Dijital yayıncılığı  bu yıl da çok sevdik

Dijital yayıncılığın muazzam bir çıkış yaptığı 2017 yılını bitirmek üzereyiz. Kısaca bu yılı söyle bir gözden geçirelim. Değerlendirmemi fakrlı bakış açılarına göre yapmaya çalışacağım. Herkesi ilgilendiren ve hayatımızın önemli bir parçası haline gelen yeni dijital dünya bakalım bize ne getirmiş? ne götürmüş?

Dört farklı bakış açısı fikir sahibi olmamıza yetecektir.

Birinci bakış açısı içeriği üretenler olsun.

Dijital dünyaya içerik üretenler YouTuber, Instagrammer, Twitter fenomenleri ve son olarak zaten tanınmış olan ve dijital dünyaya içerik üretmeye başlayanlardan oluşuyor diyebiliriz. Bu kısma kadar tamam. Bir de bu dünyada kendine yer açmaya çalışan ‘yeniler’ konvansiyonel mecralarda ünlü olup bir türlü istediği verimi alamayanlar var. Onların durumunu da ayrıca inceleriz.

Üreticilerden Twitter fenomenleri kötü bir yıl geçirdi. Sebebi artık Twitter’ın eski popülerliğini yitirmesi, kullanım alışkanlıklarımız içerisinde farklı bir pozisyona geçmesi diyebiliriz. Onun yerine artık Instagramer dediğimiz görseli ön plana çıkartan fenomenler 2017’de büyük bir çıkış yakaladı. YouTuber’lar bu işten en karlı çıkan ve en çok proje yapan üstelik bütçesel anlamda da diğerlerinden yüksek gelirler elde eden grup oldu. TV’den dijitale geçenler ve başarılı olanları ayrıca değerlendirmek istediğimden çok fazla bu konuya girmiyorum. Youtube’un bu ciddi yükselişi ve etkileşimi marklarında otomatik olarak ilgisini bu yöne çevirdi. Burada bir kaç eleştirim olacak. Ajanslar markaları çok yanlış yönlendirdi. Ebette hepsi değil ancak büyük bir kısmı çok yanlış işler yaptılar. Hayal edilenle alınan sonuçların çok kötü olduğu hatta yayından kaldırıldığı pek çok projeye tanık olduk. 2018 yılında bu sistemin daha oturacağını ve çok daha etkili, başarılı ve amacına ulaşılan içerikler üretileceğini düşünüyorum.

Fenomenlerin bu kadar iyi iş yaptığı çok para kazandığı bu dünyada gençler en çok olumsuz etkilenenler oldu.

Bu konu çok daha derin ve uzun uzadıya konum olacak ancak bu hafta zaman sorunumdan dolayı yazıyı tam bitirmeden virgül koyuyorum. Çok daha kapsamlı bir şekilde dijital yayıncılık konusunu sizlere anlatmaya devam edeceğim.

dijital-yayinciligi-bu-yil-da-cok-sevdik-404281-1.