Ortaöğretimimi Ankara Cumhuriyet Lisesi, Bakırköy Lisesi ve de nihayetinde 50. Yıl Yeşilköy Lisesi’nden mezun olarak 70’li yılların sonunda bitirdim.

Doğrusunu söylemek gerekirse hiç de parlak bir öğrenci değildim ama çok sosyal biriydim. Futbol ve voleybol takımlarının değişmez oyuncusuydum. Üç akorla bir sürü şarkı çalıp söylediğim için gezilerin ve aşk acısıyla yanıp tutuşan arkadaşlarımın da vazgeçilmeziydim.

O yıllarda özellikle Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği müzik yarışmaları çok önemliydi. “Liselerarası Müzik ve Halk Oyunları Yarışması”. Bu yarışma yanlış hatırlamıyorsam 1965 yılında Hürriyet Gazetesinin düzenlediği “Altın Mikrofon” yarışmasının gördüğü ilgi üzerine o zamanın yöneticileri tarafından gazetecilikteki rekabeti sahneye de taşıma isteğinden kaynaklanmıştı. Şöyle bir bakalım 1965 yılının Altın Mikrofon finalistlerine.

Cahit Oben Dörtlüsü (Fikret Kızılok da kadroda), Ferdi Özbeğen, İlham Gencer, Kanat Gür, Grup Sonya Dores, Metin Alkanlı, Selçuk Alagöz, Siluetler, Yıldırım Gürses ve Mavi Işıklar… Hemen hemen hepsi yıllardır müziğin içinde olan isimler. Sıkı durun. Şimdi de kimler elenmiş onlara bakalım.

Erol Evgin, Cem Karaca ve Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası… İnanılır gibi değil… Bu yarışma daha sonraki yıllarda bizlere Erkin Koray, Moğollar, Haramiler, Ünol Büyükgönenç ve Edip Akbayram gibi isimleri kazandırdı.
Milliyet’in yarışmalarına ise liseler katıldığından İstanbul Erkek Saint Benoit, Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu, Haydarpaşa, Saint Joseph, Robert Kolej, Galatasaray Lisesi’nin bünyesinden çok sayıda müzisyen çıkmıştı. Bülent Ortaçgil, Zara gibi…

1974 yılında ise Atilla Özdemiroğlu ve Şanar Yurdatapan’ın (sonrasında Timur Selçuk da katılacak) ŞAT Müzik Yapım Şirketi ve Hafif Müzik Derneği’nin düzenlediği şarkı yarışması Toplu İğne düzenlendi ve hem jürinin hem de halkın oylarıyla seçilecek şarkıları TRT naklen yayınladı. (Belki de bir sene sonra ilk kez katılacağımız Eurovision’a hazırlık olarak.) Bu yarışmanın da 1’incisi “Unutama Beni” ve Esmeray oldu. Ve yine bu yarışma bizlerle Ali Kocatepe, Baha Boduroğlu, Atilla Yelken, Turhan Yükseler, İskender Doğan, Yurdaer Doğulu, Nilüfer, Modern Folk Üçlüsü ve Özdemir Erdoğan’ı buluşturdu.

Sonrasında uzun bir süre Eurovision’lar dışında hatırda kalan müzik yarışmaları olmadı. Ta ki 1985 yılına kadar. Bu tarihte uzun yıllar gazetecilik yapmış Ali Rıza Türker Kuşadası Belediyesi ile ortaklaşa olarak “Kuşadası Altın Güvercin Şarkı Yarışması”nı düzenledi. Fatih Erkoç’un ismini ilk kez burada duyduğumuz yarışmada Harun Kolçak&Aşkın Nur Yengi’den Cem Karaca’ya Suavi’den Işın Karaca’ya çok değerli isimler birincilik ödülünün sahibi oldu. Bunları niye yazdım?

Ben de 1975 yılında Ses Dergisi’nin düzenlediği yarışmaya katıldım. 1’inci Devil’in kurucusu ve solisti Sabahattin Taşdöğen oldu. Ben 2’nci olduğumu sanarken Cemil Sağyaşar “2’nci benim” dedi ve kafamı karıştırdı. Belki o yıllarda jüri üyesi olmuş ya da yarışmayı izlemiş ve de hatırlayan birileri vardır da kimin 2’nci olduğunu söyler. Böylelikle ben de rahatlarım…