Sigortasız emekli çalıştırdı maaş vermedi

Soru: Ben emekliyim fakat sigortasız çalıştırıyorlar. Bir sene iki ay oldu söylüyorum fakat her seferinde ‘tamam’ diyerek geçiştiriyorlar. Maaş da alamıyoruz. Normal çalışanlar kısa ödenekten yararlanıyorlar ben alamıyorum, emeklisin diyorlar, ne yapmalıyım?

Cevap: Emeklilerin kayıt dışı çalıştırılmaları suçtur. Sizin de devlete SGDP (sosyal güvenlik destekleme primi) ödenerek çalıştırılmanız gerekir. Bu konuda işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürlüğüne şikâyette bulunabilirsiniz. Emekli çalışanlardan işsizlik sigortası primi kesilmediği için işsiz kaldıklarında işsizlik ödeneğinden ya da kısa çalışma ödeneğinden yararlanamıyorlar. Ayrıca emekli aylığı aldıkları gerekçesiyle adaletsiz bir kararla nakdi ücret desteğinden de ne yazık ki yararlandırılmıyorlar.


Cumartesi yıllık izine dahil midir?

Soru:
Çalıştığım işyerinde haftalık 45 saat çalışma süresi uygulanıyor. Haftada 5 gün. Cumartesi günleri çalışmadığımız halde yıllık izin kullandığımız haftalarda cumartesi günleri de yıllık izin sayılıyor. Bu uygulama doğru mudur?

Cevap: Yıllık iznin hesabında, o işyerinde haftada 5 ya da 6 gün çalışıldığına bakılmaksızın sadece pazar günleri yıllık izin süresine dahil edilmez. Yani sizin işletmenizde yapılan işlem doğrudur.

Müdürün mobbingine maruz kaldım

Soru:
Bir markette 3 buçuk yıldır çalışıyorum. Son dönemlerde yöneticimin mobbingine maruz kaldım. Merkeze iki gün üst üste şikayet ettim ve şube değişikliği isteğim reddedildi. Mobbing, biteceğine arttı, hiçbir nedeni yokken iki tutanak yedim. İş akdimi tek taraflı fesih ettim, işe gitmedim, şu anda arabulucudayız. Hakkımı alabilir miyim? Hâlihazırda işimden de oldum işsizlik maaşı almam mümkün mü?

Cevap: Siz işyerinizde mobbinge uğradığınız gerekçesiyle işe gitmeyerek iş sözleşmenizi kendiniz haklı nedenle sona erdirmiş olduğunuz iddiasındasınız. Öncelikle belirtmeliyiz ki hakkınızı alabilmeniz haklılığınızı kanıtlamanızla mümkün olacaktır. Ancak işveren muhtemelen iddialarınızı kabul etmeyerek sizi devamsızlık nedeniyle işten çıkaracak ve SGK’ye böyle bildirim yapacaktır.

Bu durumda siz işsizlik ödeneğinden de yararlanamazsınız. Diğer taraftan arabulucu aşamasında işverenle anlaşır haklı nedenle iş sözleşmenizi sona erdirdiğiniz kabul edilir ve çıkışınız kuruma bu nedenle bildirilirse işsizlik ödeneğinden yararlanabilirsiniz. Şayet arabulucuda uzlaşma olmazsa bu durumda davalık olup haklı nedenle iş sözleşmenizi sona erdirdiğinizin kanıtlanması gerekecektir. Bu gerçekleştikten sonra elinizdeki mahkeme kararı ile işsizlik ödeneğine başvurabilirsiniz.