Spotify elinde hazır müşteri potansiyeli ve bu müşterileri etkileyecek ‘ücretsiz’ seçeneği ile dev Apple’a kolay boyun eğmeyecektir. Apple’sa kendine pazar payını açar...

Dijital müzik dünyası karışıyor

Apple yeni hizmeti ‘Apple Music’ adlı bir süredir merakla beklenen yeni hizmetini duyurudu. Duyurdu duyurmasına ama ‘müzik akış servisi’ diye adlandırılan bu hizmet biraz karışık. Karışık olmasının en büyük sebebi bu alanın en büyük oyuncularından olan Spotify’ın ücretsiz dinlenebilme seçeneği sunabiliyor olması. Apple’ın çıkış noktası ise: Bu hizmet ücretsiz verilemez! Plak şirketleri ve müzisyenler ile yoğun kulis çalışmalarıyla ikna turları yapan Apple, markasının gücünü de arkasına alarak önemli adımlar attı. Spotify elinde hazır müşteri potansiyeli ve bu müşterileri etkileyecek ‘ücretsiz’ seçeneği ile dev Apple’a kolay kolay boyun eğmeyecektir. Neticede gerekli telif ücretlerini hak sahiplerine ödemeye devam ediyor. Apple belki biraz geç girdi bu alana ama marka bağımlıları sayesinde kolaylıkla kendisine pazar payı açacaktır. Apple Music neler getirecek, teknik detaylara girmeden önce müzik dünyasının iki önemli isminden aldığım görüşleri sizinle paylaşayım.

The Orchard Başkan Yardımcısı ve Uzelli A.Ş. Genel Müdürü Metin Uzelli: "Legal olarak yapılan her türlü yapılanma-hizmet, uzun vadede sektöre fayda getirecektir. Yaşanması beklenen rekabet her anlamda tüketiciye avantaj getirir. Verilen hizmetin kalitesini artırır, hizmet fiyatlarının daha inmesine sebep olur. Sektörel büyümeye de olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum. Apple’ın marka büyüklüğü ile sektöre yön veren, şekil veren pozisyonunda olacağıda beklenebilir.”

Bir diğer değerli müzik adamı Müzikmentor Kurucusu, Hürriyet gazetesi yazarı Tolga Akyıldız’ın görüşleri de şu şekilde;

“Spotify ve Deezer tüm dünyada rekabet halinde. Apple; uzun süredir müzik dinletme servisi üzerinde çalışıyordu. iTunes Radio'nun başarısızlığından sonra tarihindeki en yüksek ödemeyle 3 milyar dolar ödeyip Dr Dre'nin Beats Music'ini aldı. Şu anda Apple'ın dayatmacı bir tavırla bağlayıcı sözleşmeler imzalatmaya çalıştığı konuşuluyor kulislerde. Apple'ın dahli ve şu anda 6 ülkede Google Play Music abonelerine bir nevi test yayını yapan YouTube Music Key'in de tam kapasite çalışmasıyla birlikte oyunun kuralını yine Apple ve Google birlikte belirleyecek gibi görünüyor. Rekabet her zaman tüketiciye yarar ancak 2 büyük oyuncunun domine edeceği "müzik dinletme" mecrasında işin kitabının baştan yazılacağı; Spotify'ın, Deezer'ın, Tidal'ın, Mix Radio'nun hatta Amerika'da çok güçlü olan Pandora'nın birinci ligde kalmak için eskisinden çok daha fazla çaba gösterecekleri kesin.”

***

Apple Music neler getiriyor? Ve ne kadar?

Apple Music, aylık 9.99 dolar karşılığında kullanıcılara hizmet verecek. Rakiplerinin aksine aile paketine de sahip olan cihaz aylık 14.99 dolar karşılığında aynı aileden en fazla 6 kişinin uygulamayı kullanmasına izin verecek. Uygulama aynı zamanda 7/24 hizmet veren 'Beats 1' isimli bir online radyoya da sahip olacak. Radyo, Los Angeles, Londra ve New York'tan dünya çapında 100 ülkede yayın yapacak.

Android, iOS ve Windows işletim sistemi ile çalışan cihazlarda kullanılabilecek olan Apple Music, kullanıcılara ilk 3 ay ücretsiz üyelik sunacak. iOS 8.4 işletim sistemine sahip iPhone ve iPad ürünlerinde çalışan Apple Music, ABD'de 30 Haziran'da kullanıma girecek.

Gördüğünüz gibi rekabet fiyatta ve farklılaştırılmış hizmette kendisini göstermeye başladı. Bakalım Spotify, Deezer gibi şirketler fiyat ve kullanıcı sayısı stratejilerini yeniden tasarlayacaklar mı?