4K görüntü kalitesi telefon ekranında

Bu hafta Berlin IFA fuarındayım. Bu yazıyı da oradan yazıyorum. IFA Avrupa kıtasında yapılan en büyük tüketici elektroniği fuarı. Teknoloji meraklıları için de çok önemli. Firmalar yeni ürünlerini bu fuarda görücüye çıkartıyor. Bu sebeple tüm dünyadan gazeteciler akın akın Berlin’e geldi. Bu genel bilgilendirmenin ardından yeni çıkan ürünleri özetle anlatmaya çalışayım.

Fuarda yine en çok ses getiren ürünler, bir süredir olduğu gibi mobil cihazlardı. Sony, Xperia ailesinin son üyeleri olan Z5 Premium, Z5 ve Z5 Compact modellerini tanıttı. Kısaca özelliklerinden bahsedeyim. Dünyanın ilk 4K ekrana sahip telefonu Sony Xperia Z5 Premium, ekran görüntü performansı ile gerçekten dikkat çekici. Televizyonlardan alışık olduğumuz bu ekran çözünürlüğü artık cebimize girmiş durumda. Bunun artıları olduğu kadar eksileride var tabi ki. Artısı mükemmel görüntü kalitesi sayesinde film izlemek, oyun oynamak büyük keyif. Fotoğraf çektiğiniz zaman da görüntüyü işlerken doğru renkler ve tonlamalar görülebiliyor. Eksi tarafı ise malum: Pil tüketimi. Geçekten pili yer gibi bitiriyor. Sony buna çözüm olarak standart kullandığı pillerden farklı bir yüksek kapasiteli pil kullanarak 4K ekranı, dezavantaj olmaktan çıkartmış. 2 gün pilin gittiğini söyleseler de ben bir tam gün yüksek performansla gideceğini düşünüyorum. İşlemci olarak yeterli olsa da RAM olarak 3GB tercih etmelerini yadırgadım. Sebebine gelince, 4K video çeken ve oynatan bir cihazın 4GB RAM ile gelmesi çok daha mantıklı olurdu. Gelelim benim en çok ilgilendiğim özelliklere...

VİDEO-FOTOĞRAF ÖZELLİKLERİ

Sony, video kamera ve fotoğraf makinesinde elde ettiği tecrübeyi Xperia Z5 serisi telefonlara aktarmış görünüyor. Alfa serisi fotoğraf makinelerinde kullandığı sensörleri mobil cihazlara uygulayarak üstün bir görüntü kalitesi elde etmeyi başarmış. 23MP arka kamera, 5MP ön kamera ile gelen ürün fotoğraf makinelerini aratmıyor. Özellikle altını çizdikleri nokta 0,03 milisaniye görüntü yakalama süresiyle anı yakalamaya imkân vermesi. 5X dijital zoom yaptığınızda görüntüde en ufak bir deformasyon olmaması beni etkiledi. Sensör kalitesi sayesinde düşük ışıkta da iyi görüntü yakalamaya imkân verdiğini söyleyebilirim. 32GB dahili hafıza ve mikro sd kart ile genişletilebilme imkânına sahip. Bataryanın büyük olmasının etkisi ile 180 gr ağırlında. Ürün ekim-kasım ayları içerisinde tüm dünya ile aynı anda ülkemizde de satışa çıkacak. Duyumlarıma göre 3 bin TL altında bir fiyatla piyasaya çıkacak.

TELEVİZYON SİZİ İÇİNE ÇEKECEK

Televizyon konusunda belki çok ön planda olmayan ancak gerek fiyat performansı gerekse tasarım ve sahip olduğu teknoloji ile Philips benim her zaman dikkatimi çekmeyi başarıyor. Bu yıl kendi geliştirdikleri ambilight teknolojisini bir adım daha öteye taşıyarak izlediğiniz gerçek görüntüyü televizyonun arkasındaki duvara yansıtarak yarattığı alan derinliği geçekten etkileyici. Bunu buradan ne kadar anlatsam az. Kasımda tekno marketlerde ürün ile ilgili demoları kendi gözünüz ile görmeniz en sağlıklısı olacak. Televizyon izlerken en önemli unsur ses. Bu konuda da enteresan ve inovatif bir çalışma yapmış Philips. Ekrana manyetik şekilde yapışık gelen sağ ve sol hoparlörler evinizin şekline göre ya da zevkinize göre kolayca çıkartılarak farklı bir noktaya kablosuz olarak konabiliyor.

EVDE MOBİL ULTRASON DEVRİ

Beni IFA 2015’de en çok etkileyen yeni teknoloji diyebilirim. Çocuk sahibi olanlar ya da bebek bekleyenler bu yazdığım konuyla ilgilenecektir. Amerika’da kullanılmaya başlanan sistem çok yakında Avrupa kıtasında da kullanıma açılacak. Şimdilik sadece Android cihazlarda çalışan sistem çok basit. Tıpkı doktora gittiğinizde bebeğinizin durumunu size gösterdiği gibi kendiniz de tablete bağladığınız ultrason cihazınızla aynı işlemi yapabiliyorsunuz. Tabletinizden bebeğinizi görüp gelişimini takip etme şansınız oluyor. Üstelik basit bir şekilde son ultrason görüntülerinizi doktorunuzla paylaşabilir, yorumlarını dinleyebilirsiniz. Bu tabii sadece bebeklere bakmak için kullanılmıyor. Mobiliteyi o kadar kolaylaştırmış durumdalar ki örneğin bir spor müsabakasında sakatlanan sporcunun kaslarında bir kılcal kanama, yırtık var mı bunlar da görülebilecek. Gerekirse hastaneye hemen nakli sağlanabilecek. Bunlar işin geçekten güzel tarafları, teknoloji böyle gelişmeler ile hayatımızı gerçekten kolaylaştırmakta. Meraklıları için açıklayayım, ürün kiralama mantığında edinilebiliyor. Tahminen 150-200 avro arasında aylık kiralama ücreti ile istediğiniz kadar kullanabiliyorsunuz. Cihazın kullandığı yazılımı ücretsiz olarak indirmek mümkün.

Daha anlatacağım çok yenilik var ama bana ayrılan bölümün sonuna geldik. Haftaya kaldığımız yerden devam ederiz. Herkese keyifli hafta sonları dilerim.