Ankara Bilkent Üniversitesi’nin ev sahipliğinde dün sessiz sedasız bir yarışma düzenlendi. Open Zeka Marc’ın organize ettiği bu yarışma ‘mini otonom’ araç yarışıydı. Mini olması sizi yanıltmasın. Bildiğiniz şu an dünya üzerinde en gelişmiş test araçlarından tek farkları boyutları. Neredeyse aynı donanımlara sahip. Burada liseli ve üniversiteli gençlerimizin geliştirdikleri bu araçlar yakın geleceğimiz için çok değerli. […]

Yerli ve milli devler neredesiniz?

Ankara Bilkent Üniversitesi’nin ev sahipliğinde dün sessiz sedasız bir yarışma düzenlendi. Open Zeka Marc’ın organize ettiği bu yarışma ‘mini otonom’ araç yarışıydı. Mini olması sizi yanıltmasın.

Bildiğiniz şu an dünya üzerinde en gelişmiş test araçlarından tek farkları boyutları. Neredeyse aynı donanımlara sahip. Burada liseli ve üniversiteli gençlerimizin geliştirdikleri bu araçlar yakın geleceğimiz için çok değerli. Özellikle bu araçları geliştiren gençlerimiz sektörel anlamda da çok değerli. Dev otomobil fabrikalarında çalışacaklar ve muazzam bir deneyime sahipler.

GENÇLERİMİZİN DESTEKÇİSİ

Şimdi gelelim proje destekçilerine. Bu tip projelerde benim adını en sık duyduğum şirketlerin başında Bosch geliyor. Hatta pozitif ayrımcılık yapacağım, Bosch haberleri yapmaktan büyük zevk duyuyorum. O kadar çok alanda teknolojileri, tecrübeleri ve ürünleriyle karşıma çıkıyor ki teknoloji ile ilgili biriyseniz Bosch adını duymaya çok alışıyorsunuz. Üstelik sadece ürünle, hizmetle değil, ülkemizde yapılan pek çok teknoloji tabanlı yarışmada, üniversite etkinliklerinde de her zaman bizim yanımızda. Gençlerin vizyonlarının gelişmesinde, hayal kurmalarının önünü açan bir pozisyonda konumluyorlar kendilerini. Dünya çapında sahip oldukları bilgi birikimiyle gençlerimizin destekçisi bir Alman firma. Evet bu liseli ve üniversiteli gençlerimizin yarıştığı mini otonom yarışları sponsoru da Bosch’du.

SEMBOLİK BİLE DESTEK YOK

Yerli ve milli söylemiyle prim yapan, devlet teşvikleriyle teknoloji satan ‘dev’ şirketlerimizden hiç birisi bu tip yarışmalarda sponsor olarak görünmüyor! Ne kadar enteresan değil mi? Peki neden? İşte en merak edilen soru bence bu. Eski adıyla Konya Selçuk, yeni adıyla Konya Teknik Üniversitesi öğrencileri yeterince yerli ve milli değil mi? İlginç değil mi? Durun ilginçlikler bitmiyor! Diğer sponsorları da bilmenizi isterim. Nvidia (Amerika) MSI (Tayvan) Evet gördüğünüz gibi yerli milli ‘dev’lerimiz sembolik olarak bile proje destekçisi değil! Kimse kimseyi kandırmasın. Samimi olmadığınızı herkes biliyor. Asıl önemlisi güzel şeyler yapmak isteyen gençlerimiz çok çok iyi biliyor. Markanıza sempati yaratmak, samimi olduğunuzu göstermek zorundasınız. Üstelik bu ülkeyi gerçekten sevseniz de sevmeseniz de gençlerin yanında olmak zorundasınız. Yok olmayız mı diyorsunuz.

O zaman geçmiş olsun bu nesil sizleri unutmayacak ve ürünlerinizi kullanmayacak. Bir süre sonra yok olup gideceksiniz. Dünya çapında boşu boşuna DEV marka olmuyor bu firmalar. Kapsayıcı düşünüyorlar. Yatırım yapıyorlar. İleride mühendislerimiz göç edince (ki şu anda bile bu beyin göçü maalesef devam ediyor) çalıştıracak eleman bulamayınca daha iyi anlarsınız. Bu gençlerimiz de bugün kim yanındaysa yarın da onların yanında olacaklar. Hiç kuşkunuz olmasın. Çok haklılar çünkü. Bu arada bu işlere gerçekten gönül vermiş ve yer zaman farketmeksizin her zaman gençlerin yanında olan Bosch Türkiye Mobilite Çözümleri İlk Donanım Satış Direktörü Gökhan Tunçdöken’e özel bir teşekkür de benden. Gökhan ‘gençlerin yanında olmaya devam diyor…..’

Gelelim yarışmaya….

Konya Teknik Üniversitesi birinci oldu. Bu arada birincilik hiç önemli değil. Gördüğüm kadarıyla farklı takımlarda olsalarda herkes birbirine yardımcı oluyordu. Dostça, pozitif amaçlarla takımlar yarıştı. Yarının otonom araçlarını tasarlayacak mühendis adayları dev adımlar attı. Önemli olan da buydu zaten. Open Zeka ekibini de tebrik ediyoruz. Kurucuları Ferhat Kurt bu yarışmayı Türkiye’ye getirerek harika bir iş yapmış. Üstelik 56 saatlik bir eğitimle herkesi otonom araç geliştirecek seviyeye getirebiliyorlarmış.

Tabi ki giriş seviyesi. Yarışmada herkes aynı kit ile yarışıyor. Altyapı aynı. Asıl iş otonom aracın kodlamasında. İşte yazılım konusunda kim daha iyiyse o bir adım öne çıkmış oluyor. Çok ilginç bir iş hobi olarak bile yapabilirsiniz. Bu yıl ikincisi düzenlenmesine rağmen 20 ekip yarışmış. Her yıl artarak devam eder diye umut ediyorum. Kim bilir belki seneye yerli ve milli para kaynakları da bu ve bunun gibi etkinlikleri, okullarımızı, gençlerimizi destekler de gerçek anlamda bir atılım yapılmış olur.

Meraklısı için openzeka.com internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. İyi Pazar’lar dilerim.