Avukat Karakaş’a çarpan polis tutuklandı ama bu vaka tesadüf değil. Karakaş’ın yaralanması zırhlı araç ölümlerinin de olduğu birçok olayın sonuncusu. Bu “zincirleme” durumun kaza olmadığı çok açık.

Zincirleme kaza

Şırnak, Cizre’de dershaneye giden 23 yaşındaki Abdulgaffar Dayan’a 24 Ocak’ta saat 08.30 sıralarında Ford Ranger marka bir araç çarptı. Kaldırıldığı hastanede iki gün sonra hayatını kaybetti. Babası da 2017 yılında bir iş kazasında yaşamını yitirmişti.

Cizre Belediyesi olaydan üç gün sonra resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, aracın, kayyum belediye başkanının özel kalem ve güvenlik hizmetlerine tahsis edilmiş bir araç olduğunu, aracı kullanan kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatıldığını söyledi. Aracı, belediye başkanının koruma polisleri kullanıyordu.

Abdulgaffar Dayan’ın amcası Mehmet Sait Dayan ise hastanede Mezopotamya Ajansı’na yaptığı açıklamada, ‘yetkili’ ile görüşmesini şöyle anlattı: “Emniyet Müdürü hastaneye ziyarete geldi. Müdüre, ‘Zırhlı araçlarınız çocukların ve yaşlıların olduğu sokaklarda sürat yapıyor. Sokaklarda bu kadar sürat yapmasınlar’ dedik. Bize, ‘Süratli gelmedi. Onun önünden gelen araçla aynı süratte geliyordu’ dedi. Tekrar aracın hızlı geldiğini belirttik. Emniyet Müdürü, ‘Aynı olay geçenlerde Nusaybin Caddesi üzerinde de oldu. Motorun çarptığı bir vatandaş öldü ama kimse sesini etmedi. Ama bu emniyetin aracı olduğu için siz başka taraflara çekiyorsunuz’ dedi.”

Yeğeninin 28 metre sürüklenip 40 dakika çamurlu suyun içinde ambulans beklediğini de ekledi. Abdulgaffar’ın ölümünün üzerinden yaklaşık iki ay geçti. Bu kez de avukatı Serkan Karakaş’a polisin kullandığı araç çarptı. Karakaş ağır yaralandı, ameliyat oldu. Hastanede tedavisi devam ediyor. Şırnak Barosuna göre, olay şöyle gerçekleşti: “10 Nisan, saat 10:30 civarında Şırnak ili mezbahane mevki kavşağında, baromuz üyesi Avukat Hakları Merkezi Başkanı Av. Serkan Karakaş seyir halindeyken aracı bozulunca güvenlikli yere çekmiş ve kontrol etmek üzere çıkmıştı. Bu esnada bir komiser, meslektaşımızın aracını geçtikten sonra kenara çekmiş ve hızlı bir şekilde geri geri gelerek kendisine kasti bir şekilde çarpmıştır.”

Avukat Karakaş’a çarpan polis ise ifadesinde, “Psikolojim iyi değildi. Gaipten sesler duydum ve geri geri gelerek çarptım” dedi…

Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz de dünkü açıklamasında, avukat Karakaş’ı yaralayan polisin, Şırnak Emniyet Müdürlüğü Destek Hizmetleri’nde çalışan bir komiser olduğunu ve meslektaşlarını kasıtlı olarak yaraladığını söyledi.

Komiser de ancak, ifadesinde suçunu ikrar etmesinin ardından gözaltına alınabildi. Yargılansa dahi sonucun ne olacağını tahmin ediyoruz. Nasıl mı?

4 Mayıs 2017’de Şırnak’ın Silopi ilçesi Karşıyaka mahallesindeki evlerinde uyuyan 7 yaşındaki Muhammed ve 6 yaşındaki Furkan Yıldırım kardeşlerin evine, MHP Silopi İlçe Teşkilatı’na ait parti binasının korumasında görevli polis memurunun kullandığı panzer çarparak kolon ve duvarları yıktı. İki kardeş uykularında öldü. Polise 19 bin lira para cezası verildi.

11 Eylül 2019’da Diyarbakır’da polisin kullandığı zırhlı araç da karşıdan karşıya geçen 5 yaşındaki Efe Tektekin’e çarptı. Efe hayatını kaybetti, yargılanan polis iki hafta önce görülen karar duruşmasında beraat etti.

zincirleme-kaza-1002360-1.
Serkan KARAKAŞ

Zırhlı araçlar son yıllarca onlarca kişinin ölümüne, yaralanmasına sebep oldu.

Bu “zincirleme” durumun tekbaşına trafik kazası olmadığı ise çok açık.

POLİS GÖREVDEN ALINMALI

Şırnak Barosu, polisin aracıyla kasıtlı olarak çarptığı ve ağır yaraladığı üyeleri avukat Serkan Karakaş’ın durumuna ilişkin Şırnak Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu üyesi Ali Bayram, Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak temsilcisi Samet Ataman’ın yanı sıra çok sayıda avukat katıldı.

Açıklamada konuşan Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, Avukat Karakaş’ı yaralayan kişinin Şırnak Emniyet Müdürlüğü Destek Hizmetleri’nde çalışan bir komiser olduğunu ve meslektaşlarını kasıtlı olarak yaraladığını söyledi. Dilsiz, “Soruşturmanın objektif, hukuka uygun, etkin ve denetlenebilir bir şeffaflıkla ilerleyebilmesi ve delillerin bizatihi soruşturma makamınca toplanabilmesi için avukat arkadaşlarımızın ortaya koydukları çabaya maalesef nöbetçi soruşturma savcısı ortak olmamış ve gün boyu ‘istirahatinden’ ödün vermemiştir. Polis memurunun icra ettiği fiil kasten insan öldürmeye yönelik bilinçli bir eylem olmasına karşın soruşturma savcısının faili gözaltına alma yönünde iradesini ortaya koyması, polis memurunun ifadesinin alınmasının ardından gerçekleşebilmiştir” diye anlattı.

Polisin görevden alınması için İçişleri Bakanlığı’na seslenen Dilsiz, “Şırnak Barosu olarak, soruşturma sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi ve failin gerekli cezayı alabilmesi için olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz” ifadelerini kullandı.