Hepimiz çocuklarımızla kendimize göre bir tatil planı yapalım ve uygulamaya çalışalım. Bahaneler uydurmayın. Sohbet edecekseniz yüz yüze edin. Fotoğraf çekerek tam bir gün geçirmek büyük saçmalık! Bu hiç normal değil! Emin olabilirsiniz

Nasıl tatil planı yapmalıyız?

Öğrenciler kardeşlerimiz dün tatil başladı. Bu tatilde ne yapmayı düşünüyorsunuz? Aileler olarak ne yapacaksınız? Bu yıl ara tatil için tabi ki öncelikli olarak dinlenmek, sosyalleşmek önceliğiniz olacak. Benim bazı önerilerim olacak. Lütfen ukalalık olarak algılamayın. Bu arayı dinlenme ve hoşça vakit geçirmenin yanında bazı eksiklerinizi tamamlamak ve geleceğiniz için çok güzel bir adım atarak geçirebilirsiniz. Öncelikle meraklısı olanlar için kodlama eğitimlerine başlamak için çok güzel bir fırsat olabilir. Geleceğin dumansız fabrikası olarak daha önce yazdığım yazıları bulabilirsiniz. Bu işe yatkın olanlar özellikle bu zamanı boşa geçirmeyin. Ara tatilinizde bu kod işini az buçuk öğrenmeye başlarsanız, yaz tatilinde bu alanda belki bir staj şansı yakalar ya da kendini daha da geliştirerek meslek sahibi olabilirsiniz. Elbette herkesin yapabileceği bir meslek değil. Yapabilenler için havada kapılacağınız bir meslek alanına girmiş olursunuz. Sadece erkekler üzerine alınmasın. Kadınların kodlamada erkeklerden çok ama çok daha az hata yaptığı araştırmalarla ortaya çıkartılmış. Çok daha kapsamlı ve çok yönlü düşünebilme yetileri sayesinde çok iyi kadın kodlamacılar olduğunu dünya piyasalarından biliyorum.

Bahaneye yer yok

Şimdi pek çok kişi ilk bahaneyi patlattı bile! Kursa gidecek paramız mı var? İnternet ortamında her şeyi rahatlıkla bulabiliyorsunuz madem size zahmet ücretsiz pek çok eğitim veren site, YouTube kanalı, belediyeler var. Bunları kovalamalısınız. Öğrendiklerinizi uygulayacağınız bilgisayar, tablet, telefona da istediğiniz zaman çok rahat ulaşabildiğinizi biliyoruz. Birbirimizi kandırmayalım. Vodafone, Turkcell, Apple gibi şirketlerin kodlama alanında ciddi çalışmaları, eğitimleri, deneyim edinme şansı verdiğini de buradan ben size söylemiş olayım. Bunlar dışında da pek çok şirket kodlama alanında destek programlarına sahip. İnternet ortamında biraz araştırma yapıp tüm bu bilgilere ulaşmanız mümkün.

İşte size bir fırsat

Aileler dedik. Çocuklarımıza sahip çıkmak, onların yeteneklerine göre alanlarda fırsatlar yaratmak tamamen elinizde. Bizimle ilgilenen mi vardı, kendi kendimize öğrendik, bir şekilde çözdük mevzuyu demeyin lütfen. Sizlerde çocuklarınızın önünü açacak anahtar var. Bu anahtarı ondan saklamak yerine kullanmasını öğretmek en büyük sorumluluğunuz. Gerekirse kendinizle ilgili pek çok konudan feragat ederek onların kendilerini doğru yönde geliştirmek zorunluğunuz var. Şöyle düşünün siz ona ne kadar destek olur, ne kadar fırsatlara yakın durmasını sağlayacak adımları atarsanız onun bu zor hayatta tutunma, güçlü kalma ihtimalini artırmış olursunuz. Ergenlik çağında çok sağlıklı karar veremeyen, önceliklerinin ne olacağı konusunda bir sıralama yapamayan çocuklarımızın şimdi elinden tutmayacağız da ne zaman tutacağız? İşte size de bir fırsat. Çocuğunuzla doğru zamanı geçirme konusunda kendi performansınızı artırabilirsiniz. Benim eşim bu konuda gerçekten çok iyi. Bu bir şans! Ben de kendime onu örnek alıyorum. Bir rol modele bizim bile bu yaşta ihtiyacımız var. Biz bir şeyleri nasıl doğru yapmaya çalışıyorsak onların da bunu yapmasını sağlamak en önemli görevimiz.

Kodlama konusu size çok mu uzak geldi? Benim işim teknoloji ve bilim eko sistemi olduğu için doğal olarak örneklerim de bu alandan çıkıyor. Birazdan bu alanın dışından da bir örnek gelecek ama biraz sabır.

Robot yapma hobisi

Robot yapmak isteyen bir çocuğunuz varsa çok şanslısınız. Geleceğin mesleğini hobi olarak yapan bir çocuk ileride emin olun aç kalmaz. Bu alanda da biraz maliyetli olabilir ama çok güzel yapılmaya hazır robotlar satılıyor. Üstelik maket gibi sadece yapmıyorsunuz. Onun ne özellikleri olacağını da programlama şansınız var. Çocuğunuzla çok güzel bir aktivite olabilir. Birlikte öğrenir, birlikte robotunuzun ilk adımını görebilirsiniz. Hem birlikte zaman geçirmiş olur hem de faydalı ve zevkli bir etkinlikle belki de onun gelecekte olmak istediği adam olmasında bir rol almış olursunuz.

