yazımın konusu anında değişti haliyle. Nedir bu kadar önemli olan?

Hafta başında sosyal medyada Etiler Anadolu Lisesi ile ilgili bir paylaşım daha doğrusu bir çığlık atıldığını duydum. Fox sabah haberlerinde İsmail Küçükkaya canlı yayında paylaşmıştı. Mütevazı bütçelerle bir devlet okulu Kanada’da yapılacak bir robot yarışmasına aylarca hazırlanmış, bin bir güçlükle yarışmaya katılacakları robotlarını yapmışlardı. Buraya kadar her şey harika değil mi? Bence hatta muazzam!

Değildi! Ekinin başında Elif Bektaş öğretmen ve 12 kişilik robot takımı zor olanı yapmış ama işin en küçük detayı olan uçak bileti kısmını çözememişlerdi. Kanada’da Nisan ayının başında yapılacak olan uluslararası yarışmaya her şeyleriyle hazır olmalarına rağmen katılamayacaklardı. Uzatmayayım, ben bu paylaşımı görünce ‘Sahip Çıkalım’ diyerek aşağıda ki paylaşımı yaptım. Çok sevdiğim adaşım, meslektaşım Timur Sırt bu tip konularda aynı benim gibi fazlasıyla hassastır. O da çağrıyı tekrarladı.

icat-cikartma-degil-artik-icat-cikart-diyelim-439962-1.Türk Telekom CEO’su Paul Doany’nin bu konuları ne kadar önemsediğini iyi biliyorum. Konuyla ilgili Celal Tellioğlu ve Arif Sancaktaroğlu anında bize geri dönerek “Bu gençlerimiz için üzerimize ne düşüyorsa yapmak isteriz” dediler. İsimleri özellikle yazıyorum. Kurumları kurum yapan içinde çalışan değerli insanlardır. Herkes tanısın isterim. Neticede Etiler Anadolu Lisesi Robot Takımı ve başlarında iki harika öğretmenimiz Kanada’ya Türk Telekom sayesinde gidebiliyorlar. Hepsinin gözünde o mutluluğu her ne kadar görüp tanışmasamda görebiliyorum. İlk işimde yanıma Timur Sırt’ı da alıp hepsiyle tanışmak olacak. Hatta Türk Telekom yönetimiyle hep birlikte ziyaretlerine gider bir çaylarını içeriz.

Çocuklarımız hiç dereceye giremeyebilir. Hiç önemli değil. Artık onlar uluslararası arenada, vizyonları dünya vizyonuyla eşleşmiş bir şekilde bundan sonraki hayatlarını sürdürecekler. Her şeyden önce kendilerine, ailelerine, ülkelerine çok daha faydalı insanlar olacaklar.

Buradan yola çıkarak, tüm seviyede ki eğitim kurumlarımızda okuyan öğrencilerimize, öğretmenlerimize, ailelerimize söylemek istediğim çok kısa bir şey var.

Büyük hayaller kurun, olmaz diye düşünmeyin, olması için elinizden gelen her şeyi yapın. Şartları zorladığınızda, inandığınızda aşamayacağınız sorun yok. Her seferinde başarılı olacaksınız diye bir kaide de yok. Hepsinden elde edeceğiniz kazanımlar mutlaka var. Bizim ülkemiz belki diğer gelişmiş ülkeler kadar bu tip konularda rahat olmayabilir. Haklısınız ama bu yüzden de nasıl olsa olmaz diyerek enseyi karartmaya da hakkımız yok. Bu arada kurumsal dünyanında Türk Telekom’u örmek almasını isterim. Böyle bakış açısı olan kurumlarımız olduğu sürece yolumuz açık.