drone-deyip-gecme-55392-1.

Drone olarak adlandırılan insansız hava araçları aktif olarak hayatımızın içerisinde kendilerine yer bulmaya devam ediyor. Bunun son örneği, geçen hafta Roma’da rafting yapan 12 ve 18 yaşlarındaki sporcuların kayaların arasında mahsur kalması sırasında yaşandı.
Roma’da rafting yapan gençler kayalık bir bölgede mahsur kalınca kurtarma operasyonu başlatılır. Operasyonun en büyük riski çocuklardan birinin can yeleğinin olmaması. Can yeleği olmayan çocuğun kurtarılması riskli olduğu için operasyona bir türlü başlayamazlar. Normal şartlarda yanlarına ulaşamayan kurtarma ekibi bir çözüm bulur. Drone’a iple bağlanan can yeleği havadan çocukların yanına götürülür ve operasyonun yapılması için gereken şartlar tamamlanmış olur. Sonuçta gençler kurtarılır ve film gibi olay mutlu sonla biter.

Teknolojinin gelişmesi ve faydalı düşünceler ile birleşmesinin sonuçları harika oluyor. Haftalar önce Amazon’un alışveriş yapanlara ürünleri drone ile gönderim yapacağını yazmıştım. Bu tip servis işleri ne kadar gerçekçi tartışılır ama bir şekilde de hayatımıza giriyor. Bu tip teknolojik gelişmelerden en çok faydalanan alan ise film, prodüksiyon dünyası. Eskiden çok maliyetli olduğu için ancak büyük prodüksiyonların girmeye cesaret ettiği hava çekimleri artık korkulacak bir maliyetten çok uzakta. Hem pratik, hem hızlı hem de etkili olan bu hava çekimleri sayesinde izleyiciler için de görsel kalite epey yükselmiş durumda.

Ben bu tip teknolojik cihazlara çok meraklıyım. Uzun zamandır yakından takip ettiğim drone dünyasına da sonunda istediğim şartlar sağlandı diyerek geçen hafta girdim. Meraklısı için bu konu ile ilgili çok detaylı bir video hazırlıyorum. Youtube, kanalımız youtube.com/teknolojiveben de yayınlanacak bu video ile işin her yönünü masaya yatıracağım. Her zamanki gibi gazetem öncelikli olduğu için videodan önce size bu sistemi biraz anlatmak istiyorum. Bu işin sınırları neler? İşin kalitesi nasıl? Drone masraflı bir oyuncak mı yoksa drone çok faydalı bir araç mı? Düşerse ne oluyor? Yedek parça sorunu var mı? Bozulursa Türkiye’de çözüm üretebiliyorlar mı? Drone Sigortası diye bir şey var mı?

Yerim yettiğince size biraz detay vermeye çalışacağım. Dediğim gibi meraklısı için tüm bu detaylar Youtube kanalımızda olacak.

İlk söyleyeceğim bütçesi. Yarı profesyonel bir drone alabilmek için 3bin500 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Oyuncak olanlar ile karıştırmayın onların fiyatı 100 TL’den başlıyor 3 bin TL’ye kadar olabiliyor. Bizim konumuz profesyonel ve yarı profesyonel olanlar. Tam profesyonel olan droneların fiyatları 70 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Biz orta seviyelerde olanlardan bahsedelim.

2009’da bu teknoloji ilk çıktığı dönemlerde yapım şirketimize 10 bin dolar verip yedek parçalarıyla birlikte bir helikopter almıştık. Video kalitesi o kadar kötüydü ki hiç kullanmadan depomuza kaldırdık. Oyuncak olarak kullanmak için ise çok zor kullanımlı, problemli bir aletti. Şimdi bu işi çok iyi yapmışlar. GPS sistemi, sensörleri o kadar gelişmiş ki neredeyse sizin için tüm riskleri en aza indirmişler. Yapmanız gereken bir taraflara çarpmadan uçmak. Bizim gibi profesyoneller için işin güzel tarafı 4K dahil yüksek kalitede video ve 12 MP RAW formatında fotoğraf çekebilen gelişmiş kamerası. Bunları anlatmak güç. Fotoğraflar işin görsel kalitesini anlatmaya yetiyor. Uzaktan kumandasının üzerine iOS ya da Android işletim sistemi olan telefon, tablet bağlayarak uçuşlar yapılıyor. DJI yazılımı muazzam. Uçuş ve drone ile ilgili her türlü bilgi önünüzdeki ekranda. İnsan kendini gerçekten pilot gibi hissediyor. Üzerindeki mikro SD karta 4K, Full HD görüntü kaydedebilen cihaz, tabletinize de 720p kalitesinde görüntüleri canlı olarak gönderiyor. Böylece tam anlamıyla nasıl bir çekim yapıyorsunuz, tekrar çekmenize gerek var mı görüyorsunuz. Çektiğiniz görüntüyü drone havadayken tekrar izleme şansınız bile var. Yönetmen çekilen planı beğenmezse tekrar çekmeniz mümkün.

Daha anlatılacak o kadar çok şey var ki! Maalesef bana ayrılan yerin sonuna geldik. Sizden gelen talepler olursa bu konuda yazmaya devam edebilirim. Meraklılar için video çok yakında yayında olacak. Herkese keyifli bir hafta sonu dilerim.