Ücretsiz eğitimler var

Teknoloji dışı örneklere geçelim. Müzik ile arası iyiyse belki bir enstrümanı öğrenmesi, çalması için güzel bir dönem olabilir. Her bütçeye uygun enstrümanlar mevcut. İlk başta giriş seviyesi bir model alacağınız için çokta tuzlu olmayan bir model alabilirsiniz. Yine bununla ilgili ücretsiz eğitimler, kurslar mevcut. Her şeyi geçin yine YouTube’da neredeyse her enstrümanla ilgili tamamen ücretsiz eğitimler var. Biraz kendi reklamımız gibi olacak ama kusura bakmayın bu konuda daha iyi bir örnek yok. Allianz Motto Müzik kanalında bir gitar öğretmeni var ki görmeniz lazım. Nurkan Renda gerçekten muazzam bir iş çıkartıyor. Tıpkı bir YouTuber gibi gitar dersleri veriyor. Kendi takipçi kitlesini bile oluşturmuş durumda. Davul derslerinde Onur Akça, bağlama derslerinde Sabri Uysal, perküsyon derslerinde Mehmet Akatay gibi üstatların verdiği dersler gençlerimiz için bir fırsat olabilir. Tarkan’ın orkestra şefi Can Şengün’ün muazzam videolarını izlesinler. İşin en güzel tarafı da tüm bu eğitmenlere, sanatçılara sormak istedikleri soruları rahatlıkla sorabilirler. Alın size teknolojiyi güzel kullanacakları bir fırsat daha.

YouTube, çocuklarımızın slime (bilmiyorsanız internette araştırın, kabus bir şey) yapmak yerine çok daha keyifli, faydalı şeyler yapabilecekleri bir ortam aslında. Yeter ki doğru bakmayı, araştırmayı bizden öğrensinler.

İşin sağlık tarafı

Hep teknoloji dedik ama bir de bu işin sağlık tarafı var. Daha önceki yazılarımı okuyanlar bilirler. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bazı sağlık sorunlarının çok ama çok erken yaşlarda ortaya çıktığını görüyoruz. 50’li 60’lı yaşlarda görülen eklem hastalıkları, boyun kireçlenmeleri 7-8 yaşlarında çocuklarda görülmeye başlandı. Teknolojinin istediği gibi vücut şeklimizi bozmaya başladık, sırt eğrilikleri, parmak eklemlerimizde oluşan deformasyonlar çoluk çocuk, genç yaşlı herkesin hastalığı oluverdi. Bunlar çok ciddi ve hayat boyu çekilecek sıkıntılar. Bunun için ne yapmalıyız? Bu konuda da çevremdeki doktorlara, spor eğitmenlerine sorduğumda aldığım yanıtları sizlerle paylaşmak isterim.

En genç olan eğitmen olsun

Maalesef artık çok daha az hareket ediyor, spor yapmıyoruz. Spor değil de egzersiz diyelim. Bunun sonucunda da vücudumuz yağlanıyor, kas yapımız ve omurga yapımız ister istemez bozulmaya başlıyor. Üstelik hadi kendimizi geçelim, çocuklarımız, gençlerimiz hayatlarının baharında sırt, boyun ağrısı çekiyorlar. Üstelik daha yıllarca çekecekler. Bu tatilde hadi hep birlikte egzersizler yaparak güne başlayalım mesela. Ne para gerektiriyor, ne bir yere gitmeyi. Bahane yok anlayacağınız. Etrafınızda kaldıysa bir park, yeşil alan oralara gitmek tabi güzel olabilir. En azından oraya gitmek için bile hareket ediyor olmak bir egzersiz olur. Egzersiz de kafaya göre yapılacak bir şey değil elbet. Bunun için yine teknolojiden faydalanabilirsiniz! Açın bir spor eğitim kanalı, orada size verilen yönlendirmeler ile yapın sporunuzu. Hatta bu sorumluluğu evin en genç olanına verin eğitmen o olsun. O ne yaparsa aile üyeleri onu yapsın. Tabi kendinizi zorlayıp sakatlanmayın.

Bizler üzerimize düşenleri tam anlamıyla yerine getirmezsek, onlara doğru örnek olmazsak onlardan da doğru bir şeyler yapmalarını beklemek hem büyük ahmaklık olur hem de hayal….

Yüz yüze sohbet

Bugün biraz uzun bir yazı oldu ama hepimiz çocuklarımızla kendimize göre bir tatil planı yapalım ve uygulamaya çalışalım. Gençler de bu plana uymaya çalışsın. Çok sıkıcı, aman ne işim var, ben istemiyorum, ne güzel telefondan sohbet etmek varken nereden çıktı spor gibi bahaneler uydurmayın. Sohbet edecekseniz yüz yüze edin. Fotoğraf çekerek tam bir gün geçirmek büyük saçmalık! Bir gezi fotoğrafı değil sadece kendinizi çekerek bir gün geçirmenizden bahsediyorum. Bu hiç normal değil! Emin olabilirsiniz.

İyi tatiller

Hem öğrenciler hem aileler harika bir tatil geçirmenizi dilerim. Benimle sosyal medya üzerinden nasıl bir tatil geçirdiğinizi de paylaşırsanız sevinirim. Hatta teknosafari.com adresinde de eğer isterseniz #tatildebiz etiketiyle gönderdiğiniz fotoğrafları paylaşabilirim. Böylece herkes geçirdiği faydalı tatili belgelemiş olur. Bu yazıyı okuyan bir anne ya da babaysa siz de aynı şekilde hem çocuğunuza bunu söyleyin hem kendiniz de paylaşın. Bakalım tatiller nasıl geçmiş? İyi tatiller...