İstanbul’da AKP iktidarının himayesinde beş yıldızlı bir otelde toplanan Suriyeli cihatçılar beş maddelik bir belge yayınladı, iç savaşı derinleştirecek yeni kararlara imza atıldı

İstanbul’da beş yıldızlı otelde cihat toplantısı

Suriye’yi kana bulayan cihatçı örgütler İstanbul’da adı gizli tutulan beş yıldızlı bir otelde toplanarak ülkedeki iç savaşı daha da derinleştirecek yeni kararlara imza attı. Suriye İslam Konseyi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıda beş ilke üzerinde görüş birliğine varıldığı açıklandı.

74 ÖRGÜT 52 İSİM
Şam yönetimine karşı savaşan 74 örgüt ve onlarca muhalif simanın imzaladığı belgedeki ilkeler “Esad rejimini devirmek, güvenlik aygıtlarını dağıtmak, IŞİD ve Hizbullah gibi bütün yabancı güçleri Suriye’den çıkarmak, Suriye’nin birliğini korumak ve çözüm arayışlarında halkın taleplerinin kabul edilmesi”nden oluşuyor.

Suriye’de dördüncü yılını geride bırakan iç savaş yüzbinlerce kişinin ölümüne, milyonlarcasının yollara düşmesine yol açarken, selefi İslamcı grup gruplar ülkeyi daha fazla kaosa sürüklemek için İstanbul’da bir araya geldi. Cuma günü adı gizli tutulan beş yıldızlı bir otelde gerçekleştirilen toplantıda daha fazla ölüme yol açacak kararlara imza atıldı.


OLMAZSA OLMAZ 5 KOŞUL
Suriye İslam Konseyi yöneticisi Hassan Es-Safadi belgeyi açıklarken, “İslam, semavi şeriatlar ve uluslararası kuralları garantileyen insani ve ulusal haklarından Suriye halkı vazgeçmez. Eğer Suriye meselesini çözmek için harcanan çabalar belgedeki ilkelerden başlamazsa’’ bu kesinlikle kabul edilemez dedi, İslam Konseyi olarak herhangi bir siyasi çözüm veya uluslararası girişim için bu şartları ön koşul olarak kabul ettiklerini açıkladı.

Safadi belgenin öneminin ilkeleri imzalayan taraf ve isimlerin rolünden kaynaklandığını öne sürdü. Safadi’ye göre muhalif önde gelen askeri gruplar, yardım heyetleri, siyasi topluluklar ve etkili olan şahsiyetler belgeyi imzaladı. Toplantıya dini örgüt temsilcilerinin de katıldığı belirtildi.


TÜM CİHATÇILAR BİR ARADA
Belgeyi imzalayan 74 örgüt ve 52 isimden bazıları şunlar: Şam Askerleri Birliği, Şam Cephesi, Favc, Allah’tan Başkası Yok Diyenler Birliği, İslam Taraftarları Cephesi, İslam Ordusu, Mücahitler Ordusu, Hums Kutarma Harekatı, Nureddin Zenk Hareketi, Horan Amuda Gınbi, Rahman Faylaki Grubu, Şam Grubu, Hums Grubu, Hür Ordu Komutanlığı, İslamın Özü Grupları, Fatih Sultan Mehmet Birliği, Yermuk Birliği.

İMZALAYAN İSİMLER
Belgeye SUKO lideri Halit Hoca, eski Suriye Ulusal Konseyi Başkanı George Sabra, Mişel Kilo, Gassen Hito, Halit Al Gorani, Albay Abdallah El Esad, Gassen El Neccar, Mustafa El Sabbağ, Hadi El Bahra gibi isimler de imza atanlar arasında.