“İşte geldik gidiyoruz hoşça kal kardeşim deniz” demiş şair. Bu pandemi dönemi birçoğumuzun hayatını, hayallerini, ertelediklerini, pişmanlıklarını özetle kısacık yaşamımızda hayatımızın envanterini çıkardığı bir dönem oldu. Aslında gerçekten de çok zor bir süreç. Süreçti demek isterdim ama kolay kolay bu dönemin geçeceğine pek fazla inancım yok. Hem hayatta kalma çabası, hem yakınlarınızı sevdiklerinizi kaybetme korkusu hem de ekonomik güçlüklerle mücadele doğal olarak hepimizin direncini kırdı. Bir de ne yazık ki ülkemizin kendine has sorunları nedeniyle tablo daha da karamsarlaştı. En son çok değerli müzisyen, müzik yönetmeni ve keman virtüözü İlyas Tetik’ in ekonomik sebepler yüzünden yaşamına son vermesinin şokunu atlatmaya çalışırken yeni duyduğumuz bir yasaklama kararı yine nasıl bir coğrafyada yaşadığımızı bize hatırlattı.

KARAR SİYASİ

Olay bizim de katıldığımız Halk Tv’nin müzisyenlerle dayanışma gecesinde sevgili Hilmi Yarayıcı’nın söylediği bir türkü yüzünden kanala verilen haksız cezalar. Cemo yıllardır çeşitli yorumcular tarafından söylenen sevilen bir türkü. Üstelik de önemli bir gecede müzisyenlere yaklaşık üç milyon liralık bir desteğin sağlandığı bir canlı yayında söylenen bir türkü. Ama biliyoruz ki RTÜK’ün aldığı karar aslında tamamen siyasi iktidarın güdümünde alınan bir karar. Türkiye’de özerk olması, bağımsız olması gereken tüm kurum ve kuruluşlar yargısından bilim kuruluna, devlet televizyonundan devletin haber ajansına kadar ne yazık ki bağımsız değil. Yasama yürütme ve yargı başkanlık sisteminden sonra -yazılı olarak öyle görünmese de- ne yazık ki tek adama devredildi. Bunun da zararlarını hem ülke olarak hem de -temel hak ve özgürlükler açısından- vatandaş olarak görüyoruz.

Başkanlık sisteminden sonraki keyfiliği yine RTÜK üzerinden birkaç örnekle açıklayayım. Son yedi senede toplam 671 program için durdurma kararı veren RTÜK bunun 505 ini -yaklaşık yüzde 75- Tek Adam Rejimi ile yönetildiğimiz son üç senede aldı. “2016 yılında sadece 1 program yayını durdurma kararı veren RTÜK, 2020 yılında tam yüzde 26 bin 200 artışla, 263 program için durdurma kararına imza attı”.

İSTEMEYEN İZLEMEZ

CHP Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, RTÜK ile ilgili hazırladığı raporda şu bilgilere yer verdi: “2020-2021 yıllarında iktidarın politikasını eleştiren ve gerçekleri yurttaşlara iletmeye çalışan Halk TV, KRT ve Tele-1 gibi muhalif kanallara RTÜK eliyle akla hayale gelmeyecek gerekçelerle 39 kez idari para cezası verildi. “TELE-1, KRT, Halk TV gibi hiçbir kamu desteği olmadan yayın hayatına devam etmeye çalışan kanallara 2020 yılında tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 1 milyon 290 bin lira ceza kesildi”. FOX TV’ye de 2020 yılı içinde çeşitli sebeplerle kesilen ceza miktarının en az 11 milyon 500 bin lira olarak kayıtlara geçtiğini belirtti. Aynı dönemde AKİT TV, Ülke TV, 24 TV, Beyaz TV, ATV, A Haber gibi kanalların içinde yer aldığı havuz medyasına sadece 9 kez idari para cezası verildi.

Benim kişisel görüşüm hiçbir televizyon kanalına, yazılı, görsel ve işitsel medyaya yayın durdurma ve idari para cezası verilmemeli. İsteyen izler istemeyen izlemez. Kişisel tercihlerimizi devletin yasakları değil kendi özgür irademiz belirler.