Algoritmalara İnat Yaşasın Kipat

Tüketim hızını arttıran içerikleri destekleyen dijital algoritmalar, konu kültür sanat paylaşımlarına geldiğinde hantallaşıyor. İzleyici-dinleyici-uygulayıcı refleksler de benzer ölçüde zayıflıyor. Bu duruma aldırmadan dijital dünyada ilkeli hareket eden, kaynağı doğrulanmış bilgiyi paylaşan, gerçek deneyimleri aktaran, nitelikli işler üreten insanlar var ve o insanlar yaşamın genelinde olduğu gibi, yaz tatilinde de çocukları, torunları için nitelikli bir atmosfer yaratmaya çalışacaklar. İlham arayacak, ilham bulacak, ilham duyacak ve kendileri de başkalarına ilham verecekler. En büyük ilham kaynağımız olan doğaya ve sanata yakın; hareketli, dinamik, oyun ve hikâyelerle bezenmiş bir tatilin mutlu edemeyeceği çocuk yok! Tatili planlarken okuma/etkinlik listesi oluşturmak isteyenler için okul öncesi ve ilkokul çağına uygun kitaplar belirledim. Yaz boyu farklı yaş gruplarına uygun öneriler sunacağım.

BAY OSKAR TATİLDE: Bir animasyon yönetmeni ve karakter tasarımcısının hazırladığı, çocukları İngilizce-Türkçe yeni sözcükler öğrenmeye teşvik eden, ayrıntılı rengarenk sahneler ile dolu bir kitap. Köpek Oskar ve Japon Balığı Luna’nın tatil macerası gündelik yaşamın ayrıntılarını atlamadan tatilin ruhunu yakalıyor. Kitabın kahramanıyla seyahat edip keyifli ortamlara girme şansı bulacak olan çocuklar iyi geceler demenin farklı yollarını da öğrenecekler. Dikkat oyunu ile pekiştirilmiş olan kitabı 5 yaş ve üzeri çocukların seveceğine inanıyorum.
Redhouse Kidz, Yazan ve Resimleyen: Jim Field

KAPİBARALAR: Av mevsiminde kendilerini korumak için bir çiftliğe sığınan kalabalık Kapibaraların hikâyesi. Beklenmedik hiçbir şeyin yaşanmadığı güvenli çiftliğin sakinlerini nasıl bir süreç bekliyor? Çiftliğin değişmez kuralları süreci yönetmeye yardımcı olacak mı? Civcivin merakı kuralları yıkıp diğerlerini korkutsa da farklılıkların, yabancılığın, tehlikenin ve yaşama tutunma güdüsünün gücü korkuya galip gelecek. Çizimlerin metni derinleştirdiği anlatının izinde kalbimizi yeterince açarsak avcıları eli boş göndermek elimizde!
Can Çocuk,Yazan ve Resimleyen: Alfredo Soderguit

AYŞE’NİN BULUT PROJESİ: Su krizine dikkat çekmek üzere kaleme alınmış olan hikâyede minik Ayşe kurumaya başlayan ceviz ağacını kurtarmak için çözüm arıyor. Yağmur bulutu oluşturmak iyi bir fikir olabilir ama nasıl? Küçük kız bir bulutun üstünde gezintiye çıkıyor. Gezi boyunca ‘şehir planlama’, ‘yenilenebilir enerji kaynakları’ gibi hayati konulara bakışı güçleniyor. Kentleşme, yeşil alan kaybı, iklim değişikliği gibi geleceği tehdit eden konuları umudu elden bırakmayan yaratıcı çizimler eşliğinde okuyan minik okurlar çözümleri göğünde saklayan Dünyaya teşekkür ediyor.
Günışığı Kitaplığı, Yazan ve Resimleyen: Behiç Ak  

