Müzik, yayıncılık ve sinema sektörüne göre lisanslama ve tahsilat gelirleriyle 27 meslek birliği içerisinde öncü. MÜYORBİR’i müzik meslek birlikleri içerisinde öncü, yenilikçi bir örgüt yapabilmek en büyük hedefimiz

MÜYORBİR’de yeni bir dönem

Zorlu bir seçim sürecini geride bıraktık. MÜYORBİR’in (Müzik Yorumcuları Meslek Birliği) 11.Olağan Genel Kurulu’nda üyelerimizin tercihi yine bizden yana oldu. Genel Kurul’a gelerek oy kullanan, meslek birliğimizin geleceğini şekillendiren tüm üyelerimize yönetim kurulumuz adına çok teşekkür ederim. Edip Akbayram, Belkıs Akkale, Onur Akın, Hüseyin Turan, Mehmet Gümüş ve Tolga Sağ’dan oluşan yönetim kurulumuza bu dönem sevgili Fettah Can ve Mustafa Özarslan da katıldı. Kendilerine “hoş geldiniz” diyorum. Meslek Birlikleri’nde yönetim kurulları kadar üst kurullar da çok önemlidir. Onların özerk olarak çalışmaları da… Bu dönemde Denetleme Kurulu’nda Suavi, İbrahim Karaca, Muharrem Temiz; Haysiyet Kurulu’nda Nurdan İpek, Mustafa Sağyaşar, Birol Yayla; Teknik Bilim Kurulu’nda ise Sevinç Eratalay, Yaşar Aydın, Cevdet Bağca bizlerle birlikte olacak.


Yıllardır müzik meslek birliklerinin genel kurullarına katıldım yönetim kurullarında yer aldım üç dönem de MÜYORBİR yönetim kurulu başkanlığı yaptım. Meslek birliklerinin asıl işi lisanslama yapmak ve de yaptıkları tahsilatı dağıtım yönergelerine göre dağıtmak. Ama Türkiye’de müzik sektörü neredeyse sadece para alışverişinin döndüğü bir piyasadan ibaret olduğu için birçok eksikliği de meslek birlikleri kapatmak zorunda. Yorumcu sanatçıların birçoğunun emeklilik hakları yok sağlık sigortaları yok. İlk önceliğimiz bu konuda somut adımlar atmak. Bunun için Müzisyenler Sendikası ile birlikte ortak hareket etmek düşüncesindeyiz.

Üyelerimizin telif hakları konusunda bilgi eksiklikleri var. Özellikle dijital lisanslamayla ilgili. Bu eksikliği gidermek için mutlaka belirli periyodlarla toplantılar yapıp eğitimler verip bu eksikliği gidermek zorundayız. Yorumcu sanatçılarımız özellikle yurtdışına çıkışlarda vize sorunlarıyla karşılaşıyorlar. Bu sorunu da çözmek için Kültür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile birlikte çözümler üretmeliyiz.

Türkiye’de müzik sektörü kısaca pop müzik diye adlandıracağım bir müzik tarzının hâkimiyeti altında. Radyolar, televizyonlar temsili alanlar umumi mahallerin müzik seçimi genellikle bu yönde. Bu yüzden geleneksel müziğimiz Türk Sanat Müziği gibi tarzlar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Umumi mahaller olmasa bile temsili alanlarda yayın yapan kuruluşlara bir takım öncelikler verip belki de bir “Adil Yayın Komisyonu” kurup geleneksel müziğimizin de en azından belli saat dilimleri arasında çalınmasının sağlanması gerekir.

Tüzüğümüzde de yer alan komisyonları harekete geçirip daha çok üyenin, alınacak kararlarda aktif olmasını sağlamak da yapmayı düşündüğümüz yeniliklerden. MÜYAP ile birlikte Bağlantılı Haklar olarak yürüttüğümüz Ortak Lisanslama Birliği’ni Geliştirmek. Pandemi döneminde duraklayan projeleri hayata geçirmek de bu dönem hedeflerimiz arasında. Müzik meslek birlikleri yayıncılık ve sinema sektörüne göre lisanslama ve tahsilattan elde ettiği gelirlerle 27 meslek birliği içerisinde öncü bir durumda. MÜYORBİR’i de müzik meslek birlikleri içerisinde öncü, yenilikçi bir hak ediş örgütü yapabilmek en büyük hedefimiz…