“Jeff Bezos’a uzaya gittiği için teşekkür etmek istiyoruz, çünkü o oradayken biz sendika örgütlüyorduk”

ABD tarihinde 1 Nisan’da bir ilk gerçekleşti. Amazon’a ait bir depoda işçiler sendikalaşma kararı alarak Amazon İşçi Sendikası (ALU) olarak bilinen bağımsız bir sendika kurdular.

Amazon karşısında 27 yılın sonucunda tarihi bir zafer kazandılar. İşçilerin bu zaferi, sendikalaşma karşıtı çalışmalar için milyon dolarlar harcayan Amazon için büyük bir yenilgi…


Salgınla birlikte işçiler ağır çalışma koşulları, fesihler, tutuklamalar ve onlarca engelle karşılaştılar ama asla vazgeçmediler.

Koronavirüs salgını sürecinde işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemlerin yetersizliğine karşı iş durdurma eylemi örgütlediği için iki sene önce işten çıkartılan işçilerden olan Chriss Smalls şimdi ALU başkanı…

Amazon’un New York deposundaki işçiler, sandığa giderek Amazon İşçi Sendikası’nın (ALU) kurulması lehinde yüzde 55 oy kullandı. Oylamanın ardından sendikalaşma çalışması yürüten işçileri, oylamayı ‘uygunsuz bir şekilde’ etkilemekle suçlayan Amazon yaptığı açıklamada, ‘New York’taki oylama sonucundan dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını’ belirtti ve ekledi; ‘Şirketle doğrudan bir ilişki kurmanın çalışanlarımız için en iyisi olduğuna inanıyoruz.’

Patronların kalbinin olmadığı bir gerçeği emekçiler hiç yaşamamış gibi, salgında yaşamları pahasına çalışma koşulları onlara hiç yaşatılmamış, sendika mücadelesi yürüten, emeklerine, yaşamlarına sahip çıkan işçiler işten çıkartılmamış, tutuklatılmamış gibi hayal kırıklığına uğradıklarını açıkladılar. Kırılacak bir kalpleri, duyguları olduğunu iddia ettiler. Doğrudan ilişki dedikleri de örgütlenmeden, işçilerin gücünden ne kadar korktuklarının itirafı…

İşçiler sendikalaşma mücadelesi yürütürken işçilerin emeğinin hakkını vermediği milyon dolarlarla roket şirketi kuran Amazon’un kurucusu ve patronu Amerikalı milyarder Jeff Bezos, ilk uzay uçuşunu gerçekleştiriyor ve “En harika gün” bugün diyordu.

Asıl o gün yıllardır onlarca bedel ödeyerek mücadele yürüten işçiler için en harika gündü ve ALU Başkanı Chris Smalls, resmi sonuçların açıklanmasının ardından patrona “Jeff Bezos’a uzaya gittiği için teşekkür etmek istiyoruz, çünkü o oradayken biz sendika örgütlüyorduk” diyerek sesleniyordu.

ABD’ de işçilerin sendikalaşma mücadelesi yalnızca Amazon’la sınırlı değil. Son aylarda emekçiler kahve zinciri Starbucks’ta, medya kuruluşlarında ve diğer alanlarda da sendikalaşma çalışması yürütüyor. Apple’ın bazı mağazalarında işçiler, sendika çalışmasına iki ay önce başladı. Google emekçileri de geçen yıl sendika kurdu. Ülkede sadece son bir yılda sendika kurabilmek için 589 temsil sertifikası dilekçesi verildi. Ayrıca grevler de hız kazanıyor.

New York’taki Staten Island’daki deposundaki Amazon işçilerinin sendikalaşma mücadelesi, ABD’de var olan sendikalar tarafından yürütülmedi. ALU, şimdi kurulan sendikanın başkanı Amazon işçisi Chris Smalls’ın da aralarında bulunduğu işçiler tarafından örgütlendi.

Emekçilerin yeni örgütlenme arayışları, mücadeleleri dünya genelinde artıyor. 2022 yılının başı itibariyle işçi direnişleri, emekçilerin yeni örgütlenme deneyimleri memleketin her yerinde de artıyor, önemli bir kısmı kazanımla sonuçlanıyor ve pek çok yerde direnişler, mücadele devam ediyor.
İşçiler, emekçiler eskide kalan örgütlenme biçimlerini, aynı araçları kullanmayı, eskimiş yöntemleri sürdürmeyi ve farklı sonuçlar beklemeyi reddediyor. Emekçiler yeni bir yol açıyor. Yeni yöntem ve yeni araçlar yaratarak mücadeleyi örgütlüyor.

Son Macaristan seçimlerinde de görüldüğü gibi yeni bir şey söylemeyen, hatta siyasi iktidarın ilk yıllarına güzellemeler yapan, o dönemin tekrar “muhalefet” eliyle yaşama geçirilmesini “yeni” olarak ilan eden, sağın alternatifini sağ olarak yeniden sunan bir “seçenek” te emekçilerin seçeneği değildir ve asla olmayacaktır.