ÖYLE BİR ŞEY OLDU Kİ! Bir duygu farkındalığı kitabı. Herhangi bir olay karşısında çocuktan çocuğa farklılık gösteren tepkilerin, zorlayıcı ruh hallerinin kelimeler, mimikler ve duyguların renklerine eşlik eden tonlar aracılığıyla anlatıldığı bir kitap. Duyguyu tanıma, ortaya konulan tavırları kendi içinde karşılaştırma olanağı sunan metin aracılığıyla geçmişten bugüne çocuğunuzu ve sizi etkileyen konuları hatırlayıp duygularınızı olumlamayı kolaylaştıracak bakış açıları geliştirebilirsiniz.
OMES Çocuk, Yazan: Nuray Törnük Resimleyen: Çağrı Odabaşı  

KÜÇÜK BİR NOKTA BÜYÜK BİR FİL: Okul öncesi eğitimi programında yer alan kavramlara odaklanarak Küçük Düşünürler Serisini hazırlamış olan felsefeci yazar Özdemir, bir şeyin küçüğünü çizmek ile sadece bir “küçük” çizmek arasındaki farka dikkat çekerek okurun dikkatini yakalıyor. Kavramları karşılaştırmalar ekseninde yoruma açıyor. İkna etme çabasının hâkim, ikna olma eğilimin yüksek olduğu toplumlarda felsefenin sihirli dokunuşuna duyulan ihtiyaç artıyor. Neye göre? sorusunun önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Serinin Uzakta Bir Dağ Yakında Bir Macera adlı kitabı ise çocuklara ‘mekânda, zamanda, duyguda yakın ya da uzak olmak’ üzerine düşünme fırsatı sunuyor.
Redhouse Kidz, Yazan: Özge Özdemir Resimleyen: Gökçe Akgül

ŞİİR BİSİKLETİ: Duygu hafızasını tasarladığı kitaplara çok güzel yansıtan yazar Alaca, çocuklar için otuz şiir kaleme almış. Çocuk dünyasında dolanan bir bisiklet, dağılmış legolar, müzik, kahvaltı, bir basket maçı ya da saklambaç oyunu imge – simge ve hayal gücü ile bütünleşiyor. Bazı şiirler QR kod aracılığıyla canlanıyor. Şiirseverin sözlüğü bölümü etkileyici ve muzip. Dünya Şiir Günü, Şairin Müzesi, Şiir Köyü gibi başlıkların altındaki açıklamalar okurlar için birer genel kültür notu.  ‘Şiir Yayan Yayınevi’ şiiri ile yayın sürecini özetleyen yazar,  “şiir gibi varlığın için teşekkürler” notuyla okurlarını kucaklıyor.
Redhouse Kidz, Yazan: Ilgım Veryeri Alaca, Resimleyen: Uğur Altun

VALERIE VE GÜZEL DÜNYA: Doğa sevgisini ve çevre bilincini merkeze alan kelime çözümlemesi ve anlama becerisini destekleyen ilk okuma kitabı. Valerie en ufak bir adımın bile önemine inanan adanmış bir çevreci. Minik okurlara ilham verecek sevimli bir arkadaş. Ona nazik davranan doğaya karşılığını vermeye çalışan gerçek bir dost. İlk sayfada hikâyenin çözümlenen yapısı okura rehberlik ediyor. 4 ila 10 kelimelik cümleleri, tekrarlayan yapısı, içindeki mizah ve beklenmedik sonuyla çocuklara ‘okurken kontrol artık sende’ diyor! 
HEP KİTAP, Yazan: Valerie Fontaine, Resimleyen: Aurelie Grand

Tüm Dersler TATİL GEZEGENİ: 1.sınıftan 4. sınıfa, çağdaş eğitim sürecini kapsayan, çoklu zekâ kuramına göre kurgulanmış kitap serisi sosyal ve bedensel becerilerim gelişmesine destek olan kuramsal ve pratik bilgiler içeriyor. QR kod yardımıyla kavrama gücünü geliştiren etkinliklerin çözümlerine ODTÜ yayıncılık eğitim portalından erişilebiliyor.
Odtü Yayıncılık, Yayına Hazırlayan: Burçin Armutlu 

İyi tatiller.