AKP'nin 4. Olağan Kongresi ya da Başbakan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in tabiriyle "Ak Parti'nin düğünü" müthiş bir kucaklamaya sahne oldu. Gazetemiz BirGün'ün de içinde bulunduğu 7 gazete, bu düğüne davetli değildi. Neyse ki, kambersiz düğün olmaz tanımını haklı çıkaracak tüm kamberler salondaydı. O halde sorun yoktu. Bu haftaki Köşe Vuruşu'nda, Barış Abi'den tornistanla Adam Olacak Çocuk medyamızın 10 puan, 10 puan, 10 puanlık haftasının On'larını bir masaya yatırayım istedim.

AKREDİTASY'ON'
Akreditasyon medyanın yabancısı olduğu bir sözcük değil.  Zamanında Genelkurmay'ın bazı gazetelere vermediği bir şey olduğunu öğrenmiştik akreditasyonun. Genelkurmay şu anda iktidarda olan partinin medyadaki zihniyet temsilcilerine  o zamanlar asla akreditasyon vermezdi. Sadece onlara mı? Gazetemiz BirGün ve Özgür Gündem gibi bu cumhuriyetin diğer yaramaz çocuklarına da öyle. Gün oldu, devran döndü, Genelkurmay düğün yapmaz oldu ve nihayet geçen Haziran ayında akreditasyon yasağını tamamen kaldırdı. Son AKP kongresiyle gördük ki, akreditasyon birkaç ay sonra yine hortladı. Muhalifler salona bile alınmadı. Tarih tekerrür etti, salona alınan gazeteler, birkaç köşe yazarı hariç bu durumu hiç sallamadılar. Birlikte hareket edip, onlar yoksa biz de yokuz deme cesaretini, tıpkı geçmişte olduğu gibi gösteremediler. Hem geçmişte Genelkurmay'dan, hem şimdi yeni iktidardan akreditasyon ambargosu yiyen BirGün gibi gazeteler içinse değişen bir şey yoktu.

DEKLARASY'ON'
Tesadüf o ki ana akım medyanın aktörleri hemen ertesi gün kimi internet sitelerinin kendilerinden yaptığı "emek hırsızlığı" için bir araya geldiler. Demek ki, "istenince bir arada hareket edilebiliyormuş" dedirten bu deklarasyon metni,  yine de kendi içinde pek çok sorun taşıyordu. Doğan Akın, T24 sitesindeki yazısındaki şu cümlelerle bu sorunu mahirce özetledi: "Mesele, internette kayıt dışı çalışan, nereden ve nasıl yayın yaptığı bilinmeyen, gazetelerdeki yorumları uyarılara rağmen birebir ve link vermeden yayımlayan sitelerse, tamam. Ancak mesele, kendisi de içerik üreten bağımsız mecraları boğmaksa, geleneksel medyadaki grup hâkimiyetini internette de inşa etmeye kalkmaksa, bu iş zor."  Doğan Akın'a ilaveten söylemek istediğim bir şey var ki,  deklarasyon metnini yayınlayanların mantığıyla gidecek olursak;  sosyal medyadaki girileri çoğu zaman izinsizce aynen kopyalayıp haber diye sunmanın içindeki emek hırsızlığı ne olacak, bu değil de o gazetecilik mi yani?

AJİTASY'ON'
Gazetelerin yayınladığı deklarasyon metnindeki ajitasyon dozu da önemli. Metinde "ciddi emek ve maliyetlerle çıkarılan gazetelerimize karşı açık ve haksız rekabet yaratan bir emek hırsızlığı var" deniyor. Sanki, kendilerini gerileten sadece bu açık ve haksız rekabetmiş gibi bir hava yaratılıyor. Acaba bu metne imza atanların ne kadarı, okurun internete ve sosyal medyaya kaymasında kendilerinin payını görebiliyor? Nasıl sindiklerinin, nasıl gazetecilikten uzaklaştıklarının, hükümete karşı en ufak bir direniş göstermediklerinin farkında değiller mi acaba? Tamam kimisi zaten açıkça hükümet medyası, peki ya diğerleri? Muhalif gazeteci ve yazarların neredeyse tümü medya dışına itilmişken, okur niye internete kaçıyor demeye utanmıyor musunuz yani? Okur sosyal medyada mumla gerçek  haber peşine düştüyse bunun bir sorumlusu da sizin korkaklığınız. Hal böyleyken,  asıl gazetecilik nereye gidiyor diye sormak yerine internet sitelerine savaş açmalar filan samimiyetsiz kaçıyor. Böyle olunca deklarasyonunuza hak vermek yerine, Umut Sarıkaya'nın o meşhur karikatüründeki "Ağlama Melis" repliğinden başka bir şey akla gelmiyor.

ATMASY'ON'
Gelelim atmasyon dalındaki 10 puanlarımıza, yani yazının finaline: Kongreden önce "Başbakan medyayla beyaz sayfa açıyor" diye yazan Fehmi Koru'ya, kongre sırasında bir televizyon kanalına "Akreditasyon yasağını doğru bulmuyorum ama Başbakan  tüm Türkiye'yi kucakladı" diye yorum yapabilen Nagehan Alçı'ya ve elbette "Akreditasyon meselesinde Hüseyin Çelik'in yaklaşımı doğrudur, Genelkurmay başka parti kongresi başka" diye duruma sahip çıkan Mehmet Barlas'a atmasyon konusunda on puan, on puan, on puan; muhalefet sorununa en etkili şampuan!