Büyümek istemiyorum

Büyümek istemiyorum dedi çocuk. Çocuklar oyun oynar, büyüyünce şimdiki gibi oynayamayacağım dedi ve sustu. Eh haksız sayılmazdı. Zaman içinde sınavlar, planlar, sorunlar ve sorumluluklar artacaktı. Oyun arkadaşları zamanla farklı yerlere dağılacaktı. En basitinden saklambaç oynarken dar, kuytu köşelere saklanmak zorlaşacaktı. Lekeli ya da yırtık giysilerle dolaşmak, çamur birikintisinde zıplamak, nedensiz ağaca tırmanmak tuhaf karşılanacaktı. Bodur çalılıklara kaçan toplar kolayca sürünerek alınabilecek miydi? Bir şeker iki sakız için koşa koşa bakkala gitme coşkusu ne olacaktı? Sevinçle çalınan komşu kapıların sayısı azalmaya başlamıştı bile. Büyümek galiba sevinç ve özgürlük yitimi gibi bir şeydi? Daha az gülümsemek, daha çok somurtmaktı belki! Yetişkinlerin dünyasına baktığında gördüğü şey belli ki çocuğu hoşnut etmiyordu. Her çocuk böyle düşünmeyebilirdi tabi. Büyümek için sabırsızlananlar, zamanla bağımsızlığını ilan edip özgürlüğe kavuşacağına inananlar da vardı. İstemese de kendini birden büyümüş bulanlar, çalışıp alın teri dökenler vardı bir de; onlar çocukken çocukluğa özlem duyanlardı…İstek ve ihtimallerin farklılığı biraz da keşiflere hazırlanan çocukluk ülkesinin iklimi, hâkim güçlerinin niyeti, ziyaretçilerinin çeşitliliği ile ilgiliydi lakin ülke herkesin öyle çabucak zarar veremediği bir hazineye sahipti; duygular ile yakın temas, afacan oyun oynama dürtüsü, sevinçli anları pas geçmeme mahareti, samimiyet ve cesaret! Mutlu bir geleceğin düşlenmesinde mutlu bir çocukluk geçirme zorunluluğu arayanlar yanılıyor olabilir miydi? İdrak ve mukayese becerisi ailesi, çevresi ya da doğa tarafından harekete geçirilmiş olan çocukların içinde bulundukları koşulları dönüştürecek güce erişeceklerine inanmak gerekirdi.

Yaşamın en masum ve yaratıcı dönemi kabul edebileceğimiz 0-6 yaş aralığına uygun kitaplardan bahsedeceğim bugün. Kitapları çocuklarımızla buluştururken kendi çocuk bilincimiz ve yaratıcı sorularımızla süreci eğlenceli ve akılda kalan bir oyuna dönüştürebilme şansımız olacak.

EJDERHALARI NASIL TANIRIZ?

Ejderha Yaktutuştur’un fiziksel özelliklerini, gündelik yaşamını ve davranış biçimlerini okurken her şeyi bilmek için gerekli olan şeyler listesinde tanıdık bir nesne ile karşılaşacaksınız. Çocuğunuza kendini Ejderha’nın yerine koymasını önerebilirsiniz. Acaba gördüğü kim olacak?

YKY, Yazan:Veronique Cauchy Resimleyen:Lili la Baleine

BİL BAKALIM BU HANGİ HAYVAN?

Ormanda görüldüğü duyulan ve tanımlanamayan bir hayvanı onunla karşılaşan diğer hayvanların yorumlarıyla bulmaya çalışacak, gizem çözüldüğünde gördüğünüz, görmek istediğimiz ve kaynağından emin olmadan kulak verip inandıklarımız üzerine düşünebileceğiz.

Yazılama Çocuk, Yazan:
Mayed M. Rodriguez
Resimleyen: Yahilis Fonseca

GÜLMEYİ UNUTAN MAYMUN

Gördüğü rüya nedeniyle korkup gülmeyi unutan bir maymunun dere kenarında düşüncelere daldığı hikâyesi. Umutsuzluk hissi bazen sihirli kapılar aralar, yeter ki yüreğimizle baş başa kalabilelim. Sevginin, geleneksel anlatının ve kültür mirası ninnilerin kalpleri ısıtan gücünü hatırlamak ve bildiğiniz ninnileri çocuğunuza mırıldanmak için güzel bir fırsat.

