Bazen söyleşilerde genç arkadaşlarıma söylüyorum. Türkiye’ de iyi bir şeyler yapmak hep bir şeylere rağmen gerçekleşebiliyor. Kimse siz iyi bir şey yaptınız ya da yapacağınız için sırtınızı sıvazlamıyor. Hep engellemelerle, baskılarla, yasaklamalarla boğuşarak bir yere varmaya çabalıyorsunuz. Sanat din, dil, ırk tanımazken baskıcı rejimler din, dil, ırk üzerinden politika üretmeye çalışır. Bunun karşısında durmanın tek yolu var. Örgütlenmeyi bireysel çıkışlara tercih etmek.

Birlikte hareket etmenin en güzel örneklerinden birini Datça’da gerçekleşen Can Yücel Kültür ve Sanat Festivali’nde görüyoruz. İki senedir pandemi nedeniyle yapılamayan festival bu sene yine imece usulüyle hayata geçecek.

Datça Kültür Sanat Dayanışması’nın önderliğinde Datça Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Dağcılık ve Doğa Sporları Kulubü’nün işbirliğiyle gerçekleştirilen festival 5 Haziran’a kadar gerçekleştirilecek.

***

Geçtiğimiz yıllarda yine Datça’da düzenlenen ‘Can Yücel Kültür Sanat Festivalleri’ adı Datça’yla özdeşleşmiş Can Yücel’in anılmasına, bu sayede de pek çok kültür sanat etkinliğinin de gerçekleşmesini hedeflemekte. İmece anlayışı ile düzenlenecek festivalde tüm etkinlikler halka ücretsiz olacaktır. Tabii ki bir festival Can Yücel’ in adını taşıyorsa, ünlü şairin hayata bakışıyla da çelişmemesi gerekmektedir.

Bu yüzdendir ki festivalin amaçları arasında;

Kültürel erozyona karşı durmak, Can Yücel'i ve temsil ettiği değerleri yaşatmak,
Şiirini ve sanatını topluma ve gelecek kuşaklara aktarmak,
Yöresel, ulusal ve uluslararası sanatçıları ve eserlerini izleyiciyle buluşturmak,
Kültürel ve sanatsal değerlerimizi görünür kılmak, geliştirilmesine destek vermek,
Sanata ve sanatçıya destek olmak,
Toplumsal birlikteliği, dostluğu ve kardeşliği pekiştirmek,
Ve de her kentin her yörenin ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak kültür ve sanat turizmini canlandırarak sanatseverlerin ilçeye ziyaretini sağlamak.

***

Bu festivali diğerlerinden ayıran en büyük özelliklerden birisi ticari kazanç güden bir festival olmaması. Tamamen yerel kaynakların katkısı ile düzenlenmesi.

Datça ve Muğla Büyükşehir Belediyeleri’nin katkılarının yanında Datça’da yaşayan insanların ve esnafın katkıları ile gerçekleştirilmekte Can Yücel Kültür ve Sanat Festivali.

Burada çok önemli gördüğüm festival komitesinin aldığı bir kararı paylaşmakta fayda görüyorum... Zira Che Guevara’dan tutunda Yılmaz Güneye, Deniz Gezmiş’ten Fidel Castro’ ya kadar tüm devrimcilerin ticari bir meta haline getirilmesine hep karşı çıkmışımdır. Karar şu: Standlarda yiyecek ve içecek satışı kesinlikle yapılmayacaktır, bunun yanında da imitasyon malzeme satışına ve Can Yücel’in adını ya da şiirlerini kullanarak hazırlanmış süs eşyası vs. satışına izin verilmeyecek, sadece Datça’da yaşayan ve üreten zanaatkârların el işi ürünlerinin satışına izin verilecektir.

***

Bu karar festivalin bakışını çok net olarak açıklamakta. Datça’nın havasına, suyuna, denizine kültür ve sanat çok yakışıyor. Ben Can Baba’nın memleketine doğru yola çıkmak için gitarımı aldım ve ufak bir çanta hazırladım bile. Cumartesi akşamı görüşmek üzere…