Çocuk gençler, genç yetişkinler

Yayımlanan her kitapla beraber merakını ve heyecanını zapt edemeyen kitapseverler için zaman bir baskı unsurudur. Okunması planlanan pek çok eser vardır fakat ömür kısıtlıdır. Bu nedenle yaşama gücenildiği anlar olur. Kişiyi okuma zevkinden alıkoyan her durum öfkesinin hedefi de olabilir. Ne okuyacağım sorusuna takılı kalmayı ayrı bir zaman kaybı olarak görenler için tavsiye almak pratik bir seçenektir. Seçimi kolaylaştırmak için yayınevleri muhteva ve kurguya bağlı yaş aralıkları belirliyor olsa da bir kitabın duygusu söz konusu olduğunda yaştan bağımsız hareket etmek yerinde olabilir. Bugün bahsedeceğim kitapları çocuklar, çocuk gençler, genç yetişkinler, yaşı çocuk olanlar ve çocukluğa özlem duyanlar okuyabilir.

SWAMP KID’in GİZLİ DEFTERİ: Ortaokula bir daha aynı gözle bakamayacaksınız! Yarı çocuk, yarı bataklık canavarı olan Russel’ın sıradan bir hatıra defteri gibi görünen fakat içi bilimsel yorumlar, muzip ve cesur gözlemler ile dolu yaratıcı dünyasına aralanan bir çizgi roman. Bir ayağı yere basarken diğer ayağı absürt alemde dolanan gencin gizli defterinde korku ve şamata ayrı bir yer işgal ediyor. Öğrencilik, ebeveynlik, öğretmenlik, arkadaşlık kavramları bu çılgın atmosferde zıpır bir ritim yakalamış. Kontrol altında olan hayat, kontrol dışına çıkan şeyler, dışlanmış bir 8. Sınıf öğrencisinin güçlü hayal gücü akıl hocası arayan gençlerin radarına giriyor. Dinozor Genç Yayınları, Yazan ve Resimleyen: Kirk Scroggs

İLHAM VEREN ÖYKÜLER, Adile Naşit : Saygın, alanında efsaneleşmiş sanatçı ve bilim insanlarını yeni nesle anlatmayı amaçlayan yazar bilgi, belge, zaman ve duyguların bileşiminden oluşan metinler kaleme almış. 10 kitaplık seride Nasrettin Hoca, Özlem Türeci-Uğur Şahin, Rıfat Ilgaz, Vecihi Hürkuş, Bill Gates, Bob Ross, Lionel Messi, Masalcı Andersen, Neil Armstrong da yer alıyor. Adile Naşit’in 80’lerde kuzucuklarına masal anlattığı dönem ile okuru karşılayan yazar Adile Teyze’nin dilinden yaşamını, eski İstanbul’u, tiyatro geleneğini, işine duyduğu saygıyı anlatıyor. Milyonların kalbinde yer etmiş sanatçıyı anarken Şehr-i Komik Naşit’i, Pişekar ve Kavuklu’yu da unutmuyor.

Üçgen Çocuk, Yazan: Rüya Gündüzhev Resimleyen: Sevgi Mülayim

 DERİN ORMAN: Korku, hayatta kalma dürtüsünü dolayısıyla yaratıcılığı harekete geçiren bir duygudur. Ürkek bir kalp maharetli bir el ile birleşir ve zihin de anlam arayışına girer ise derin, gizemli bir ormanın kıyısına gelmek işten değildir. Özgün çizimleriyle tanınan Atılgan, okurlarına biraz özgürlük biraz istekle keşfedilemeyecek orman, kıyısına varılamayacak göl olmadığını gösteriyor. Hiçbir şey yapmadığımız anları içine düştüğü ‘boş’ yargılardan kurtarıyor. Enstrümanlar, düşsel canlılar, cadılar, ikonik masal karakterler, arkaik izler, modern çizgiler ve geceyi kutlayan ‘Işık Çocuklar’ ağacın yumuşak köklerine kıvrılıp uyumaya hazırlanan minik bir kızın iç dünyasını okurların düş dünyasına ulaştırıyor. 

