Üçüncü Köprü açılışındaki köprü şeklindeki kolböreğini görene dek Üçüncü Köprü’nün bir çevre felaketi olduğunu düşünüyordum. Civar yolların imara açılmasıyla birlikte İstanbul’un kalan son ormanları da çarçur edilecekti. Lâkin o kolböreğinden yapılma köprüyü görür görmez çakralarım açıldı. Artık diyorum ki, acaba kıymalı mı, patatesli mi, peynirli mi, yoksa ıspanaklı mı? O derece kolböreğine odaklanmış durumdayım. Devcileyin uykulardan “börek, börek, daha fazla börek” diye uyanıyor ve sayıklıyorum. Ülkedeki tüm gazetelerin bir günde kayyım kayyım kayılarak börekçiye dönüştürüldüğünü hayal ediyorum. Bu nedenle, bu hafta Köşe Vuruşu’nda nefis bir kolböreği tarifi vermek isterim:

Önce unu eleyelim
Dikkat edelim ki unun içinde kabuk vs. gibi yabancı madde kalmasın. Bunlar kolböreğini bozar. Eleyelim iyice. Yani iyi bir tasfiye süreci gerek. Elek bunun için biçilmiş kaftan.

Ortasını havuz şeklinde açalım
Elediğimiz unun ortasını havuz şeklinde açmamız şart. Unun ortasında havuz oluşsun ki, oraya akacak yatırım var.

Havuzun ortasına yumurtayı kıralım
Havuzumuzun orta yerine yumurtayı kırıp akıtalım. Yumurta biliyorsunuz ki besleyicidir. Hamurumuzun da beslenmesi lazım. Tavuklar işini yapsın, yumurta havuza aksın.

Yağ ilave edelim
Unun orta yerine açtığımız havuza yumurtayı boca etmiştik ama yağ yakılmazsa bu kolböreği olmaz. 3-4 çorba kaşığı yağımızı ilave edelim.

Kulak memesi kıvamına dek yoğuralım
Şimdi bu elimizdeki karışımı biraz tuz ve suyla kulak memesi kıvamına kadar yoğurmamız gerekecek. Bakın kıvam önemli. Burada ustalık şart.

Hamuru parçalara bölün
Şimdi bir tane kolböreğiyle herkesi memnun edemezsiniz. Bu hamuru parçalara böleceksiniz ki, hepsi farklı farklı görünsün. Üç katı şeklinde olacak. Örneğin 10 kolböreği için 30 parçaya bölmek gerek.

Oklavayla açın
Sonra yapacağımız iş, böldüğümüz hamurları elimizle beze haline getirmek, aralarını yağlamak ve oklavayla güzelce açmak. Oklavanın kimin elinde olduğu çok önemli bakın. Oklavayı eline alan bildiğini okuyacak, hamuru güzelce açacak.

Yine yağlamak hep yağlamak
Açtığımız hamura tekrardan bir kaşık yağ sürmek gerekecek. Bakın yağcılık çok önemli. Her aşamada yağ var. Yağ yoksa kolböreği yok. Yağlayın.

Malzemeyi ekle ve kıvır
Sonrasında artık peynir mi olur, kıyma mı olur, patates mi olur, ıspanaklı mı olur bilmem, malzememizi ekliyoruz. Her parçayı ayrı malzeme de ekleyebilirsiniz Hepsi kolböreği tabii ama farklıymış gibi de görünür böylece. Malzemeyi ekledikten sonra kıvırıyoruz, rulo haline gelene dek kıvıralım. Kıvırmak bu kolböreği işinin özü. İyi kıvırıcılar lazım. Her koşulda kıvırmalılar. İyice kıvırdıktan sonra, böreğimizi önceden güzelce ısıtılmış fırına veriyoruz. Yarım saate leziz kolböreği hazır. Bu tarife sadık kalarak nefis bir gazete de çıkarabilirsiniz. Deneyin %100 çalışır. Gazeteciliğin 5 n’si ne olursa olsun, 1 k’si kolböreği olsun yeter.

***


Barış İnce ve akrostişmek”
Gazetemiz Yayın Danışmanı Barış İnce’nin akrostişli savunması nedeniyle 21 ay ceza aldığını öğrendim yukarıdaki yazıyı pardon tarifi bitirdikten sonra. Akrostiş biliyorsunuz bir şiir türü. Şu anki Cumhurbaşkanı da zamanında şiir yüzünden hapis cezası almıştı. Barış da aynı kaderi paylaşıyor artık kendisiyle. Bizim şiirle ve akrostişle bir sorunumuz yok diyeceklerdir şimdi. Hep şöyle yazıldığı sürece yok tabii:

Seviyorum ama kimi
En tatlı birisini
Nasıl anlatsam sana
İlk harflere baksana.