Yaramaz Çocuk Yayınları,
Yazan:
Sona Polat Bilgin
Resimleyen:Murteza Albayrak

MELODİ MERDİVENİ

Ağustos böceğinin titreyen anteni, kaval çalamayan acemi çoban ve çığırından çıkmış koyunlar okuru Melodi Merdiveni’nde gezintiye çıkarıyor. Notaların izini sürerken sayfalardaki kare kodları okutarak metnin müziğini dinleyebilir, “Kestane, gürgen, palamut…” gibi sevilen pek çok çocuk şarkısı yazmış bir müzisyeni yakından tanıyıp kendi kuzucuğunuzla şarkılar söyleyebilirsiniz.

Redhouse Kidz, Yazan:
Ece Zeber
Resimleyen:Özlem Yurteri

buyumek-istemiyorum-1113069-1.

MİNİ MİNİ MUALLA

Özgün metni bir İngiliz şarkısından esinle kaleme alınmış olan kitapta şiir tadında kafiyeli metinlere bir rakam eşlik ediyor. Çocuklar 1’den 10’a kadar sayarken rakamlarla orantılı şekilde resimlerdeki hareketlilik artıyor, canlılar çoğalıyor ve Mualla’nın ormanda geçirdiği gün bir kutlamaya dönüşüyor.

Nesin Yayınevi, Yazan ve Resimleyen: Emma C.Clark

PRENSES VE SİS

Depresyonla başa çıkmaya çalışan çocuklar için kaleme alınmış bir hikâye. Mutlu ve sevgi dolu yaşamı ansızın yakalandığı sis ile kararan prensesin eylemsizliğe sürüklenen yaşamını okuyoruz. Onu mutlu etmek için girişilen yöntemler yetersiz. Çözüm nerede? Depresyon kadar yalnızlık duygusuna da dikkat çeken hikâye, çocuğunuzu ne kadar dinleyip onunla ne ölçüde konuştuğunuzla ilgili davranışınızı gözden geçirme isteği uyandıracak. Resimler ayrıntılı ve karikatür tadında.

Sola Unitas Yayınları, Yazan ve Resimleyen:Lloyd Jones

GÖKYÜZÜ BOYACISI

İşi geceleri gökyüzünü laciverte boyamak olan Gökyüzü Boyacısı gün gelip de fark edilmek isterse ne yapar? Akla gelen ışıl ışıl fikrin umulmadık sonuçlarını okurken aidiyet kavramı ‘gerçeklik’ ve ‘düşlenen’ ekseninde masalsı bir huzura kavuşacak.

Doğan Çocuk, Yazan:
Göktuğ Canbaba
Resimleyen:Ceyhun Şen

SADECE BİR KİTAP MI?

Bir kitabın asla sadece bir kitap olmayacağını gösteren anlatı size yaratıcı öneriler sunarken kitaba eşlik eden çocuğun yaşamın her alanında varlık gösterdiğini ve anın bir parçası olabildiğini göreceksiniz. İşlevsel yönü bir yana biz bırakmadığımız sürece bizi terk etmeyecek olan kitaba karşı sergileyebileceğimiz tutum son sayfada minik okurları kucaklayacak. Çocuğunuzla eğlenceli canlandırmalar yapmaya hazır olun.

Mavi Bulut Yayınları,
Yazan:
Jeanne Willis
Resimleyen:Tony Ross

YOLDA

Geçmiş zamanın klasik tekerlemelerini günümüz ebeveynlerine yeniden hatırlatan 16 kitaplık ‘tekerlemeler’ serisinin ‘Yolda’ kitabı anonim metinlerin zaman yolculuğuna katılmak üzere özgün olarak kaleme alınmış. Hayat yolunda bedenimiz ve zihnimiz devinim halindeyken dilimizin yeni tekerlemeler kazanması ümidiyle.

buyumek-istemiyorum-1113073-1.

Kumdan Kale Yayınları,
Yazan:
Işıl Erverdi
Resimleyen:Karen Fung

Michael Ende’nin Momo adlı ünlü romanının diğer adı “zaman hırsızlarının ve çalınmış zamanı insanlara geri getiren çocuğun tuhaf öyküsü”dür. Momo,“karşısındakileri aptal insanların bile aklına parlak düşünceler getirtecek şekilde dinler. Momo’nun yanında oynanan oyunlar başka hiçbir yerde oynanamaz.” MOMO gibi çocuklar andadırlar, farkındadırlar, anlam yükler, anlam bulur ve oynarlar. Çünkü onlara
göre“zaman, yaşamın kendisidir ve yaşamın yeri de yürektir.”