Can Çocuk, Yazan ve Resimleyen: Merve Atılgan

İSTEK CANAVARLARI ve Hayatımın Kontrolünü Elime Alma Öyküsü: ‘Herkesin bir istek canavarı vardır’ ve bazen öyle büyür ki hayat zorlaşır. Editörün önsözü, haz veren deneyimlerde kalmakta ısrarcı olma hali üzerine rehberlik niteliğinde. Küçük çocuk ve onun Oskar adlı istek canavarıyla ilişkisini okuyoruz. İsteğe sınır koyulmaz ise karşılaşılabilecek olası sonuçları görüyoruz. İstek canavarının çocuğa, çocuğun da canavarına karşı takındığı tavrı değerlendiriyor, ‘hemen o anda’ baskısından uzaklaşınca masum bir unutkanlığın dengeyi kurduğunu görüyoruz. Aralarındaki bağ tamamen kopabilir mi? Tatil coşkusu çocukların istek canavarlarını büyütebilir. Kitabın sonsözü çocuklara kendi istek canavarlarını tanımlamaları için bir iç döküm fırsatı sunabilir.

Okuyan Koala, Yazan ve Resimleyen: Chelo Manchego

ÇEKİRDEK VE YUMURTA: Büyümek ve dostluk üzerine kurgulanmış yaşam farkındalığı yaratan duygulu bir kitap. Doğanın buluşturduğu iki yakın arkadaş; bir çekirdek ve bir yumurta. Arkadaşlar büyürken zaman da onları büyütüyor.  Çekirdek kök salacak, yumurta kanatlanıp uçacak ya sonra? Yollar ayrılsa da bağ hakiki ise yazgının daima bir buluşma planı ayarladığını söyleyebiliriz! Kırların, şehirlerin, toprağın onlarca tonunu görecek ve doğanın her an kendini büyüten  mucizesine teşekkür edeceksiniz. 

Domingo, Yazan: Alex Latimer Resimleyen: David Litchfield

499 YAŞINDAKİ ÇOCUK: Baştan sona mizah. Tatlı bir ironi. Hüzünlü gerçekler. Yoruma açık kabuller. Değişimi fısıldayan kalp gözü. Yazarı ziyaret eden 499 yaşındaki çocuk! ‘Çocukluğa ve yetişkinliğe’, ‘zamanı geriye almaya’siyasete ve ormanı kurtarmaya’, ‘yarışmaya, kaybetmeye, kazanmaya’, ‘tutsaklığa ve özgürlüğe’, ‘paraya ve ona kimin ihtiyacı olduğuna’ dair etkileyici başlıkların altında kurgulanmış bilge bir hikâye. Okurken Küçük Prens’in ruhundan pırıltılar bulacak, çocukların kendilerine anlatılmasını sevdiği şeyleri bildiğini düşünen yazar Lewinsky’nin büyükbaba tecrübesine yaslanacaksınız. “Her zaman her şeyin en doğrusunu bildiğini sananlar da bir kez olsun yanılmalıdır” gibi estetik cümlelerin altını çizmek isteyeceksiniz. Ormanın ortasından geçecek bir yol yapılacağı zaman ağaçlardan izin alınması gerektiğine inananlar, “yönetim” adı verilen oyuna kapılmayanlar, bir şeyin daima en çok ihtiyaç duyana ait olması gerektiğini savunanlar için edebi keyif! Hedef- başarı, korku-savaş, kötülüğün yoruculuğu, dostluk-veda kavramlarının işleniş biçimi yetişkinlik hastalığına yakalananları sarsacak nitelikte. Yeterince iyi bakamadığımız için icat ettiğimiz onca şeyin arasında bir kitap çıksın ve başka bir yaşamın mümkün olduğunu bizlere hatırlatsın diyenlere…

Uyurgezer Yayınları, Yazan: Charled Lewinsky

W. Blake, 1794 yılında yayımlanmış Tecrübe Şarkıları adı eserindeki ‘Yaşlı Ozanın Sesinden’ adlı şiirinde

“Mutlu gençlik yakına gel, gör açılan sabahı, yeni doğmuş hakikatin görüntüsünü”der. Tecrübenin şarkısı gençliğe ve masumiyete seslenir. Masumiyet şarkıları “Yankıyan Yeşillik”te birer sevinçli oyun gibidir. Yaşam denen gizemli yolculuk birbirimizin şarkılarını dinlediğimiz müddetçe güzelleşir.